Ως μια κίνηση που προοικονομεί το μέλλον που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, βλέπει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις το Μέρα 25.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το σκηνικό “θυμίζει τους Αθηναίους που λίγο πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου και των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτόν (υφαρπαγή ταμείου δηλιακής συμμαχίας, επεμβάσεις στην Κέρκυρα, κλπ), άρχισαν να οχυρώνουν την πόλη και το επίνειό της, τον Πειραιά, με τα μακρά τείχη, προκαλώντας την εύλογη απορία του Σπαρτιάτη πρέσβη στην πόλη των Αθηνών: “Γιατί οχυρώνεστε; Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να φοβάστε επίθεση και να πρέπει να οχυρωθείτε;”.

Η ανακοίνωση του κόμματος

Εισάγεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για επεξεργασία το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τον περιορισμό των δημοσίων συναθροίσεων. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη και του «guest star» της Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιχειρεί μια βάναυση περιστολή του συνταγματικού δικαιώματος στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία. Βάσει του νομοθετήματος αυτού, οι διαδηλώσεις θα λαμβάνουν χώρα μόνο με την άδεια της αστυνομίας, θα μπορούν να περιορίζονται ή και διαλύονται από αυτήν, ενώ εισάγεται η προσωπική αστική και ποινική ευθύνη για τον καταγεγραμμένο ως οργανωτή της συνάθροισης (συγκέντρωσης, πορείας, εκδήλωση διαμαρτυρίας). Δημιουργείται λοιπόν ένα πλαίσιο όπου ο ουσιαστικός διοργανωτής, εφόσον έχει το προνόμιο της αδειοδότησης, του περιορισμού και της διάλυσης μιας συγκέντρωσης, καθίσταται η αστυνομία, με ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί, από “ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής” ή προβοκάτσια, να βαραίνει προσωπικά αυτόν.

Με αυτές τις χουντικής υφής μεθοδεύσεις, οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται για να εκφράσουν διαμαρτυρία προς την εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση), θα πρέπει πρώτα να πάρουν άδεια και να υπόκεινται στον διαρκή ασφυκτικό έλεγχο της… εκτελεστικής εξουσίας (Αστυνομία/Υπουργείο ΠροΠο). Είναι οργουελιανό το σχήμα. Από συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, η ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη μετατρέπει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία αποκλειστικά σε θέμα της διακριτικής ευχέρειας της αστυνομίας και του υπουργείου.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Προεκλογικά ακόμα τονίζαμε πως η ΝΔ του Μητσοτάκη αποτελεί ένα όχημα εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ενίσχυση της καταστολής πηγαίνει αξιωματικά, είναι συμπληρωματικό δηλαδή αγαθό του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, του νερού, της ΔΕΗ, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, της πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της γενικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου της πλειοψηφίας των πολιτών με την μετατροπή των δικαιωμάτων σε προνόμια που διαμεσολαβούνται από την αγορά και το χρήμα.

Ενόψει 5ου Μνημονίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θωρακίζεται νομοθετικά για να αντιμετωπίσει την οργή της κοινωνίας. Τη Δευτέρα η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε το νομοθέτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπου μεταξύ άλλων, αυξάνει το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη για διεκδίκηση μισθολογικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων δυσβασταχτο. Πρόσφατα αποφάσισε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μια “αγορά εικοσαετίας” για εξοπλισμούς, χημικά, δακρυγόνα, αύρες και ούτω καθεξής. Σήμερα, μετατρέπει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία σε θέμα που θα αποφασίζει, θα ορίζει και θα έχει την απόλυτη εξουσία, η αστυνομία.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν τρανή απόδειξη της κοινωνικής λαίλαπας που έρχεται. Θυμίζει τους Αθηναίους που λίγο πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου και των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτόν (υφαρπαγή ταμείου δηλιακής συμμαχίας, επεμβάσεις στην Κέρκυρα, κλπ), άρχισαν να οχυρώνουν την πόλη και το επίνειό της, τον Πειραιά, με τα μακρά τείχη, προκαλώντας την εύλογη απορία του Σπαρτιάτη πρέσβη στην πόλη των Αθηνών: “Γιατί οχυρώνεστε; Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να φοβάστε επίθεση και να πρέπει να οχυρωθείτε;”.

Διαβάστε επίσης:

KKE: Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις