«Βρισκόμαστε στο πιο θανατηφόρο πέρασμα του πλανήτη. Μεσοπέλαγα, 40 μίλια από τη Λιβύη» λέει ο διασώστης, Ιάσονας Αποστολόπουλος στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής. Βρίσκεται στο Μάρε Ιόνιο, διασωστικό πλοίο της κοινωνίας των πολιτών που στηρίζεται από την Mediteranean Saving Human, μιας οργάνωσης που αποτελείται από αντιρατσιστικές συλλογικότητες της Ιταλίας.

Η αξιέπαινη πρωτοβουλία, κατάφερε κόντρα στους ρατσιστικούς νόμους του Σαλβίνι, να κάνει διασώσεις προσφύγων, που επιχειρούσαν να δραπετεύσουν από τα σκλαβοπάζαρα της Λιβύης, η οποία βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και ήρθε αντιμέτωπη με αυταρχικές αρχές που έκαναν κατάσχεση στα πλοία και προφυλάκισαν μέλη του πληρώματος. Οι ακτιβιστές δεν το έβαλαν κάτω. Το Μάρε Ιόνιο, μετά από πέντε μήνες κατάσχεσης, ξαναβγήκε στα νερά της Μεσογείου. Ο Ιάσονας μάς περιγράφει τι συμβαίνει σήμερα εκεί.

«Και η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας, δεν πάει πίσω. Μέσα στον Απρίλιο, έβγαλε νέο νόμο, που απαγορεύει την είσοδο των ναυαγών προσφύγων στη χώρα, με πρόσχημα την πανδημία. Λένε πως δεν είναι ασφαλής χώρα η Ιταλία λόγω του ιού. Ασφαλής χώρα όμως, είναι αυτή που εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η Ιταλία είναι μια τέτοια χώρα. Η Λιβύη πάλι όχι. Αν κάνουν το ίδιο και η Γαλλία και η Ισπανία τι θα γίνει; Θα καταλήξουν οι πρόσφυγες στο βυθό».

Το πλήρωμα αποτελείται πλέον από 11 κι όχι από 22 άτομα λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Ο Ιάσονας είναι συντονιστής του πληρώματος. Η πείρα του από τις διασώσεις στη Λέσβο και τη Λιβύη, του χάρισε την πολύ χρήσιμη στις σημερινές συνθήκες εμπειρία. Περιγράφει πως πάνω από τα κεφάλια τους πετούν αεροπλάνα της Frontex, της ευρωπαϊκής αστυνομίας για τη φύλαξη των συνόρων.

«Η Frontex πετάει από πάνω μας εντοπίζει βάρκες με πρόσφυγες και στέλνει το σήμα στο Λιβυκό λιμενικό για να κάνει επαναπροώθηση πίσω στη Λιβύη. Χθες είδαμε μπροστά μας βάρκα. Δεν προλάβαμε να τους πάρουμε εμείς. Τους πήρε η Frontex πίσω στο κολαστήριό τους. Είναι παράνομο. Είναι ένα έγκλημα που το κάνει η αστυνομία των συνόρων της Ευρώπης. Δεν το ομολογούν, γιατί γνωρίζουν ότι είναι παράνομο να επαναπροωθείς ανθρώπους σε μια χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο και οι άνθρωποι πεθαίνουν σε σκλαβοπάζαρα».

Δεν είναι η μόνη παράβαση της ΕΕ στο προσφυγικό. Σε παλαιότερη συνέντευξη που μας είχε δώσει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος, περιέγραφε πως η ΕΕ χρηματοδοτεί συμμορίες για να καταστέλλουν τους πρόσφυγες στη Λιβύη, αλλά και τις μαρτυρίες προσφύγων που γλίτωσαν από «τα κολαστήρια των σκλαβοπάζαρων».

«Είναι μια μάχη κάθε φορά. Το πως θα ξεγελάσουμε την Frontex ώστε να διασώσουμε εμείς τους πρόσφυγες και να μην επιστρέψουν στην κόλαση. Εκεί όπου τους πουλάνε, τους αγοράζουν, τους πυροβολούν για πλάκα».

Τα εγκλήματα της ελληνικής κυβέρνησης δεν τα τόλμησε ούτε ο Σαλβίνι

Ο Ιάσονας με ρωτάει αν έχω νεότερα από τις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων του ελληνικού λιμενικού. Τον ρωτάω ποια είναι η άποψη των Ιταλών συντρόφων του.

«Έχουν φρικάρει. Λένε ότι δεν έχουν γίνει ούτε στη Σαλβινική Ιταλία αυτά τα αίσχη. Να σαμποτάρουν βάρκες με τόσα μωρά και να τα αφήνουν και να φεύγουν. Είναι ντροπή του παγκόσμιου λιμενικού σώματος το ελληνικό λιμενικό αυτήν τη στιγμή. Και αυτή είναι η αλήθεια. Όπως και η κυβέρνηση της Ιταλίας, έτσι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με πρόσχημα τον Covid περνάει όλη την ατζέντα της για το προσφυγικό. Κλειστά κέντρα, βίαιες επαναπροωθήσεις. Απάνθρωπα πράγματα».

Σε ένα σύντομο βίντεο της συλλογικότητας, ο Ιάσονας εξηγεί για πολλοστή φορά ότι: «Ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν διασώζουμε απλώς ναυαγούς μετανάστες, διασώζουμε δραπέτες-σκλάβους, ανθρώπους που η μόνη τους διέξοδος από την σκλαβιά, τα βασανιστήρια και τους μαζικούς βιασμούς στη Λιβύη, είναι μέσω της θάλασσας».

Πηγή: tvxs

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια