Το όνομα Wachowski, στον κόσμο των σινεφίλ είναι αν μη τι άλλο, συνδεδεμένο με την επιτυχία, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την καλή σκηνοθεσία. Και πώς να μην ήταν άλλωστε αφού τα δύο αδέρφια έχουν στο ενεργητικό τους ταινίες, όπως η τριλογία του Matrix, το V for Vendeta και την πιο πρόσφατη Cloud Atlas.

Δεν έχουν περάσει καλά-καλά δύο μήνες που η Lana Wachowski, δεν διαπρέπει μόνο ως σκηνοθέτης αλλά και ως άνθρωπος καθώς τιμάται, με το βραβείο Human Rights Visibility, εξωτερικεύοντας σκέψεις, συναισθήματα και γεγονότα που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούσαν. Τα αδέρφια, βλέπετε, απέφευγαν κάθε είδους δημοσιότητα και το ρόδι φαίνεται να έσπασε λίγες εβδομάδες πριν, με την κυκλοφορία της νέας τους ταινίας.

8 χρόνια πριν..
Στο κόκκινο χαλί κάνουν την εμφάνιση τους οι δύο αδερφοί, ο Larry και ο Andy, από τότε πολλά υποσχόμενοι αλλά και αγαπητοί από το κοινό, σκηνοθέτες. Στην πρεμιέρα της ταινίας Cloud Atlas, αρκετά χρόνια μετά η Lana πραγματοποιεί την πρώτη της εμφάνιση ως transgender γυναίκα, ολοκληρώνοντας μία αλλαγή που χρόνια επιθυμούσε.

Το σήμερα
Ακόμα και η ίδια της η ταινία περιέχει στοιχεία της προσωπικότητας και των εμπειριών της. Η Somni, μία σερβιτόρα από το μέλλον που οργανώνει την επικείμενη επανάσταση, λιντσάρεται και κακολογείται από τον περίγυρό της. Θεωρείται ως περίεργη και τρελή, ως κάτι μη φυσιολογικό και χυδαίο. Ακριβώς δηλαδή όπως αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι τα transgender άτομα.

Με το λόγο της όμως κατά τη διάρκεια της βράβευσής της, καταφέρνει να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στην καταπολέμηση της τρανσφοβίας και να εμπνεύσει τους νέους να μην φοβούνται να εκφράσουν αυτό που είναι.

Εξιστορεί γεγονότα του παρελθόντος, που τη σημάδεψαν αλλά στο τέλος φάνηκε πιο δυνατή από αυτά. Από την απόπειρα ξυλοδαρμού της από μία καθολική καλόγρια καθώς αδυνατούσε να επιλέξει κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής με ποια σειρά ήθελε να καταταχτεί (αγοριών-κοριτσιών), μέχρι την απόφασή της να αυτοκτονήσει. Από μικρή ένιωθε πως δεν ταίριαζε με τα υπόλοιπα παιδιά, πώς είχε κάτι το διαφορετικό, δεν ήταν λίγες οι φορές μάλιστα, που χαρακτήριζε τον εαυτό της ως φρικιό και περίεργη. Ο λόγος της είναι από τους πιο μακροσκελής που έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια απονομής ενός βραβείου, αλλά κάθε δευτερόλεπτο έχει νόημα και αξία.