29 Ιουνίου του 1979, ο David Bowie κυκλοφορεί το δεύτερο single από το Lodger, το άλμπουμ που είχε κυκλοφορήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Το “DJ” μιλά για έναν DJ ο οποίος έχει χάσει την πρωινή δουλειά του, αλλά συνεχίζει -σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του- να θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία για το κοινό της ντισκοτέκ όπου παίζει τα Σαββατοκύριακα. Πιστός στην αμφισημία και τα παιχνίδια με τις λέξεις, ο Bowie τιτλοφορεί το κομμάτι με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπει και στα πραγματικά αρχικά του: David Jones, δηλαδή DJ. Έτσι, σατιρίζει παράλληλα τον εαυτό του και την υπερβολική σοβαρότητα που έδινε στο έργο του ο ίδιος και οι οπαδοί του. Παράλληλα, με τη χαρακτηριστική διορατικότητά του, προφητεύει την εποχή όπου οι DJs άρχισαν όντως να έχουν το δικό τους πιστό και διεθνές κοινό.

 

 

Το κομμάτι γράφτηκε σε συνεργασία με τον Brian Eno και τον κιθαρίστα Carlos Alomar. Ο Eno -σταθερός συνεργάτης του Bowie στα τέλη της δεκαετίας του 1970- έπαιξε και synthesizer στο κομμάτι. Ο Bowie προσάρμοσε τον κοφτό ρυθμό της μελωδίας και τα φωνητικά στο στυλ του David Byrne των Talking Heads – ένα  συγκρότημα στο οποίο έκανε τότε παραγωγή ο Eno. Το “DJ” είχε σχετική μόνο επιτυχία όταν πρωτοκυκλοφόρησε, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο μετά την ίδρυση του καναλιού MTV, το 1981, μιας και ήταν ένα από τα κομμάτια που -σπάνιο για την εποχή- είχε ήδη από το 1979 το δικό του μουσικό βίντεο, σε σκηνοθεσία David Mallet.

 

Κάθε μέρα, ένα τραγούδι και μια ιστορία, στο 3pointmagazine.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Γεννήθηκε στο Χολαργό το 1980 και σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσικολογία, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τον Απρίλιο του 2013 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Ελληνική Ασφυξία» (Εκδόσεις των Συναδέλφων), υπό το ψευδώνυμο Ηλίας Νίσαρης. Κείμενά του, είτε με το πραγματικό του όνομα είτε με το ψευδώνυμο, έχουν δημοσιευτεί επίσης σε διάφορα περιοδικά του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου (3pointmagazine.gr, να ένα μήλο, Metropolis Free Press, Fractal Press, thecricket.gr, mixtape.gr, bibliotheque.gr, To Παράθυρο, Ποιητική, HUMBA! κ.ά.) Διατηρεί το blog www.eliasnisaris.blogspot.gr , ενώ κάθε Δευτέρα, από τις 12 έως τις δύο το μεσημέρι, παρουσιάζει την εκπομπή Wax Trash στον ιντερνετικό σταθμό www.indiegroundradio.com. Το βιβλίο του με τίτλο “Το Ορφανό Αριστούργημα”, υπό το πραγματικό του όνομα, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος.

Related Posts