“Ας κάνουμε τη νύχτα μέρα επιτέλους. Πολύ μέσα κάτσαμε. Η ζωή είναι εκεί έξω και δε το έχουμε καταλάβει ακόμα!” Το σχόλιο ανήκει σε έναν από τους πολλούς fans των Lexicon Project. Παίζοντας με τους στίχους της μεγαλύτερης μέχρι τώρα επιτυχίας τους (“Ας κάνουμε τη νύχτα μέρα”) θυμίζει ότι πέρα από τη μιζέρια, υπάρχει ο έρωτας, η χαρά, ο πόθος για ζωή.

Οι Lexicon προτιμούσαν και εξακολουθούν να προτιμούν, από το να κάνουν μόδα την καταστροφή, να ξεφεύγουν από την ταυτολογία και να μετασχηματίζουν τη δυσοίωνη πραγματικότητα σε μία υπόσχεση, σε μια παρηγορητική δύναμη, όπως γλαφυρά είχε περιγράψει αναφερόμενη στη θέση της Τέχνης η Mατίνα Καλτάκη. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι μένουν απαθείς απέναντι σε όσα συμβαίνουν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Τουναντίον, επιλέγουν να συνδυάσουν θεματικές και να παραθέσουν τη δική τους ματιά απέναντι σε ποικιλία ζητημάτων.

Προσεχώς θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε ξανά ζωντανά στο Σταυρό του Νότου, μαζί με τον Γιώργο Δημητριάδη, ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει ο δεύτερος δίσκος τους. Μερικά από τα κομμάτια του παζλ είναι ήδη γνωστά. Οι οιωνοί φαντάζουν εξαιρετικοί και το δεύτερο βήμα τους, έστω και με μικρή καθυστέρηση, γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η αλήθεια είναι ότι μας έλειψαν. Η δυναμική τους εκκίνηση γέννησε μεγάλες προσδοκίες και όλοι περίμεναν με ανυπομονησία τη νέα τους δουλειά. Εκείνοι επέλεξαν να πάρουν αποστάσεις, ωρίμασαν και τώρα είναι έτοιμοι για το μεγάλο comeback για το οποίο μιλούν με συνέντευξή τους στο 3pointmagazine.gr.

Το καλοκαίρι περιμένουμε το δεύτερο άλμπουμ σας. Βγαίνει ψωμί από την μουσική; Γιατί αξίζει μια μπάντα να βγάλει δίσκο αυτή την περίοδο;

Από τους Lexicon δεν βγαίνει ψωμί με την βιοποριστική έννοια. Δεν είναι και αυτός ο στόχος μας βέβαια, αν και θα ήταν καλοδεχούμενη μια τέτοια εξέλιξη. Ο καθένας μας ασχολείται και με άλλες δουλειές, εντός και εκτός του μουσικού χώρου…

Επιχειρηματικά δεν αξίζει κανείς να βγάλει δίσκο πλέον, εκτός και αν μπορεί ας πούμε να το πουλήσει σε καμιά κυριακάτικη εφημερίδα ή κάτι τέτοιο.. Δεν ξέρουμε πολλά άτομα που να αγοράζουν πλέον cd… Καλλιτεχνικά όμως έχει νόημα αν θες μέσω του album να παρουσιάσεις μια ολοκληρωμένη και συνεκτική δημιουργία για όσους λίγους ακροατές επιζητούν κάτι τέτοιο.

Η κρίση γεννά σκέψεις, προβληματισμούς, ερωτήματα, που μέσω της Τέχνης συχνά απελευθερώνονται. Τα νέα σας κομμάτια με μια πρώτη ματιά δείχνουν ότι δεν καταπιάνεστε με την κοινωνική πραγματικότητα…

Από τα καινούρια κομμάτια τα περισσότερα καταπιάνονται με την κοινωνική πραγματικότητα αλλά και με εσωτερικά ζητήματα, όπως ο θάνατος και η μοναξιά. Τυχαίνει όμως και αυτολογοκρινόμαστε, στέλνοντας για ραδιοφωνική προώθηση τα πιο ανάλαφρα τραγούδια. Έχει εμπεδωθεί στις συνειδήσεις όλων των συντελεστών της αλυσίδας, ότι στο ραδιόφωνο έχει θέση ένα συγκεκριμένο πρότυπο τραγουδιού, συνεπώς και εμείς θα επιλέξουμε για το ραδιόφωνο ένα ερωτικό κομμάτι παρά ένα πιο «βαρύ».

