Έξι Αφγανοί πρόσφυγες σώθηκαν, παραμονή των Χριστουγέννων, χάρη στην παρατηρητικότητα αστυνομικών του Τμήματος Tροχαίας Αυτοκινητόδρομων ΠΑΘΕ Λάρισας. Οι έξι πρόσφυ­γες, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικοι, ξεπάγιασαν στο φορτηγό-ψυγείο, που υποτίθεται ότι θα τους με­τέφερε στο εξωτερικό και, χτυπώντας με χέρια και πό­δια τις πόρτες του ψυγείου, έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς που σταμάτησαν το φορτηγό στα διό­δια Μακρυχωρίου, στο πλαίσιο ελέγχων με αφορμή το «απαγορευτικό».

Όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα του ψυγείου, μαζί με τις φράουλες αντίκρισαν και τους έξι πρόσφυγες που πλήρωσαν αδρά για να περάσουν, υποτίθε­ται, από την Πάτρα στην Ιταλία, αλλά θα κατέληγαν στη Ρουμανία, που ήταν και ο τελικός προορισμός του φορτηγού. Αστυνομικοί του Τμήματος Τεμπών συνέλαβαν τον 51χρονο Βούλγαρο οδηγό του φορ­τηγού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ελευθερία», οι έξι Αφγανοί ηλικίας 15, 17, 19, 20, 21 και 22 ετών, πλήρωσαν τουλάχιστον 200 ευρώ ο καθένας σε ομοεθνή τους προκειμένου να τους μεταφέρει από το λιμάνι της Πάτρας με το φορτηγό-ψυγείο παράνομα στην Ιταλία. Ο άγνωστος ομοεθνής τους, αφού παρα­βίασε την πόρτα του ρυμουλκού του φορτηγού-ψυ­γείου που μετέφερε όντως φράουλες και πορτοκάλια, έβαλε τους έξι Αφγανούς –θύματα των σύγχρονων δουλεμπόρων– μέσα στο ψυγείο και στη συνέχεια τους κλείδωσε.

Οι πρόσφυγες αντιλήφθηκαν αργά ότι έπεσαν θύ­ματα εξαπάτησης, αφού το φορτηγό δεν ακινητοποιήθηκε μετά την επιβίβασή του σε καράβι, όπως τους είχαν υποσχεθεί, αλλά για ώρα βρισκόταν σε κίνηση με προορισμό τη Ρουμανία.

Παραμονή των Χριστουγέννων, όπως και στις άλλες αργίες, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για συγκεκριμένες ώρες εκδίδεται απαγορευτικό στην κυκλοφορία φορτηγών, με απώ­τερο σκοπό την ασφάλεια στην αυξημένη κίνηση των επιβατικών.

Στο πλαίσιο τροχονομικού ελέγχου, αστυνο­μικοί του Τμήματος Tροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑ­ΘΕ Λάρισας, λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα της 24ης Δε­κεμβρίου, σταμάτησαν για έλεγχο το φορτηγό, το οποίο ως ψυγείο θα συνέχιζε το δρομολόγιό του, κα­θότι έμφορτο με οπωροκηπευτικά, μετά μάλιστα και την επίδειξη των απαραίτητων τιμολογίων από τον οδηγό.

Για καλή τύχη των προσφύγων, όταν ο οδηγός μετά τον έλεγχο έθεσε ξανά σε κίνηση το φορτηγό, οι αστυ­νομικοί άκουσαν έναν έντονο θόρυβο και εκτιμώντας ότι μπορεί να πρόκειται για μηχανική βλάβη, επενέβησαν εκ νέου ζητώντας από τον οδηγό να ακινητοποιήσει το φορτηγό. Για να προσέξουν ότι ο θόρυβος προέρχεται από το ρυμουλκό του φορτηγού και τον προκαλούσαν σκόπι­μα οι πρόσφυγες που χτυπούσαν και κλωτσούσαν την πόρτα του ψυγείου για να απελευθερωθούν, καθώς είχαν ξεπαγιάσει. Αστυνομικοί οδήγησαν το φορτηγό-ψυγείο στο Τμήμα Τεμπών, όπου διαπι­στώθηκε ότι στο εσωτερικό του ρυμουλκού ήταν κλειδωμένοι οι 6 Αφγανοί.

Αστυνομικοί του Τμήματος Τεμπών συνέλαβαν τον οδηγό που αρνείται πως γνώριζε για τη μεταφορά των προσφύγων, δηλώνοντας ότι οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν παρά­νομα στο φορτηγό του. Οι έξι πρόσφυγες, ευτυχώς, είναι καλά στην υγεία τους, και μάλιστα επειδή δια­θέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, οι τέσσερις εξ αυτών αφέθηκαν χθες ελεύθεροι, ενώ για τους δύο ανήλικους αναζητείται δομή για να τους φιλοξενήσει. Ο 51χρovos Βούλγαρος υπήκοος και οδηγός του φορτηγού κρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί εκ νέου στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.

*Από το ethnos.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X