Η ρήση είναι γνωστή. Η επίθεση κόβει εισιτήρια η άμυνα δίνει παιχνίδια. Εγώ την αντιστρέφω κατά το ήμισυ και λέω πως η άμυνα –τουλάχιστον στην Ελλάδα- κόβει εισιτήρια επειδή ακριβώς δίνει παιχνίδια και λίγοι λογαριάζουν το θέαμα.

Το ζητούμενο είναι το αποτέλεσμα. Αυτό θέλουν όλοι. Να είναι νικητές. Σε μία ανταγωνιστική-ατομικιστική κοινωνία άλλωστε αυτά είναι τα πρότυπα που καλλιεργούνται. Βλέπεις ας πούμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό να παραδίδουν σεμινάρια μπάσκετ και τις κερκίδες άδειες.

Μόνο σε δυο περιπτώσεις γεμίζουν… Είτε όταν έχουν κάποιο κύρος (ευρωπαϊκά και μεταξύ τους ντέρμπι), στα εορταστικά (επέτειος πχ 100 χρόνων ζωής) και στα παιχνίδια καθοριστικής σημασίας εφόσον η ομάδα έχει δείξει ότι μπορεί να πάει ψηλά, διαφορετικά απλώς οι εξέδρες δεν είναι στον ίδιο βαθμό αραιοκατοικημένες όσο στα ματς ρουτίνας.

Αν λοιπόν ο Ολυμπιακός φέτος επιστρέψει στην κορυφή, ο κόσμος θα επιστρέψει στο γήπεδο τόσο απλά. Oι οπαδοί του Ολυμπιακού διψούν για επιτυχίες και μόλις νιώσουν ότι αυτή η ομάδα θα τους χαρίσει κούπες ορμούν σαν μικρά παιδάκια πάνω στο παγωτατζίδικο. Αν ο Παναθηναϊκός το κατακτήσει δε, ναι μεν θα κάνει για ακόμα μία φορά περήφανό τον κόσμο που τον στηρίζει έμπρακτα και θεωρητικά, αλλά από την άλλη θα βοηθήσει στο να μειωθεί το ενδιαφέρον κάποιος να κάνει τον κόπο να δει έναν αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος. Η συνήθεια δεν γίνεται λατρεία, αλλά βαρεμάρα και αδιαφορία.

Μα θα αναρωτηθεί κάποιος εύλογα «και τι να κάνει δηλαδή ο Παναθηναϊκός να κάτσει να χάσει;» Προφανώς και όχι. Απλώς παραθέτω τα αποτελέσματα που πιστεύω ότι θα υπάρξουν ανάλογα με την εξέλιξη της σειράς.

Δεν μ’αρέσει όμως να μένω μόνο στα αποτελέσματα. Είναι σαν να παρουσιάζεις μίση αλήθεια. Αυτό που έχει αξία είναι το γιατί. Οι απαντήσεις είναι απλές. Το προϊόν επονομαζόμενο μπάσκετ δεν πουλάει. Διότι δεν έχει ανταγωνιστική και αξιόπιστη λίγκα, δεν υπάρχει μάρκετινγκ, δεν υπάρχει διάθεση για βελτίωση των υπάρχουσαν συνθηκών και την ίδια ώρα καλιεργείται ο φανατισμός, που οδηγεί στη βία κατ΄επέκταση στην απονέκρωση των γηπέδων και απόρροια όλων αυτών, δηλαδή έλλειψη παιδείας, οργάνωσης, κουλτούρας, διαφήμισης δεν έχεις καταφέρει να δημιουργήσεις έναν δικό σου πυρήνα κόσμου. Ενα μπασκετικό πυρήνα!

Εχεις απλώς έναν πυρήνα ποδοσφαιρόφιλων, χούλιγκαν και νικόφιλων. Ως εκ τούτου η άμυνα κόβει εισιτήρια, ή πιο σωστά η νίκη κόβει εισιτήρια, αλλά υπό προϋποθέσεις και οι αγώνες μπάσκετ απλώς αποτελούν μία μορφή depon στους όποιους πόνους προκαλεί η μπαλίτσα, ή ένα viagra για περαιτέρω στύση…

(2/6/2011)

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

Αρθρογράφος

Κώστας Παπαντωνίου

Γεννήθηκε και ζει στα Εξάρχεια. Αγαπά τους τοίχους τους, τους αγώνες και τους ανθρώπους τους. Του αρέσει να φωτογραφίζει και να γράφει για όσα δεν μπόρεσε να φωτογραφίσει. Κυκλοφορεί από τα εννιά του με μια εφημερίδα στο χέρι και συνεχίζει να γράφει σε μπλοκάκι στα ρεπορτάζ. Ακούει ό,τι μακριά πολύ μακριά μας ταξιδεύει και διαβάζει ό,τι του γυαλίσει στις βιτρίνες της Καλλιδρομίου, της Ζωοδόχου Πηγής και της Θεμιστοκλέους. Αγαπά τα νησιά και κάποτε θέλει να ζήσει σε ένα από αυτά. Μέχρι τότε, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για μια διαφορετική δημοσιογραφία, με πολλά αυτοδιαχειριζόμενα 3point και γραφιάδες χωρίς περιορισμούς.

Σχετικά Άρθρα

X