Σε συνέντευξή του ο Σουηδός πρωθυπουργός άλλαξε τη ρητορική του και προειδοποίησε ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει “χιλιάδες” θανάτους από τον κορονοϊό.

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το ποσοστό θνησιμότητας στη Σουηδία αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Σκανδιναβίας, γεγονός που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση της χώρας να εγκαταλείψει τη “χαλαρή” προσέγγισή της στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Ήδη την Κυριακή (05/04), η χώρα καταμετρά συνολικά 401 θανάτους από τη νόσο Covid-19, παρουσιάζοντας αύξηση στον αριθμό των νεκρών κατά 8% σε σχέση με το Σάββατο.

Το σουηδικό “πείραμα” έχει προκαλέσει διεθνή αμηχανία καθώς τα σχολεία, τα εστιατόρια και οι καφετέριες έχουν παραμείνει ανοιχτά. Και ενώ άλλες χώρες ψήφισαν νόμους που περιορίζουν τη μετακίνηση, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν προχώρησε μόνο στην απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων.

Αυτό όμως φαίνεται πως θα αλλάξει: Μετά από μια εβδομάδα απογοητευτικών δεδομένων, ο Λεβέν φαίνεται να αλλάζει στάση. Σε συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο Dagens Nyheter, άλλαξε τη ρητορική του και προειδοποίησε ότι η Σουηδία μπορεί να αντιμετωπίζει “χιλιάδες” θανάτους από τον κορονοϊό και είπε ότι η κρίση είναι πιθανό να συνεχιστεί για μήνες και όχι εβδομάδες.

Όπως σημειώνει ο Guardian, το σουηδικό κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει μέσα στην εβδομάδα υπέρ της ανάληψης νέων αυστηρών μέτρων έκτακτης ανάγκης όπως το κλείσιμο αεροδρομίων, σταθμών τρένων και λεωφορείων, καταστημάτων και εστιατορίων, καθώς και τον περαιτέρω περιορισμό των δημόσιων συγκεντρώσεων.

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, Anders Tegnell, λέει ότι ο στόχος στη χώρα του, όπως και παντού, είναι να «ισοπεδώσουν την καμπύλη» για να αποφύγουν προβλήματα στα νοσοκομεία. Από την Πέμπτη (02/04), είπε ότι η καμπύλη «αρχίζει να γίνεται κάπως πιο απότομη, αλλά συνολικά» παραμένει «αρκετά επίπεδη».

«Είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μια πολιτική που να μπορεί να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δηλαδή να μένουν υποχρεωτικά οι πολίτες στο σπίτι τους εάν αισθάνονται άρρωστοι» δήλωσε ο Tegnell αν και συμπλήρωσε ότι η καραντίνα δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα στη Σουηδία.

*Από το news247.gr

 

Διάβασε ακόμα:

Συνέντευξη με την Κάισα Φρεντχολμ από το αριστερό κόμμα Σουηδίας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X