Σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο εργασίας καλεί σήμερα στις 6 το απόγευμα το Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να λάβει ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς για να μπορέσουν να επιστρέψουν σε αυτούς με ασφάλεια και τάσσονται ενάντια του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά με 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο και χωρίς καμία ώρα απλήρωτης εργασίας.

Το κείμενο του καλέσματος

Ένας χρόνος που η πανδημία είναι εδώ και είναι πια ολοφάνερο, πως η κυβέρνηση της ΝΔ, οι μονοπωλιακοί όμιλοι, την αξιοποιήσαν για να περάσουν και να εφαρμόσουν οδοστρωτήρα μέτρων, χτυπώντας ακόμα περισσότερο τα δικαιώματά μας. Η πανδημία, έδρασε σαν καταλύτης για την επιτάχυνση της νέας οικονομικής κρίσης, που ήδη διαφαινόταν πριν το ξέσπασμα του κορονοϊού. Σε αυτό το έδαφος επάνω, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ακονίζουν τα μαχαίρια τους για το πως θα την  ξεπεράσουν προς όφελός τους, παραγγέλνουν μέτρα στην κυβέρνηση, με την ουσιαστική σύμπλευση των ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και λοιπών αστικών κομμάτων.  Οι ανταγωνισμοί τους για τις επενδύσεις στα δίκτυα 5g, οι μετασχηματισμοί των μονοπωλιακών ομίλων, οι αντιπαραθέσεις τους για το ποιος θα βγει περισσότερο αλώβητος στην κούρσα του ανταγωνισμού, μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορούν να έχουν για εμάς.

Υπάρχει πείρα από την προηγούμενη κρίση και το αποτύπωμά της. Η δραματική πτώση των μισθών στον κλάδο μας, η περεταίρω ελαστικοποιήση των σχέσεων εργασίας, οι προσπάθειες που μια σειρά από εργοδοσίες κάνουν για την διάλυση του 8ωρου, είναι το έδαφος πάνω στο οποίο ξεδιπλώνεται η νέα επίθεση. Την ίδια στιγμή που η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνεται κατακόρυφα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και ενώ ακριβώς αυτή η άνοδος θα μπορούσε να λύσει ουσιαστικά ζητήματα της ζωής μας, μας γυρνάνε στο μεσαίωνα χτυπώντας τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο. Φέρνουν νομοσχέδιο που κατοχυρώνει τη 10ωρη εργασίας, νομιμοποιεί την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τον διαχωρισμό του σε ενεργό και μη ενεργό, αυξάνοντας στην ουσία την διαθεσιμότητά μας για τον εργοδότη. Η μονιμοποίηση της τηλεργασίας που χρόνια τώρα οι εργοδότες ορέγονται εντείνει όλα τα παραπάνω , συμβάλει στην αύξηση της εκμετάλλευσης μας.

Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους!

       Πρόοδος και σύγχρονο στο σήμερα είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που η δικιά μας δουλειά γεννά προς όφελός μας και όχι με κριτήριο το κέρδος των εργοδοτών. Πρόοδος και σύγχρονο στο σήμερα είναι να έχουμε πραγματικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση και όχι να μετράμε χιλιάδες νεκρούς και διασωληνωμένους από έναν ιό, να μπαίνει η ζωή μας στο ζύγι του κέρδους και με θράσος η κυβέρνηση να καυχιέται ότι τα έχει κάνει όλα σωστά. Πρόοδος και σύγχρονο στο σήμερα, είναι να δουλεύομε λιγότερο και να αμοιβόμαστε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι να διαθέτουμε ευατούς για 10 και 12 ώρες για να εκπληρώνονται οι σχεδιασμοί των εργοδοτών.

Για όλα τα παραπάνω ζητήματα, απαντάμε οργανωμένα, μαχητικά με αγωνιστική κλιμάκωση. Κόντρα στην ένταση της καταστολής που θέλει να βάλει τους αγώνες στο γύψο, να επιτίθενται και να μην  αντιδράμε. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ, στο ΣΥΡΙΖΑ που μας καλεί να αναστείλουμε τους αγώνες, ότι όχι μόνο δεν θα συναινέσουμε στα καλέσματα περί ομοψυχίας, αντίθετα με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, θα στείλουμε στον κάλαθο των αχρήστων το νομοσχέδιο τους, που μας καταδικάζει στον εργασιακό μεσαίωνα, χτυπάει στα ίσα τη δράση των συνδικάτων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα οι εργοδότες να πάρουν ουσιαστικά μέτρα στους χώρους δουλειάς για την ασφαλή επιστροφή μας. Δεν ανεχόμαστε να κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλα ακορντεόν, να λανσάρουν την τηλεργασία σαν φάρμακο για τον ιό, ενώ στην πραγματικότητα  αξιοποιούν την εντατικοποίηση, την αύξηση του εργάσιμου χρόνου, την διευθέτηση χρόνου και με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν. Αξιοποιούν την απομόνωση, για κάνουν δεκάδες απολύσεις σε όλο το φάσμα του κλάδου.

Προετοιμάζουμε απεργιακή απάντηση, ώστε η κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο για τις εργασιακές ανατροπές. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με 5ήμερο – 7ωρο – 35ωρο. Υπερασπιζόμαστε το ωράριο εργασίας μας, καμία ώρα απλήρωτης εργασίας. Καμία σκέψη για θεσμοθέτηση της τηλεργασίας που σηματοδοτεί τη μονιμοποιήσή της. Διεκδικούμε τους όρους δουλειάς μας με βάση την τεράστια δυνατότητα που υπάρχει στο σήμερα με Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια