«Στη Λέσβο δεν είδα «εισβολή» μεταναστών και προσφύγων. Είδα όμως οικογένειες Αφγανών να βγαίνουν στην ακτή και να αφήνονται εκεί για τρεις νύχτες να κοιμούνται στην παραλία, στο κρύο. Είδα κάποιους να εκφοβίζουν μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ΜΚΟ και φωτορεπόρτερ. Ήρθε η ώρα να πράξουμε» τόνισε ο Μάριος Λώλος μετά από τρεις ημέρες στην Λέσβο.

Ο ίδιος μιλώντας στο Κόκκινο 105,5 σημείωσε ότι οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη φρίκη. Η φωτογραφία είναι ένα κομμάτι του παζλ κι όσοι τολμάνε να σηκώσουν την φωτογραφική μηχανή, να δώσουν ρεπορτάζ από τα σημεία που δεν πάνε οι πολλοί, να αποτυπώσουν την αλήθεια με φωτογραφία ή με λόγο είναι λίγοι. Δεν αρκούν.

Στη Λέσβο αυτές τις ημέρες δεν είδα «εισβολή» μεταναστών και προσφύγων. Τίποτα δε μου θύμισε το 2015-2016 όταν οι βάρκες έβγαιναν στην ακτή η μία μετά την άλλη. Υπήρχαν βάρκες και τώρα αλλά πολύ λιγότερες, ίσως λίγο περισσότερες από ό,τι πριν λίγους μήνες. Τρεις ημέρες εκεί είδα 3 βάρκες και ένα push back.

Η διαφορά τώρα ήταν πως οι οικογένειες Αφγανών που έφθασαν με μικρά παιδιά, κοιμήθηκαν για 3 νύχτες στην παραλία. Στο κρύο. Την δεύτερη ημέρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έστησε σκηνές γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Μετά όμως τους πήραν, κάπου τους πήγαν και όταν τους επέστρεψαν δεν υπήρχαν σκηνές, κοιμήθηκαν πάλι έξω στο κρύο.

Στην Εφταλού, όταν μέλη ΜΚΟ και αλληλέγγυοι προσπάθησα να στήσουν σκηνές για εκείνους που είχαν έρθει με βάρκες, κάποιοι τους απείλησαν «Μη στήσετε σκηνές, θα τις κάψουμε».

Στην Θερμή, όταν μπήκε η βάρκα στο λιμάνι, το απόγευμα ενώ είχε εντοπιστεί ακυβέρνητη από το πρωί, μεταφέροντας και έγκυο γυναίκα, κάποιοι φώναζαν «Go Back». Μετά άρχισαν να απειλούν εμάς, δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ. Τραμπούκισαν την υπεύθυνη της Ύπατης Αρμοστείας και μια δημοτική σύμβουλο του ΚΚΕ.

Στους δρόμους, στην ΔΕΗ και στη Μόρια, έκαναν μπλόκα και έσπαγαν όσα αυτοκίνητα είχαν λογότυπο εταιρείας ενοικιάσεων ΙΧ.

Όλοι αυτοί, μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ από το νησί, νιώθουν ότι πήραν το νόμο στα χέρια τους. Αυτό που με προβλημάτισε είναι ότι ο κόσμος δεν αντιδρά τις περισσότερες φορές, απλά τους κοιτάζει.

Κάποιοι θεωρούν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες εισβολείς. Όχι ανθρώπους. Είναι σαφές ότι στις μέρες μας το άλογο μπροστά από το κάρο το σέρνει η Δεξιά. Όμως αν σκάσει το προσφυγικό θα δούμε ποιος θα το σύρει. Πρέπει να πράξουμε απέναντι σ’ αυτό.

Είναι πρόβλημα πως στην Θερμή, βρίσκονταν μόνο ξένα ΜΜΕ. Βγάζουμε φωτογραφίες για μην μπορεί κανείς να πει «Εγώ δεν ήξερα», όπως πολύ σωστά έλεγε ο Γιάννης Μπεχράκης.

Πηγή: Κόκκινο

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X