Δεν έχει συμπληρωθεί ακόμα το πρώτο εξάμηνο του 2020 και ήδη μετράμε 103 δολοφονίες κοινωνικών αγωνιστών και αγωνιστριών στην Κολομβία, σύμφωνα με την πρόσφατη αναφορά του Ινστιτούτου Σπουδών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz).

Όπως αναφέρει η κινηματική σελίδα Γη και Ελευθερία – Tierra y Libertad, οι 27 από αυτές τις δολοφονίες διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Το τελευταίο θύμα που καταγράφηκε ήταν ο Χόρχε Ενρίκε Οράμας, κοινωνιολόγος και μέλος του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού στο Εθνικό Πάρκο Φαραγιόνες, κοντά στην πόλη Κάλι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Indepaz, από τα 103 άτομα που δολοφονήθηκαν, τα 2/3 ήταν ιθαγενείς ή αγωνιστές για τα δικαιώματα των αυτόχθονων κοινοτήτων, μέλη αγροτικών οργανώσεων ή κοινοτικών κινήσεων.

Από το Νοέμβριο του 2016, όταν υπογράφηκε η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ανταρτών των FARC, έχουν δολοφονηθεί συνολικά 756 αγωνιστές και αγωνίστριες.

Το γεγονός ότι αυτά συμβαίνουν στην Κολομβία της “μετα-σύγκρουσης”, αποδεικνύει ότι για το Κράτος, ο νούμερο ένα “εσωτερικός εχθρός” βρίσκεται στην ύπαιθρο και δεν είναι άλλος από τις κοινότητες που αντιστέκονται στην επέλαση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου αρπαγής των φυσικών αγαθών.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια