Χωρίς να διευκρινίζεται αν αφορά μόνο τις λεγόμενες ταγκιές (υπογραφές) ή περιλαμβάνει και γκράφιτι – έργα τέχνης, όπως εκείνο του WD artist που έσβησαν στο Πολυτεχνείο, ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί από τα μέσα Ιουνίου στην οδό Πατησίων μία από τις μεγαλύτερες αντιγκράφιτι δράσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Αθήνα.

Η δράση καθαρισμού έχει επίσης και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς όχι μόνο σβήνονται τα πολιτικά συνθήματα, αλλά χρησιμοποιούνται υλικά τα οποία αποτρέπουν την επανατοποθέτηση αφίσας. Η στόχευση αφορά κυρίως τις πολιτικές αφίσες κι αναμένεται να επηρεάσει πολύ περισσότερο τις πολιτικές συλλογικότητες και τα σωματεία, καθώς σε αντίθεση με τις μεγάλες μουσικές σκηνές οι δικές τους σελίδες στα social media, όπως και οι σελίδες αντιπληροφόρησης βρίσκονται συχνά – πυκνά στο στόχαστρο ανώνυμων καταγγελιών με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ Η συγκεκριμένη παρέμβαση ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου και καλύπτει την Πατησίων από την Ομόνοια μέχρι το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στις δύο πλευρές της. Υπολογίζεται ότι θα καθαριστεί σταδιακά και μέχρι τα τέλη Ιουλίου ένα σύνολο επιφανειών μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και ύψους 3,5 μέτρων.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται από ειδικά συνεργεία τα οποία προχωρούν στον καθαρισμό με πλυστικά μηχανήματα πίεσης ζεστού-κρύου νερού αλλά και στην τοποθέτηση ειδικού υλικού anti-graffiti και υδρόφοβης μπογιάς. Υλικά τα οποία αποτρέπουν την επανατοποθέτηση αφίσας και διευκολύνουν τον καθαρισμό νέας ρύπανσης που μπορεί να γίνει με μπογιές και κάθε άλλο τρόπο.

Ο καθαρισμός γίνεται σε μάρμαρα, ρολά καταστημάτων, τοιχοποιίες και ΚΑΦΑΟ. Ενώ και τα πεζοδρόμια απολυμαίνονται με ειδικό υλικό και καυτό νερό 90 βαθμών και πίεσης 500 bars.

«Τέτοιας μορφής παρεμβάσεις, με τέτοια συχνότητα, σε περιοχές πέρα από το κέντρο της πόλης, γίνονται για πρώτη φορά. Και αυτό, δεν το λέω για να διαφημίσω τη δουλειά μας, αλλά για να γίνει αντιληπτό ότι ο τρόπος που καθαρίζει η Αθήνα, έχει αλλάξει. Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής που ακολουθούμε, μας επιβεβαιώνουν. Όπως και η επιλογή να δημιουργηθεί το πρόγραμμα “Υιοθέτησε την πόλη σου” που καλεί τους πάντες να συμμετέχουν στις αλλαγές που γίνονται στην πόλη. Γιατί οι Αθηναίοι βλέπουν πλέον τη διαφορά. Βλέπουν τη γειτονιά τους να γίνεται ανθρώπινη, αξιοπρεπής. Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που έχει ανάγκη η πόλη», τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Την ίδια ώρα τα προβλήματα που αφορούν τις βασικές υποδομές της πόλης. Η κατάσταση ειδικότερα των δημόσιων χώρων είναι απελπιστική.

Ρεπορτάζ: Ρημάζουν οι λόφοι και τα άλση της Αθήνας – [PHOTOS]

 

Σχόλιο 3point: Ο Δήμαρχος της Αθήνας οραματίζεται μια πόλη περισσότερο απρόσωπη, με λιγότερα χρώματα και λιγότερες φωνές. Μία πόλη αποστειρωμένη, η οποία θα έχει λευκούς τοίχους, πολλά προβλήματα και ανθρώπους που θα πηγαινοέρχονται χωρίς να σηκώνουν το βλέμμα απ’ το έδαφος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια