Τη «Λυσσασμένη Γάτα» (“Cat on a hot tin roof”) του Τενεσί Ουίλιαμς παρουσιάζει η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία από τις 18 Οκτωβρίου στο θέατρο Θησείον. Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο θέατρο στις 11 Οκτωβρίου παρευρέθηκαν όλοι οι συντελεστές και μίλησαν για το έργο και την παράσταση.

Η πρωταγωνίστρια Μαρία Κίτσου (Μάγκι) είπε: «Είναι ένα έργο που το λατρεύω. Έχει έναν ποιητικό ρεαλισμό η παράστασή μας. Ο Νικορέστης Χανιωτάκης (σκηνοθέτης και μεταφραστής του έργου) έχει κάνει μια πολύ ωραία απόδοση – ερμηνεία του έργου. Η Μάγκι είναι μια γυναίκα πολύ παθιασμένη, πολύ ανεξάρτητη. Είναι ο πιο ειλικρινής χαρακτήρας του έργου, μαζί με τον Μπιγκ Ντάντι. Στα τριανταπέντε της περίπου επιθυμεί να κάνει παιδί, αλλά ο άνδρας της, ο Μπρικ, δεν συναινεί σε αυτό. Ζει στην κόψη τοy ξυραφιού προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τον άνδρα της και να προλάβει να συλλάβει μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα ζωής του συζύγου της, που είναι άρρωστος. Τη μέρα που διαδραματίζεται το έργο γίνονται αποκαλύψεις, πέφτουν μάσκες, όλοι με τη σειρά τους «λυσσάνε» για κάτι και γίνονται όλοι Λυσσασμένες Γάτες».

O σκηνοθέτης Νικορέστης Χανιωτάκης σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την επιλογή της Μαρίας Κίτσου για τον ρόλο της Μάγκι, απάντησε: «Η Μάγκι εκπροσωπεί τη ζωή. Το πάθος της αυτό η Μαρία Κίτσου μπορεί να το υποστηρίξει στον υπέρτατο βαθμό. Είναι η Μάγκι που διεκδικεί να πετύχει το αδύνατο. Είναι μια γυναίκα που δεν εγκαταλείπει το όνειρό της (το να κάνει όχι παιδιά γενικά, αλλά παιδί με τον άντρα της) μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο Νικήτας Τσακίρογλου σε ερωτήσεις σχετικά με το έργο και τη συνεργασία του με τον Νικορέστη Χανιωτάκη απάντησε ως εξής: «Έχω συνεργαστεί κι άλλες φορές με νέους σκηνοθέτες. Πιστεύω πως το θέατρο δεν πρέπει να λιμνάζει, πρέπει να προχωράει, η συνεργασία μου με νέους ανθρώπους ανανεώνει τα υποκριτικά εργαλεία που χρησιμοποιώ. Το θέμα είναι να μπορείς να συνεννοηθείς με κάποιον  είτε είναι νέος είτε παλιός. Πιστεύω ότι όποιος καταπιάνεται με ένα θεατρικό έργο πρέπει να μένει σε αυτό που το έργο πρεσβεύει την εποχή που γράφτηκε, οι αυθαιρεσίες δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω ότι και ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί προσπαθήσαμε να «υποταχθούμε» στο ύφος και την ηθική του έργου.»

Ο Ορέστης Τζιόβας συμπλήρωσε: «Το να ανάγεις ένα έργο στη σημερινή εποχή είναι λάθος. Αν το προσεγγίσεις με γνώμονα την εποχή που ήταν γραμμένο, την αναγωγή θα την κάνει ο θεατής. Αν όμως  δώσεις έτοιμη την αναγωγή, χάνεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του προβληματισμού του θεατή και «προσβάλλεις» το έργο του συγγραφέα».

Η δραματολόγος Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, που ανέλαβε την έρευνα γύρω από τον συγγραφέα και το έργο του και με μικρές «χειρουργικές» επεμβάσεις φώτισε το κείμενο που μετέφρασε ο Νικορέστης Χανιωτάκης, είπε: «Για μένα ο Τενεσί Ουίλιαμς είναι ο καλύτερος συγγραφέας των τελευταίων εκατό ετών και ο λόγος είναι απλός, το έχει πει ο ίδιος: αδυνατεί να γράψει οποιοδήποτε έργο, αν δεν είναι τρελά ερωτευμένος με τουλάχιστον έναν από τους χαρακτήρες του. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ερωτευμένος με δύο χαρακτήρες, τον Μπρικ και την Μάγκι. Ο αθλητής Μπρικ είναι το πρότυπό του, ένας straight, αλλά εν δυνάμει ομοφυλόφιλος, άνδρας, με πολλές ευαισθησίες. Η Μάγκι είναι βασισμένη σε ένα αληθινό πρόσωπο, την Μαρία Σεν Τζαστ, η οποία για πολλά χρόνια ήταν η καλύτερη φίλη του Ουίλιαμς. Αν ο Τενεσί Ουίλιαμς ήταν straight, θα ήταν η γυναίκα της ζωής του.»

Φωτογραφίες Συνέντευξης Τύπου : Ντίμη Θεοδωράκη

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου:

ΘΗΣΕΙΟΝ – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ

Τουρναβίτου 7, Θησείο

Τηλέφωνο: 210-3255444

«Λυσσασμένη Γάτα»

του Τενεσί Ουίλιαμς

ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η καλλιτεχνική εταιρία Μυθωδία παρουσιάζει στο Θέατρο Θησείον από την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου το αριστούργημα του Τενεσί Ουίλιαμς “Λυσσασμένη Γάτα” (“Cat on a hot tin roof”), ένα από τα κορυφαία έργα της παγκόσμιας δραματουργίας σε μετάφραση και σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Έργο τρυφερό όσο και σκληρό, ρομαντικό όσο και ρεαλιστικό, όπου αναβλύζει η ποιητικότητα της γραφής του Ουίλιαμς. Η “Λυσσασμένη Γάτα” εξετάζει σε βάθος τις διαπροσωπικές σχέσεις των ζευγαριών και καταδεικνύει πως μόνο με την αποδοχή της προσωπικότητας του άλλου μπορεί να διασωθεί ένας έρωτας που ξεκίνησε από την ειλικρινή έλξη και των δύο. Τους εμβληματικούς ρόλους του έργου ενσαρκώνουν: Μπιγκ Ντάντι: Νικήτας Τσακίρογλου, Μάγκι: ​​Μαρία Κίτσου, Μπρικ: Ορέστης Τζιόβας, Μπιγκ Μάμα: ​Ελένη Κρίτα, Γκούπερ:​​ Γεράσιμος Σκαφίδας, Μέη:​​​ Μπέτυ Αποστόλου.

Λίγα λόγια για το έργο: 

Σε μια πλούσια αγροικία, η οικογένεια Πόλιτ συγκεντρώνεται για τα 65α γενέθλια του Big Daddy, ο οποίος αγνοεί ότι είναι βαριά άρρωστος. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, μια σειρά γεγονότων φέρνει στο φως γιατί ο μικρός γιος, Μπρικ, δεν κάνει παιδιά με την πανέμορφη σύζυγό του, Μάγκι και έχει επιλέξει για μόνιμη συντροφιά του το ποτό. Ο μεγάλος γιος, Γκούπερ, ετοιμάζεται να γίνει για έκτη φορά πατέρας και ζητά το μερίδιο της κληρονομιάς που θεωρεί ότι του αναλογεί. Οι ενδοοικογενειακές διαμάχες και -κυρίως – η σύγκρουση του Μπιγκ Ντάντι με τον Μπρικ θα αλλάξει τις ζωές όλων.

Η Μάγκι. Ο Μπρικ. Ο Big Daddy. Τρία πρόσωπα, τρεις ρόλοι γραμμένοι από τον Τενεσί Ουίλιαμς, συνθέτουν ένα διαφορετικό τρίγωνο, οικογενειακό και ερωτικό, το τρίγωνο της «Λυσσασμένης γάτας». Το αιώνιο παιχνίδι του έρωτα και του θανάτου, της απελπισίας και της ελπίδας, της γονιμότητας και της στειρότητας, της φιλίας και της οικογένειας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Δραματολογική συνεργασία: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Σκηνικά: Έλλη Λιδωρικιώτη

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Σιτώτης

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου – Βαμβακά

Βοηθός παραγωγής: Έμμα Μαυρέλη

Βοηθός σκηνογράφου: Σοφία Κατάκη

Βοηθός ενδυματολόγου: Ειρήνη Γεωργακίλα

Βοηθός φωτιστή: Δήμητρα Δανδόλου

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Υπεύθυνος Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

* Η μουσική θα παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς 

ΠΑΙΖΟΥΝ: 

Μπιγκ Ντάντι: Νικήτας Τσακίρογλου

Μάγκι: ​​Μαρία Κίτσου

Μπρικ: Ορέστης Τζιόβας

Μπιγκ Μάμα: ​Ελένη Κρίτα

Γκούπερ:​​ Γεράσιμος Σκαφίδας

Μέη:​​​ Μπέτυ Αποστόλου

Γιατρός​ Μπόου: Δημήτρης Ραφαήλος

Αιδεσιμότατος Τούκερ – παιδί:​ Δημήτρης Σταματελόπουλος (τρομπέτα)*

Υπηρέτρια Σάλυ – παιδί:​ Μαρία Νίκα (βιολί)

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τέταρτη: 19:00

Παρασκευή 21:15

Σάββατο 21:15

Κυριακή 19:00

Εισιτήρια:

ΤΕΤΑΡΤΗ
Κανονικό: 15 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 12 ευρώ
ΟΑΕΔ: 10 ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ
Κανονικό: 17 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι): 14 ευρώ
ΟΑΕΔ: 10 ευρώ

Προπώληση: 14 ευρώ (έως την προηγούμενη ημέρα κάθε παράστασης)

Η ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

https://www.ticketservices.gr/event/lyssasmeni-gata-theatro-thiseion/?eventid=2997&showid=24052

– σε όλα τα καταστήματα PUBLIC
– στο ticketservices.gr
– στο tickets.public.gr
– τηλεφωνικά στο 210.7234567
– Εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 – Στοά Πεσμαζόγλου

Από το ταμείο του θεάτρου:
«θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210.32.55.444
(Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 17:00)
Προπώληση/πώληση εισιτηρίων:
ώρες ταμείου 18:00-21:00
(ανοικτό μόνο τις ημέρες των παραστάσεων) 

Πρόσβαση:
«θησείον – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος: Σταθμός Θησείο
Μετρό: Γραμμή 3, Μοναστηράκι

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X