Άνθρωποι που θαυμάζουμε, αντιπαθούμε, εμπνεόμαστε και σίγουρα έχουμε την περιέργεια να μάθουμε πώς κύλησε η ζωή τους. Ταινίες βασισμένες στις βιογραφίες ανθρώπων με ερμηνείες, που στην πλειοψηφία τους ήταν τόσο άρτιες που δεν θα μπορούσαν παρά να είναι υποψήφιες για το χρυσό αγαλματίδιο του Όσκαρ.

Δύο τραγουδιστές, ένας Ινδός ακτιβιστής και μία Μεξικάνα καλλιτέχνιδα εμπνέουν τους σκηνοθέτες, οι οποίοι μεταφέρουν τις ζωές τους επί της μεγάλης οθόνης.

La vie en Rose (2007)
Η ταινία απεικονίζει τη ζωή της Γαλλίδας τραγουδίστριας Edith Piath, από τότε που μπουσουλούσε και φόραγε ακόμη πιπίλα μέχρι και τον θάνατο της. Μια ζωή γεμάτη εθισμούς, αδυναμίες, έντονα πάθη αλλά και απροσπέλαστες δυσκολίες. Μία καταστροφική ερωτική σχέση σε συνδυασμό με το θάνατο του παιδιού της δεν μπορούν παρά να αποτελέσουν το κερασάκι στην τούρτα, σε μία γεμάτη, ταραχές, ζωή.

Πρωταγωνίστρια είναι η Marion Cotillard, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη ηθοποιός που καταφέρνει να αποσπάσει βραβείο Όσκαρ για ένα γαλλόφωνο ρόλο.

Frida (2002)
Η Frida Kahlo, δεν ήταν απλά μία καλλιτέχνιδα, αλλά πολύ παραπάνω ένα σύμβολο απελευθέρωσης και κατάργησης των στερεοτύπων. Η ζωή της σημαδεύτηκε από έναν επίπονο τραυματισμό, από τη συμμετοχή της στην πολιτική σκηνή και από έντονους έρωτες και πάθη με άτομα και των δύο φύλων. Απάτησε και απατήθηκε αλλά ταυτόχρονα μεγαλουργούσε και δημιούργησε κάτι σαν τη δική της αισθητική σχολή, στη τέχνη της ζωγραφικής.

Το σενάριο καταφέρνει να μεταφέρει μία παθιασμένη ζωή στην μεγάλη οθόνη με πολύ μεγάλη επιτυχία, γι αυτό άλλωστε και η Salma Hayek προτείνεται για Όσκαρ.

Walk The Line (2005)
Μία ταινία αφιερωμένη στο θρύλο της country μουσικής, Johnny Cash. Από την απλοϊκή του ζωή στις φάρμες βαμβακιού, μέχρι την αγορά της πρώτης του κιθάρας και τις μετέπειτα ηχογραφήσεις του μαζί με τον Elvis Prisley. Αντίθετα με πολλές άλλες βιογραφικές ταινίες, το σενάριο σχεδόν αφήνει απ έξω τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του, αλλά και τις κοινωνικοπολιτικές του πεποιθήσεις που τον είχαν στιγματίσει. Αυτή η έλλειψη αποτέλεσε τροφή κριτικής για πολλούς σινεφίλ αλλά και λάτρεις του καλλιτέχνη.

Ghandi (1982)
Το 1948 δολοφονείται από σφαίρα στο στήθος και η κηδεία του κατακλύζεται από κόσμο. Αυτά αποτελούν τα πρώτα πλάνα της ταινίας, η οποία με αρκετές αναδρομές στο παρελθόν αφηγείται ολόκληρη τη ζωή του Ινδού δικηγόρου Mohandas Karamchand Gandhi, ξεκινώντας από το 1893, όταν και η ζωή του στιγματίζεται από ένα ρατσιστικό συμβάν. Πετιέται έξω από ένα τραίνο, όντας επιβάτης της Α’ θέσης που τότε απευθυνόταν μόνο σε λευκούς.

Μετατρέπεται σε ηγέτη ενός ολόκληρου κινήματος, πιστός πολέμιος της βίας και διεκδικητής των δικαιωμάτων των Ινδών, άνθρωποι δεύτερης μοίρας για τους “εξευρωπαϊσμένους” του δυτικού κόσμου. Οδηγεί την απελευθέρωση μίας καταπιεσμένης Ινδίας από τους Βρετανούς και αναγνωρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ακτιβιστές στα χρονικά της ιστορίας.

Η ταινία δέχεται διθυραμβικές κριτικές και κατατάσσεται στη λίστα αυτών που πρέπει να έχεις δει έστω και μία φορά στη ζωή σου!

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]