Του Μανώλη Φραγκάκη

Είναι ατελείωτα τα βράδια, που στην απόλυτη σιωπή της ώρας σκέφτομαι διάφορους ασθενείς μου, που άφησαν το στίγμα τους πάνω μου.

Ο Ηλίας είναι ο άνθρωπος που σκέφτομαι πιο συχνά από όλους. Ένας γλυκός 50αρης, με πολλά,και αθεράπευτα προβλήματα υγείας, χρόνια ανάμεσα στο σπίτι και στα νοσοκομεία, από αυτούς που αναρωτιέσαι πως στην ευχή, μοιράζονται τα κακά του κόσμου στους ανθρώπους.

Μπορώ να μιλάω ώρες για αυτόν, ίσως και να το έχω κάνει, δεν ξέρω.

Ο Ηλίας ένας κοντούλης, μαυριδερός και αδύνατος, ήταν ένας απίθανος τύπος, πάντα χαμογελαστός, σε σημείο που αναρωτιόμουν αν είναι στα καλά του.
Έκανε πλάκα με κάθε τι, πείραζε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους άλλους ασθενείς, με οποιαδήποτε αφορμή.
Έδινε κουράγιο σε όλους,μας έλεγε να πάμε σπίτι ,να ξεκουραστούμε, να προσέχουμε,και θα τα πούμε πάλι αύριο, και πόσο σημαντικό ήταν αυτό το αύριο για αυτόν το άνθρωπο.

Ο μπαγάσας, ένα πρωί,μόλις αλλάξαμε την βάρδια, έκανε τον πεθαμένο, και όταν αρχίσαμε να τρέχουμε, πετάχτηκε με όση δύναμη είχε και είπε το καταπληκτικό :
” Ναααα σας πήγε”, και τα γέλια του ακούγονταν σε όλο το θάλαμο.
Νομίζω πως κορόιδευε και τον ίδιο του τον θάνατο, αληθινά όμως.

Ο Ηλίας ήταν μόνος, δεν είχε κανέναν να έρχεται να τον βλέπει, να τον προσέχει, κανέναν να παίρνει τηλέφωνο να ρωτάει, πως είσαι, τι κάνεις, θες να σου φέρω τίποτα, δεν είχε φωτογραφίες και ποτέ δεν μίλησε για κάποιον άλλο.

Τις τελευταίες ώρες του, ψιθύρισε
“μην φύγεις”, καταλάβαινε μέσα στον λήθαργο του, πως η ώρα για το ταξίδι φτάνει.
Νομίζω πως χειρότερο του θανάτου, είναι η μοναξιά.

Με την σκέψη μου στους ανθρώπους στο Μπέργαμο, στην Μιλούζ, και όπου αλλού υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μόνοι,
άνθρωποι που πεθαίνουν μόνοι,
άνθρωποι που θρηνούν μόνοι.

Η φωτογραφία είναι από την Ιταλία,νομίζω χθεσινή.
Στρατιωτικά καμνιόνια κουβαλάνε τους νεκρούς από τον ιό σε άλλες πόλεις.

Μείνετε σπίτι, υπάρχει λόγος.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X