Η Κούβα ξεκίνησε σήμερα την αρχική φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους με το πρώτο υποψήφιο εμβόλιο κατά του Covid-19, με το όνομα Soberana 01. Το εμβόλιο είναι το αποτέλεσμα της συσσωρευμένης εμπειρίας της Κούβας στην προληπτική ιατρική, τη μαζική ανοσοποίηση και την ανάπτυξη της βιοφαρμακευτικής βιομηχανίας της.

Περίπου 700 άτομα θα είναι οι πρώτοι που θα ξεκινήσουν να δοκιμάζουν το εμβόλιο που αναπτύσσεται στην Κούβα κατά του κορωνοϊού. Εάν ολοκληρωθούν όλες οι φάσεις δοκιμής και εάν αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του, θα μπορούσε να είναι το πρώτο εμβόλιο κορωνοϊού που αναπτύχθηκε στη Λατινική Αμερική.

Αρχές και επιστήμονες στο νησί – όπου ο αντίκτυπος του covid-19 ήταν μικρότερος από ό, τι σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής – ανακοίνωσαν στις 18 Αυγούστου και το βάφτισαν Soberana 01.

Το νησί της Καραϊβικής κατατάσσεται στην 30η θέση μεταξύ των 200 υποψηφίων εμβολίων κατά του Covid-19 σε εξέλιξη στον κόσμο. Μόνο 30, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, εγκρίθηκαν για έναρξη κλινικών δοκιμών, δήλωσε ο Δρ Vicente Vérez, διευθυντής του Ινστιτούτου Εμβολίων Finlay.

Εμπειρογνώμονες από ινστιτούτα υγείας και επιστήμης στο νησί της Καραϊβικής παρουσίασαν το κουβανικό εμβόλιο σε συνάντηση με τον Πρόεδρο Miguel Díaz-Canel πριν από λίγες ημέρες.

Το ανθρώπινο στάδιο δοκιμής ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου και τον Φεβρουάριο θα είναι γνωστό εάν η Κούβα διαπιστώνει ότι διαθέτει βιοφαρμακευτικό προϊόν για ανοσοποίηση ή τουλάχιστον ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του κορονωϊού .

Το δεύτερο στάδιο των δοκιμών θα διεξαχθεί έως τον Ιανουάριο του 2021 και η Κούβα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα που θα παράγει η Soberana 01 έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Για τα περισσότερα από τα εμβόλια που δοκιμάζονται επί του παρόντος στον κόσμο, οι δύο τελευταίες φάσεις δοκιμών περιλαμβάνουν εκατοντάδες και μερικές φορές χιλιάδες ανθρώπους.

«Αυτός είναι ο τρόπος να πάμε. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το πρώτο βήμα σε τρεις μήνες. Ένα βήμα που, όσον αφορά τον κορονωϊό, είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε ο Vérez Bencomo σε συνέντευξή του στην κουβανική τηλεόραση.

Οι χώρες που σήμερα έχουν τους περισσότερους υποψήφιους για εμβόλια στην ανάπτυξη είναι η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Γερμανία, ανεπτυγμένες χώρες με συνδεδεμένες πολυεθνικές, είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους Κουβανούς, χωρίς εξαίρεση, ο εμβολιασμός είναι δωρεάν, καθολικά προσβάσιμος, ενσωματωμένος στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και αποτελεί δέσμευση και πολιτική βούληση για την υγεία του πληθυσμού μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγείας.

ΑΥΓΗ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια