Τον τρόπο που αλλάζει η μοριοδότηση για την εγγραφή των παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς μετά από εισήγηση της προέδρου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, καταγγέλλει η Ανοιχτή Πόλη. Όπως τονίζει η εισήγηση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση ανάλογης της σοβαρότητας του ζητήματος στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε σχετική ανακοίνωσή της αφού υπενθυμίζει « ότι οι Παιδικοί, Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί δεν είναι χώροι φύλαξης, αλλά αποτελούν μέσο προσχολικής αγωγής και κοινωνικοποίησης των παιδιών, όπως εξάλλου διακηρύσσεται και στον πρότυπο κανονισμό”, η Ανοιχτή Πόλη καταθέτει σχετικά τις παρακάτω παρατηρήσεις»:

Σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας, απαγορεύεται η ενισχυμένη μοριοδότηση των δημοτών, ως ξεχωριστής κατηγορίας από τους κατοίκους. Η Διοίκηση του Δ.Β.Α. αγνοεί τις κείμενες διατάξεις και αυθαίρετα προβαίνει στη μοριοδότηση τους. Χωρίς να θέλουμε να είμαστε κακοπροαίρετοι και επειδή αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους, θα θέλαμε να μας διευκρινίσει η Πρόεδρος πώς εισηγείται κάτι το οποίο αντίκειται στην παρούσα νομοθεσία.

Η Πρόεδρος εισηγείται την ενιαία μοριοδότηση σε οικογένειες με εισόδημά από 0 – 30.000€. Η προηγούμενή μοριοδότηση ήταν κλιμακωτή, με τα περισσότερα μόρια για οικογενειακά εισοδήματα από 0 – 12.000 €. Με τον τρόπο αυτό, ο άνεργος και αυτός που έχει εισόδημα 30.000€ θεωρούνται ότι ανήκουν εξίσου στη “μεσαία τάξη” και λαμβάνουν τα ίδια μόρια. Παράλληλα καταργείται η ειδική μοριοδότηση για την περίπτωση δύο άνεργων γονέων. Οι αποδεδειγμένα άνεργοι γονείς χρειάζονται όμως ιδιαίτερη ενίσχυση για την ένταξη των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, αφού αδυνατούν να αναθέσουν την απασχόληση των παιδιών τους εκτός δημοτικών δομών, τη στιγμή που η ανάγκη επιμέλειας των παιδιών καθιστά δυσχερέστερη γι’ αυτούς την εξεύρεση εργασίας.

Συνεχίζοντας τη παράδοση του Δήμου στην έλλειψη ειδικής μέριμνας για τα ανάπηρα παιδιά και τους ανάπηρους γονείς, το προτεινόμενο πλαίσιο μοριοδότησης μειώνει τη συνολική μοριοδότηση τους. Από τη μια το μοριοδοτούμενο ποσοστό αναπηρίας ανεβαίνει σε 50% από 35%, ενώ επιπλέον οι περιπτώσεις γονέα και τέκνου με αναπηρία, που πριν αποτελούσαν χωριστές κατηγορίες μοριοδότησης, συγχωνεύονται σε μία.

Τέλος, σε θετική κατεύθυνση θεωρούμε ότι κινείται η αυξημένη μοριοδότηση για τα παιδιά των εργαζόμενων στο Εθνικό Σύστημά Υγείας. Δεν τους δώσανε Μέσα Ατομικής Προστασίας, δεν τους πλήρωσαν τις εφημερίες, αλλά τουλάχιστον τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση φιλοξενίας στους Παιδικούς Σταθμούς…

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια