Κινητοποίηση έξω από την κεντρική είσοδο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου “Θεαγένειο” στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί αύριο το σωματείο των εργαζομένων στο πλαίσιο κινηματικών δράσεων για την παγκόσμια ημέρα της Υγείας.

Κινητοποίηση θα γίνει επίσης και στο «Ιπποκράτειο» από την ΕΝΙΘ (Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης), ενώ αναμένονται και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις από σωματεία νοσοκομείων. Για την ίδια μέρα η ΟΕΝΓΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας.

Η ανακοίνωση:

«Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε εδώ και 13 μήνες ανέδειξε τα μεγάλα και διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Παρόλα τα προβλήματα όμως ήταν αυτό που σήκωσε και σηκώνει σχεδόν όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν με επικοινωνιακά ΄΄τερτίπια΄΄, αλλά ούτε με την μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες και στους εργαζομένους στα νοσοκομεία.

Οι επιπτώσεις αυτής της διαχείρισης είναι δραματικές: χιλιάδες θάνατοι και νοσούντες από Covid, αδυναμία πρόσβασης ασθενών άλλων παθήσεων στο Σύστημα Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί ουσιαστικά σε μιας νόσου, ασθενείς να νοσηλεύονται σε ράντζα και εκτός ΜΕΘ και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να μην έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό.

Η κυβέρνηση είχε όλο αυτό το διάστημα την ευχέρεια και τον χρόνο να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιήσει τους χιλιάδες επικουρικούς εργαζομένους στα νοσοκομεία που έβαλαν πλάτη και κράτησαν όρθιο το σύστημα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, να αυξήσει την χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας, να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, να ενώσει τους υγειονομικούς και να τονώσει το ηθικό τους δίνοντας λύση στα χρόνια αιτήματα τους και κυρίως να αποκαταστήσει την αδικία εντάσσοντας τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αντί για όλα αυτά δεν ενίσχυσε το σύστημα με μόνιμες προσλήψεις, επέτεινε την εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια των εργαζομένων, οι οποίοι μάλιστα μπήκαν στην διαδικασία να διεκδικήσουν την μονιμοποίηση τους δικαστικά ξοδεύοντας εκατοντάδες ευρώ, μείωσε την χρηματοδότηση κατά 20% στα νοσοκομεία και κατά 572 εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό στην Υγεία το 2021, αύξησε τα νοσήλια στον ιδιωτικό τομέα και η κατ’ ευφημισμό επίταξη του ελάχιστα βοήθησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Επίσης όχι μόνο δίχασε τους υγειονομικούς (νοσηλευτικός κλάδος, δώρο Χριστουγέννων, εμβολιασμός) αλλά ποινικοποίησε την συνδικαλιστική δράση και προσπάθησε να φιμώσει όποιον υγειονομικό τόλμησε να αναδείξει τα προβλήματα του νοσοκομείου του και δεν ενέταξε τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ προβάλλοντας το επιχείρημα του δημοσιονομικού κόστους και της προσωρινότητας της πανδημίας.

Στο Θεαγένειο το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος που την εποχή της πανδημίας λειτουργεί κανονικά εξυπηρετώντας χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς, έγιναν ελάχιστες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό, διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό. Μάλιστα το νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθε μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο δύο φορές δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο του νοσοκομείου μας. Επίσης η πληρωμή στο προσωπικό των απογευματινών ιατρείων έχει καθυστερήσει σημαντικά. Έχουν να πληρωθούν από τον μήνα Σεπτέμβριο. Τέλος πολλοί ασθενείς μας επιβαρύνονται οι ίδιοι το οικονομικό κόστος του Test Covid που απαιτείται, ώστε να μπορούν να εισαχθούν για την θεραπείας τους.

Στις 7 Απριλίου μετατρέπουμε την παγκόσμια ημέρα Υγείας σε ημέρα δράσης και ανάδειξης των προβλημάτων της υγείας. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στην είσοδο του νοσοκομείου στις 09.00 π.μ. τηρώντας όλα τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ. ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Συνεχίζουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα και για καλύτερες συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και περίθαλψης των ασθενών. Ενώνουμε την φωνή μας με την φωνή των χιλιάδων υγειονομικών στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ
2. Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος
3. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
4. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
5. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα για νοσηλεία περιστατικών Covid
6. Δωρεάν test Covid για όλους
7. Αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία
8. Ισχυρή και δωρεάν δημόσια Υγεία για όλους».

 

Διαβάστε επίσης:

Ασφυκτική η κατάσταση στο αντικαρκινικο νοσοκομείο Θεαγένειο, ο ένας πάνω στον άλλον οι ασθενείς

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια