Leaves of grass. Ή ελληνιστί “Σαν δυο σταγόνες νερό” πάντα με τη γνωστή αφαιρετικότητα (επιεικής έκφραση) της μετάφρασης των τίτλων ξένων ταινιών. Μια ταινία αμερικανικής παραγωγής, του 2009, με πρωταγωνιστή τον Edward Norton στο ρόλο και των δύο πρωταγωνιστών.

Παίζει με τη βοήθεια του υπολογιστή και τα δύο αδέρφια τα οποία και πρωταγωνιστούν. Δίδυμοι λοιπόν… Ο ένας αδερφός ο Μπιλ Κίνκεντ είναι καθηγητής φιλοσοφίας και αναγνωρίσιμος διανοούμενος. Ζει αρκετά μακριά και απομονωμένος από την οικογένεια του, που κατοικεί στην Οκλαχόμα. Εκεί συνεχίζει τη ζωή του ο άλλος αδερφός ο Μπράντι που καλλιεργεί μαριχουάνα για χόμπι και δουλειά. Ζουν εκ διαμέτρου αντίθετες ζωές με τον μεν Μπιλ να είναι συνδεδεμένος μόνο με τον κόσμο των βιβλίων, ξεκομμένος από όλα και κυρίως από κάθε έννοια συναισθηματικής ζωής, τον δε Μπράντι να ζει στα όρια της παρανομίας, να είναι μπλεγμένος σε κυκλώματα και χρεωμένος στον Εβραίο “βαρόνο” της περιοχής της Οκλαχόμα.

Οι δύο ζωές θα συνδεθούν ξανά στην γενέτειρα τους, όταν ο Μπράντι θα σκαρφιστεί με ένα τρόπο την επιστροφή του αδερφού του Μπιλ εκεί, έχοντας στο νου του ένα σχέδιο που θα τον ξεμπλέξει από τις ιστορίες που έχει “χωθεί”. Πρωταγωνιστεί σε αυτό το σχέδιο και ο δεύτερος δίδυμος. Κάπου εκεί αρχίζει η περιπέτεια και τελειώνει η δικιά μου περίληψη της ταινίας.

Η ιστορία μιλάει για μια οικογένεια που ξαναβρίσκεται μαζί μετά από αρκετά χρόνια στην Οκλαχόμα. Ο Μπιλ επιστρέφοντας θυμάται τι σημαίνει προσωπική ζωή, επαναπροσδιορίζει την αξία της οικογένειας και γενικότερα της ζωής μακριά από τον όμορφο και γοητευτικό αλλά εντελώς παραπλανητικό και απόκοσμο κόσμο των βιβλίων. Ζει μαζί με τον αδερφό του στα όρια. Παρασύρεται. Και στο τέλος δείχνει να καταλαβαίνει ότι κάποιες στιγμές αξίζουν περισσότερο από μία τιμητική θέση λέκτορα στο πανεπιστήμιο.

Ο Μπράντι από την άλλη καταφέρνει να προσεγγίσει τον αδερφό του αν και με κάποια σκοπιμότητα στην αρχή. Η μητέρα του πάντα του φέρνει σαν πρότυπο τον αδερφό του, πρότυπο με βάση το στερεότυπο της “σωστής ζωής” στον δυτικό κόσμο. Να κάνεις καριέρα. Να ξεχωρίσεις, να μπεις σε λίστες των πιο αναγνωρίσιμων ανθρώπων. Τον Μπράντι δεν τον “αγγίζουν” αυτά. Και ας του λένε ότι χαραμίστηκε και ότι είναι πιο έξυπνος από τον Μπιλ. Την επιλογή ζωής του την έκανε. Δέχτηκε τις συνέπειες.

Όταν οι δύο ζωές αυτές συνδέονται και ζουν μαζί μια μεγάλη περιπέτεια που έχει όπλα, ναρκωτικά, ίντριγκα, καμία διαφορά δεν φαίνεται να επηρεάζει τη σύμπνοια της ομάδας/οικογένειας. Καμία διαφορά στον τρόπο ζωής δεν γίνεται αισθητή…

Άρης Γάρος
(12/8/2011)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X