Σε μια προσπάθεια να καλύψει τη φανερή έλλειψη προετοιμασίας της για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος πανδημίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει εκ νέου την ευθύνη στους πολίτες και προετοιμάζει το έδαφος για παράταση του lockdown πέρα από τις τρεις εβδομάδες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος σημείωσε ότι «η ατομική ευθύνη και η συλλογική μας ωριμότητα θα είναι καθοριστική ώστε το lockdown να παραμείνει στο διάστημα των τριών εβδομάδων»!Αντίστοιχες τοποθετήσεις είχαμε ακούσει και πριν την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown.

Την ίδια ώρα αυξάνονται τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που υιοθετούν την ίδια γραμμή, κάνοντας λόγο στα ρεπορτάζ τους για γεμάτους δρόμους από αυτοκίνητα και πολίτες που αψηφούν τα μέτρα.

Αντίθετη ωστόσο ήταν η εικόνα που είχαμε χτες από την Αθήνα. Ναι μεν ο κόσμος που κυκλοφορούσε ήταν περισσότερος σε σχέση με το πρώτο lockdown (λόγω του μειωμένου ποσοστού τηλεργασίας), αλλά σε σχέση με την πραγματική κίνηση που έχει η πόλη υπό κανονικές συνθήκες, η Αθήνα είχε και χτες εικόνα πόλης-φάντασμα.

Όλες οι πλατείες, οι πεζόδρομοι και συνολικά οι δημόσιοι χώροι ήταν άδειοι. Στους λίγους δε που τύγχανε να κοντοσταθούν σε κανένα παγκάκι, η αστυνομία προχωρούσε σε έλεγχο, ενώ δεν έλειψαν οι περιπτώσεις ανά την πόλη όπου η αυστηρότητα εξαντλούταν.

Αντίστοιχη ήταν και η κατάσταση στους δρόμους το πρωί, ειδικά από τις 9 και μετά. Κεντρικοί δρόμοι της πόλης όπως η Πανεπιστημίου, η Ακαδημίας και η Σταδίου είχαν αισθητά μειωμένη κίνηση, η οποία παρατηρείται σε κανονικές συνθήκες κυρίως το Σάββατο και την Κυριακή, ενώ χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο στη Σταδίου όπου όταν άναψε κάποια στιγμή το φανάρι κόκκινο είχαν σταματήσει μόλις δύο αυτοκίνητα.

Έπειτα την αισθητά μειωμένη κίνηση στην πόλη τεκμηριώνει το γεγονός ότι ένα μεγάλο -ακόμη- μέρος του κόσμου εργάζεται από το σπίτι με τηλεργασία, ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι έχει φύγει από την Αθήνα με τον αριθμό των οχημάτων που άφησαν την πόλη να ξεπερνά τα 154.000 (συνεπώς μισό εκατομμύριο άτομα περίπου έφυγαν από την πρωτεύουσα), ενώ υπάρχει κι ένα άλλο κομμάτι ανθρώπων που δεν έχουν καν τη δυνατότητα για εργασία και μένουν με το μαγαζί κλειστό και εγκλωβισμένοι χωρίς ασχολία και εισόδημα στο σπίτι.

Η κυβέρνηση οφείλει αντί να πετά την μπάλα στην κερκίδα να κοιτάξει έστω και τώρα την ύστατη ώρα να θωρακίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη δημόσια υγεία. Δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, ούτε ένας νοσοκόμος αυτή τη στιγμή στη χώρα που να μπορεί να υποστηρίξει ότι δουλεύει υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

Οφείλει επίσης να πάρει μέτρα περιορισμού εκεί που υπάρχει πραγματικά πρόβλημα. Δεν γίνεται να κολλάει από αμάξι σε αμάξι στη Βασιλίσσης Σοφίας και να μη κολλάει στις εκκλησίες όπου συνεχίζονται διαδικασίες με άμεση επαφή των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση όμως οφείλει και για όσο καιρό κλείνει τον κόσμο μέσα, να τον στηρίξει οικονομικά. Χιλιάδες επιχειρήσεις στην εστίαση και άλλες τόσες που εξαρτώνται από αυτή βρίσκονται ένα βήμα μακριά από το λουκέτο. Γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια πάρα πολλών θέσεων εργασίας και μια φτωχοποίηση χειρότερη κι από αυτή που βιώσαμε εν καιρώ μνημονίων. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τους χώρους και για τους εργαζόμενους του πολιτισμού.  Όπως και σ’ άλλους κλάδους.

Κοινώς από λόγια που ζητούν διαρκώς πράγματα από το κοινωνικό σύνολο και στρέφονται εναντίον του χορτάσαμε. Η κυβέρνηση πρέπει ν’ αποδείξει ότι εκτός απ’ το να κουνά το δάκτυλο μπορεί (και θέλει) κι η ίδια να κάνει κάτι.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια