Διαδικτυακή εκδήλωση για την αλήθεια της υπόθεσης της απεργίας πείνας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα διοργάνωσε το The Press Project σε μια προσπάθεια να ακουστούν αδιαμεσολάβητα τα πραγματικά γεγονότα που οδήγησαν τον Δ.Κ. στην απεργία πείνας, να καταδειχθεί η αντιμετώπισή του από τα αρμόδια όργανα και να αντικρουστεί το επιχείρημα πως η υπεράσπιση του κρατουμένου δεν έχει προβεί στις ενέργειες που θα έπρεπε να κάνει, αλλά αντιθέτως εκβιάζει με την απεργία πείνας και την “επικείμενη αυτοχειρία του κρατουμένου”.

Η συνήγορος του Δ.Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ, αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στο γεγονός πως η πολιτεία παραβιάζει το νόμο που έχει ψηφίσει η ίδια, παραβιάζει τις ίδιες της τις διοικητικές αποφάσεις, αρνείται να δώσει αντίγραφα, “εμπαίζει ισχυριζόμενη οτι τα ‘χει δώσει όλα και φταίει ο συνήγορος που δεν έχει κάνει τα νόμιμα”.

Σε απάντηση του επιχειρήματος που ακούγεται “γιατί ο Κουφοντίνας δεν απευθύνεται στη δικαιοσύνη αλλά εκβιάζει με την απεργία πείνας”, η κ.Κούρτοβικ εξήγησε ότι οι αποφάσεις που δόθηκαν δεν ήταν αποφάσεις και η προσφυγή στη δικαιοσύνη ήταν αδύνατη, καθώς “οι προϋποθέσεις για την προσφυγή στη δικαιοσύνη στο τοπικό Πρωτοδικείο της Λαμίας ή του Βόλου αντίστοιχα, θα έπρεπε να γίνει αφού θα είχαν απορριφθεί δύο φορές αιτήσεις του κρατούμενου για μεταγωγή. Τέτοιο πράγμα δεν υπήρχε εδώ. Υπήρχε μια απόφαση της κεντρικής εξουσίας, του υπουργείου εν προκειμένω, για μεταγωγή στο Δομοκό. Η απόφαση αυτή δεν προσβάλλεται, πολύ περισσότερο όταν είναι μια απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου και όχι της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, η οποία έπρεπε να αποφασίσει”.

Συνεχίζοντας η κ.Κούρτοβικ ενημέρωσε πως “την Κυριακή κοινοποίησα στο υπουργείο μια ακόμα αίτησή μου που αφενός ζήταγα να απαντήσει η ΚΕΜ για την από 28/12 αίτηση μεταγωγής του κρατουμένου στον Κορυδαλλό και σε κάθε περίπτωση σημείωνα ότι επανυπέβαλα το αίτημα. Στην ουσία η ΚΕΜ όμως είναι η κ. Νικολάου, διότι αποτελείται από την ίδια ως πρόεδρο και δύο ακόμα μέλη που αυτή έχει επιλέξει. Σε νέα ενημέρωση έμαθα ότι η ΚΕΜ συνέδριασε εκ νέου χτες κι απέρριψε τα αιτήματα. Οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται ωστόσο γιατί το υπουργείο δεν σηκώνει τα τηλέφωνα. Ένα ακόμα στοιχείο του εμπαιγμού”.

Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα έκανε γνωστό πως έχει απευθυνθεί στον Άρειο Πάγο για να παρέμβει η αρμόδια Εισαγγελία, η οποία όμως σήκωσε τα χέρια ψηλά, όπως επίσης και η πρόεδρος του αρμόδιου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία δήλωσε πως δεν είναι δικό της θέμα.

Η κρισιμότητα της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι παραπάνω από δεδομένη, αυτή τη στιγμή έχει ακόμα επικοινωνία με το περιβάλλον και “περιμένουμε το αύριο”, όπως χαρακτηριστικά είπε η συνήγορός του.

“Να μην γυρίσουμε στο μεσαίωνα”

Η κ. Κούρτοβικ απάντησε και στις φωνές που ακούγονται το τελευταίο διάστημα για σκλήρυνση του ποινικού δικαίου και του σωφρονιστικού συστήματος. “Κάτι τέτοιο είναι επιστροφή στη βαρβαρότητα. Από τη στιγμή που περνάς τη φυλακή έχεις δικαιώματα, η δικαιοσύνη σε καταδικάζει, σου στερεί την ελευθερία αλλά είσαι φορέας δικαιωμάτων γιατί στα δίνει ο νόμος. Πρέπει να αλλάξει το τιμωρητικό σύστημα των φυλακών. Να μπορούν να επανεντάσσονται οι φυλακισμένοι στην κοινωνία, να μην πεθαίνουν πνευματικά και ηθικά μέχρι να ολοκληρώσουν την ποινή τους”.

Κλείνοντας, απυηύθυνε έκκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να πάρει θέση. “Ίσως είναι η μόνη φωνή που μπορεί να σταματήσει αυτή την πορεία. Αντιστοιχεί στα καθήκοντά της, αντιστοιχεί στο ρόλο της, την παρακαλώ να δείξει ευαισθησία”.

 

Διαβάστε ακόμη:

Κούρτοβικ: Ψέμα το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι ο Κουφοντίνας δεν έχει κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια