Θυμάστε την περίφημη αποστροφή του Μητσοτάκη για τους “ήρωες με τις πράσινες και τις άσπρες μπλούζες”, που είναι οι σύγχρονοι οπλαρχηγοί και μπουρλοτιέρηδες; Τι γίνεται όμως όταν τα πυρομαχικά που τους δίνουν οι στρατηγοί και η πολιτική ηγεσία είναι άσφαιρα;

Οι γιατροί του Ευαγγελισμού έχουν καταγγείλει επανειλημμένα τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση και υπό τις οποίες καλούνται να δώσουν τη μάχη. Τραγικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια κτλ) που εκθέτουν τους γιατρούς σε άμεσο κίνδυνο και το ενδεχόμενο να τεθούν σε καραντίνα και προσωρινά εκτός μάχης, χωρίς να έχουν προβλεφθεί καν εφεδρείες -που είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες σε κάθε πόλεμο.

Αυτά είναι μάλλον γνωστά, άλλο αν τα αποσιωπούν τα περισσότερα ΜΜΕ, ενώ και η κυβέρνηση κωφεύει και δεν παίρνει δραστικά μέτρα για την επίλυσή τους. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς όμως σε ποιο σημείο φτάνει η ανευθυνότητα των αρχών και πώς “εξοπλίζουν” τους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με όσα μας καταγγέλλει το ιατρικό προσωπικό του Ευαγγελισμού, τον τελευταίο μήνα διανεμήθηκαν στο νοσοκομείο κούτες που περιείχαν μάσκες ατομικής προστασίας τύπου FFP2 (ενεργού άνθρακα, με βαλβίδα εκπνοής). Οι συγκεκριμένες μάσκες είναι μιας χρήσης και είναι… “είδος υπό εξαφάνιση” για τον Ευαγγελισμό, για αυτό και το προσωπικό περίμενε πώς και πώς τα νέα αποθέματα. Ωστόσο, όλες οι κούτες με το “νέο υλικό” περιείχαν μάσκες που είχαν λήξει προ τριετίας, δηλαδή από το 2017!

Αδιάψευστος μάρτυρας οι εικόνες που ακολουθούν, με την ένδειξη στο κάτω αριστερά μέρος της συσκευασίας: Μάιος του 2017! Και δεν πρόκειται για παλιό υλικό που είχε ξεχαστεί σε κάποια αποθήκη, αλλά για τις “ενισχύσεις” που στάλθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας…

Οι υγειονομικοί (γιατροί και νοσηλευτές) τις χρησιμοποιούν αναγκαστικά, γιατί υπάρχει μεγάλη έλλειψη και δυσανάλογα πολλές ανάγκες. ενώ η ανεπίσημη απάντηση που έχουν πάρει (off the record) από λοιμωξιολόγους, συνιστά στους υγειονομικούς να τις χρησιμοποιούν, διότι θεωρεί ότι έχουν λήξει ως προς το κομμάτι της αποστείρωσης, δεν έχει λήξει όμως το φίλτρο. Με απλά λόγια, οι μάσκες βρίσκονται σε συσκευασίες, αποστειρωμένες, το διάστημα της αποστείρωσης έχει λήξει προ τριετίας, αλλά παραμένουν στις συσκευασίες και διατηρούν το φίλτρο τους, συνεπώς μπορούν να τις χρησιμοποιούσουν οι υγειονομικοί, θεωρούνται κατάλληλες προς χρήση…

Παράλληλα, η αποστείρωση των γιατρών μετά από τη δουλειά θεωρείται ατομική τους ευθύνη -μια έννοια που τη συναντάμε πλέον παντού, ως λύση για πάσα νόσο -του κορονοϊού συμπεριλαμβανομένου. Δεν διασφαλίζεται η διαμονή τους σε ξενοδοχείο, για να μην έρθουν σ’επαφή με τα οικεία τους πρόσωπα και τα θέσουν σε κίνδυνο, εφόσον εξετάζουν καθημερινά ασθενείς. Ενώ στο “εφημερείο” -τον χώρο όπου πρέπει να πλυθούν και να αλλάξουν- επικρατούν άθλιες συνθήκες.

-.-

Ένα μόνο μέρος από όσα αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού αποτυπώνεται στην ακόλουθη ανακοίνωση του Σωματείου τους και της Σωματειακής Επιτροπής των Ειδικευόμενων Γιατρών, όπου καταγγέλλουν πως ακόμα και όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα εμπύρετης λοίμωξης, συναντάνε την άρνηση των προϊσταμένων τους για ξεκούραση ή κάποιο τεστ, γιατί αν αυτό βγει θετικό, δε θα μπορεί να βγει το πρόγραμμα!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

Μόλις που κλείσαμε έναν μήνα από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα από το νέο κορονοϊό στη χώρα μας και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Μόνο στον Ευαγγελισμό ο απολογισμός έχει ως εξής:

1. Συνάδελφοι από τις Παθολογικές και Πνευμονολογικές Κλινικές μετακινούνται στη νεοσύστατη Κλινική του 6Γ- 6Δ, με προφορική προειδοποίηση ημερών ή και ωρών, χωρίς να διευκρινίζεται ο χρόνος παραμονής τους, τα μέτρα προστασίας τους, οι χώροι διανυκτέρευσης. Επίσης, δημιουργούνται τεράστια κενά στις υπόλοιπες Κλινικές δημιουργώντας καθεστώς επισφαλούς εφημέρευσης. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι προσπάθειες επίταξης συναδέλφων διαφόρων ειδικοτήτων τόσο από τον Παθολογικό όσο και από τον Χειρουργικό Τομέα, με την ίδια ασάφεια. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής έρευνας όπου γίνεται λόγος για προσβολή και άλλων συστημάτων από το νέο ιό (πιθανή αρρυθμιογόνος, θρομβογόνος δράση) και κατανοούμε την ανάγκη κάλυψης του Τμήματος με δυναμικό όλων των ειδικοτήτων καθώς πρόκειται και για ασθενείς με πολλαπλές συννοσηρότητες. Ωστόσο, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να μετακινείται προσωπικό εν μία νυκτί, χωρίς να έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση των ασθενών αυτών, και που μάλιστα δεν επιστρατεύεται για ολόπλευρη αντιμετώπισή τους αλλά για αναπλήρωση κενών σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (Παθολόγοι, Λοιμωξιολόγοι, Πνευμονολόγοι).

2. Η κύρια ενίσχυση του προσωπικού στο χώρο είναι από συναδέλφους από άλλα νοσοκομεία, τα οποία (προς το παρόν τουλάχιστον) δε νοσηλεύουν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό. Τα υπόλοιπα περιστατικά ασθενών εντός και εκτός Ευαγγελισμού, είναι σε θέση να λαμβάνουν την απαιτούμενη περίθαλψη; Μήπως ο ιός πέραν των άλλων μείωσε και τα ποσοστά εμφραγμάτων, εγκεφαλικών, λοιμώξεων άλλης φύσεως, οξέων χειρουργικών περιστατικών στο γενικό πληθυσμό;

3. Συνάδελφοι με συμπτώματα εμπύρετου λοίμωξης, σε τμήματα με υψηλό βαθμό εντατικοποίησης της εργασίας και υψηλού ποσοστού έκθεσης, συναντούν την άρνηση προϊστάμενων – διευθυντών να παραμείνουν σπίτι ή ακόμα και να υποβληθούν σε έλεγχο (ακόμα και όταν υπάρχει υποκείμενο νόσημα), γιατί σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, «αν βγει θετικό το τεστ αναγκαστικά θα βγεις εκτός δουλειάς για μια εβδομάδα και δε βγαίνει το πρόγραμμα»!!! Καλούμαστε, υγιείς και άρρωστοι, να «βάλουμε πλάτη» ακόμα μια φορά, υπερβαίνοντας το πλαφόν εφημέρευσης προκειμένου να βγει η δουλειά, με ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο στην υγεία τη δική μας, όσο και σε αυτών που καλούμαστε να περιθάλψουμε.

4. Το καθεστώς εφημέρευσης του Νοσοκομείου αλλάζει απροειδοποίητα, κάνοντας τη ζωή «λάστιχο» σε εκατοντάδες εργαζόμενους που αναγκάζονται να δουλέψουν πέραν του ωραρίου τους προσπαθώντας να καλύψουν ανάγκες που απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό προσωπικού.

5. Σε μια περίοδο όπου ακούμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα «μέτρα υγιεινής – απολύμανσης – προστασίας που είναι το παν», δεκάδες καθαρίστριες πρόκειται να απολυθούν, με τις επικείμενες προσλήψεις να μην αρκούν ούτε για τις πρότερες ανάγκες, πόσο μάλλον για τις αυξημένες ανάγκες σε καθαριότητα της τρέχουσας περιόδου της πανδημίας. Παράλληλα, βλέπουμε «με το κιάλι» προστατευτικές στολές, γυαλιά, γάντια, μάσκες.

Ρωτάμε λοιπόν όλους τους αρμόδιους:

• Πώς επικαλείστε την «ατομική ευθύνη» ως καθοριστικό παράγοντα στον έλεγχο της πανδημίας, όταν και ο εργαζόμενος υγειονομικός που υπεύθυνα ενημερώνει την υπηρεσία του ότι είναι ασθενής απαγορεύεται και να «μείνει σπίτι» και να ελεγχθεί ως ύποπτο κρούσμα;

• Καλείτε τον κόσμο να «μείνει σπίτι» για να μας επιτρέψει να κάνουμε τη δουλειά μας. Σπίτι του μένει όμως και ένας μεγάλος όγκος αναξιοποίητου προσωπικού, σε λίστες αναμονής ειδικοτήτων, λίστες επικουρικών, λίστες ανέργων, που επιλέγετε να μην προσλάβετε!

• Πώς εμποδίζουμε τη διασπορά όταν ερχόμαστε να δουλέψουμε με πυρετό, χωρίς βασικά προστατευτικά μέσα ή όταν καλούμαστε να δουλέψουμε σε εξειδικευμένο τμήμα χωρίς να έχει προηγηθεί εκπαίδευσή μας;

• Πώς εξασφαλίζεται η απολύμανση των χώρων όταν απολύονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα;

Έχουμε αποδείξει και σε προηγούμενες «κρίσεις» (πχ Μάτι 2018) ότι όλοι μας δουλεύουμε με αυταπάρνηση και προσφέρουμε το μέγιστο δυνατό, υπερβαίνοντας πολλές φορές τις αντοχές μας. Είναι ωστόσο προκλητικό, να μας ζητάτε να βάλουμε για ακόμα μια φορά πλάτη όταν προφανώς αδιαφορείτε πρωτίστως για τη δική μας υγεία και ασφάλεια!

Πηγή: Κατιούσα

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια