Μια ακόμα σπουδαία επιτυχία σημειώνει ο κουβανικός λαός στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς την Κυριακή μετά από 130 μέρες  που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο νησί, οι αρχές ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει κανένα περιστατικό εγχώριας μετάδοσης.

Η χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της προχωρά στο τρίτο στάδιο επανεκκίνησης της καθημερινότητας, που σημαίνει επιστροφή των περισσότερων δραστηριοτήτων, με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας. Τα περισσότερα μέρη έχουν να δουν κρούσμα εδώ και πάνω από ένα μήνα, ενώ η συγκριτικά πιο πληττόμενη πρωτεύουσα Αβάνα παραμένει στην πρώτη φάση, κατά την οποία επιτρέπεται η μετακίνηση με τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, το μπάνιο στις παραλίες, η επίσκεψη σε κέντρα αναψυχής, ενώ οι κάτοικοι επίσης μπορούν να γευματίσοουν και να πιουν ένα ποτό έξω.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος Φρανσίσκο Ντουράν, στη σημερινή του ενημέρωση εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, έβγαλε συμβολικά τη μάσκα του για να ανακοινώσει τα ευχάριστα νέα, όπως είχε κάνει και το Σάββατο, όταν ανακοίνωσε μόλις ένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης στην Αβάνα. “Σας λέω πάντα να μείνετε ασφαλείς στο σπίτι, αλλά ξέρω ότι πολλοί θα πάτε στην παραλία σήμερα”, είπε χαμογελαστός ο Ντουράν, υπενθυμίζοντας μετά την αναγκαιότητα τήρησης των αποστάσεων.

Η επιτυχία αντιμετώπισης της πανδημίας σε αυτή τη φάση, χωρίς φυσικά να σημάνει κανέναν εφησυχασμό, οφείλεται στο υψηλού επιπέδου δωρεάν σύστημα υγείας της χώρας, τους ελέγχους πόρτα – πόρτα για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων, την απομόνωση των ασθενών και την διεξοδική ιχνηλάτηση και όπου χρειαζόταν απομόνωση των επαφών τους.

Επιπλέον, η μετάβαση από την καραντίνα υπήρξε προσεκτική και σταδιακή, με τις διάφορες επιχειρήσεις να ξεκινούν από 60% χωρητικότητα και να αυξάνουν σταδιακά το ποσοστό ως την τρίτη φάση. Η μετακίνηση από επαρχία σε επαρχία επιτρέπεται στην φάση δύο, ενώ το άνοιγμα σχολείων στην επόμενη.

Επιπλέον, η Κούβα έχει ανοίξει μια σειρά απομονωμένων θερέτρων για προσεκτική επανεκκίνηση του διεθνούς τουρισμού, ανοίγοντας στην τρίτη φάση τις διεθνείς αφίξεις ανάλογα με το επιδημιολογικό προφίλ κάθε χώρας. Ως τώρα έχουν καταγραφεί 2446 κρούσματα και 87 νεκροί.

Το νησί της επανάστασης και στον τομέα της υγείας έδειξε για μια ακόμα φορά το δρόμο. Απέδειξε στην πράξη ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πυρήνας του σοσιαλιστικού συστήματος!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια