Ο λόγος για το περίφημο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου για τον Νίκο Κοεμτζή. Αλλά ο Χατζιδάκις ήταν αληθινός δημοκράτης, όχι ψευδεπίγραφος νεοφιλελεύθερος. Μιλάμε για την εποχή που ήταν διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος.

Μέρος αυτής της αστικής μυθολογίας και το περίφημο «Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο». Αυτό που εκπρόσωποι της τότε κυβέρνησης Καραμανλή θεώρησαν ανεπίτρεπτο να ακούγεται από τις συχνότητες της Κρατικής Ραδιοφωνίας και έστειλαν τον Γιώργο Μητρόπουλο στο λογιστήριο όταν αυτός τόλμησε να μεταδώσει αυτό το τραγούδι (ένα τραγούδι για έναν μαχαιροβγάλτη, ένα ταραχοποιό στοιχείο του περιθωρίου!) από τη συχνότητα του Τρίτου Προγράμματος (που τότε ζούσε τις μέρες δόξας του με τον Μάνο Χατζιδάκι στο τιμόνι).

Ο Χατζιδάκις μαθαίνοντας την εξέλιξη αυτή πήρε τηλέφωνο το ραδιοφωνικό παραγωγό και του είπε επί λέξει: «Θα βάζεις το τραγούδι για μια ώρα συνεχόμενα και κάθε φορά που τελειώνει ή σε παίρνουν τηλέφωνο θα λες: ‘Μετά από επιθυμία του κου Χατζιδάκι, ο οποίος θέλει να ακούσει με προσοχή, το τραγούδι του Διον. Σαββόπουλου, θα ακούσετε το Μακρύ Ζεϊμπέκικο για το Νίκο’ ». Περιττό να πούμε ότι τα κυβερνητικά στελέχη γίνανε βαπόρι αφού για 60 ολόκληρα λεπτά το απαγορευμένο τραγούδι παιζόταν ξανά και ξανά με την ίδια μονότονη ανακοίνωση του παραγωγού κάθε φορά στην αρχή! Και φυσικά ο Μητρόπουλος γλύτωσε την απόλυση! Η αναμετάδοση αυτού του πολιτικού τραγουδιού για τον Νίκο Κοεμτζή και την παραγγελιά του αποτέλεσε ένα πρώτης τάξεως περιστατικό ενάντια σε κρατική λογοκρισία μεταπολιτευτικά.

Πηγή: e-tetradio.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X