Από το παρθενικό σας άλμπουμ πέρασαν τρία χρόνια. Το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσει το δεύτερο. Χρειάζεται απόσταση από μια επιτυχία, για να έρθει μια νέα; Κοινώς το καλό πράγμα αργεί να γίνει; Διαφορές του τότε με το τώρα;

Τα τραγούδια του δίσκου έχουν γραφτεί εδώ και πολύ καιρό, σε πολύ μικρή απόσταση από τον πρώτο δίσκο. Μεσολάβησαν άλλου είδους προσωπικά προβλήματα που μας κράτησαν μακριά τόσο καιρό.

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσο αναφορά την μουσική, αν και αισθανόμαστε πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι. Ξέρω ακούγεται κλισέ, αλλά έτσι είναι….

Στη νέα σας προσπάθεια βάζει το χεράκι του και ο Γιώργος Δημητριάδης, πώς κυλά η συνεργασία μαζί του;

Ο Γιώργος μας χάρισε ένα τραγούδι, το «Χρόνια Πολλά», το οποίο και θα συμπεριλάβουμε στο δίσκο. Επιπλέον προγραμματίζουμε μια σειρά κοινών εμφανίσεων. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική καθώς έχουμε κοινό μουσικό γούστο και αισθητική.

Θάλασσα φιλί και Χρόνια Πολλά, ήδη αγαπητά τραγούδια, που διατηρούν τα παλιά σας χαρακτηριστικά με μια ελαφρά στροφή προς την ποπ. Θα σας πείραζε αν ακούγονταν και από ραδιοφωνικούς σταθμούς που δεν συνηθίζουν να στηρίζουν τη δική σας σκηνή;

Πάντα ήμασταν ποπ μπάντα και δεν θα μας πείραζε να ακουγόταν ένα κομμάτι μας σε αυτούς τους σταθμούς. Αντιθέτως θα μας χαροποιούσε… Πάντως είναι περίεργο να ακούς το κομμάτι σου στο ραδιόφωνο και μετά να ακολουθεί κάτι που πραγματικά σιχαίνεσαι… Καμιά φορά σε κάνει και σκέφτεσαι διάφορα…..

Έχει αλλάξει μουσικές συνήθειες ο κόσμος;

Σε κλίμακα εκατονταετιών ναι… Τα τελευταία όμως χρόνια επί της ουσίας δεν νομίζουμε πως έχει μεταβληθεί κάτι. Τα επιμέρους μπορεί να διαφέρουν, καθώς και κάποιες συστατικές αναλογίες, αλλά το μείγμα παραμένει σε μια σταθερή κατάσταση…

Το artwork είναι καταπληκτικό. Όπως και οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται κατά καιρούς στην ηλεκτρονική σας σελίδα. Φοβάστε μήπως κατηγορηθείτε ότι δίνετε μεγαλύτερο βάρος στην εικόνα αντί του είναι; Μια μπάντα χρειάζεται το «φαίνεσθαι» ή απλά την μουσική της;

Το artwork είναι όντως καταπληκτικό χάρη στη Seventh Swan με την οποία συνεργαζόμαστε τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε άψογη συνεργασία.  Όπως και οι προηγούμενες δουλειές από τον Βασίλη Δημόπουλο… Το φαίνεσθαι φυσικά και παίζει σημαντικό ρόλο ιδιαίτερα στο live όπου εκτίθεσαι  άμεσα. Κυρίως νομίζω παίζουν ρόλο οι στάσεις και οι συμπεριφορές που προκύπτουν μέσω της μουσικής έκφρασης και λιγότερο άλλοι παράγοντες όπως ο ενδυματολογικός.

Δεν έχουμε σκεφθεί ότι θα κατηγορηθούμε με σε σχέση με την εικόνα μας. Με το ζόρι στεκόμαστε ακίνητοι για να βγάλουμε μια φωτογραφία και το παρουσιαστικό μας είναι εντελώς καθημερινό σε σχέση με τις εκκεντρικότητες άλλων….

Ζωντανά που και πότε μπορούμε να σας δούμε;

Στον Σταυρό του Νότου, παρέα με τον Γιώργο Δημητριάδη, την Τρίτη 19 και 26 Φεβρουαρίου.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Σχετικά Άρθρα

X