“Η πανδημία έφερε αβάσταχτες απώλειες και συμφορές στους κατοίκους της Λισαβόνας και του κόσμου ολόκληρου. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ταραγμένη, βαθιά τραυματική περίοδο να περάσει έτσι, κι εμείς να γυρίσουμε στις παλιές μας συνήθειες” γράφει ο Δήμαρχος Λισαβόνας

Άρθρο του Δημάρχου Λισαβόνας Φερνάντο Μεντίνα

Όπως πολλές πόλεις στον κόσμο, έτσι κι εμείς επανεκτιμάμε τις προτεραιότητές μας για τη μεταπανδημική φάση και τοποθετούμε στην κορυφή της λίστας τους εργαζόμενους σε τομείς ζωτικής σημασίας που έβγαλαν τη Λισαβόνα από την κρίση του Covid-19. Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε διαφορετικά.

Η Λισαβόνα κέρδισε πολλά τα τελευταία χρόνια από τα εκατομμύρια τουριστών που κατέκλυσαν τα δρομάκια της και απόλαυσαν τα διάσημα μπαρ και εστιατόριά της, αλλά το κοινωνικό κόστος που πληρώσαμε ήταν υψηλό.

Οι εργαζόμενοι των τομέων ζωτικής σημασίας και οι οικογένειές τους έχουν εκδιωχθεί από το κέντρο της πόλης καθώς το ένα τρίτο των κατοικιών μετατράπηκε σε τουριστικά καταλύματα τύπου Airbnb. Η διαδικασία σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, ερημώνει τις γειτονιές και απειλεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της πόλης. Τώρα, θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο που είναι η ψυχή της Λισαβόνας πίσω στο κέντρο, το οποίο κάνουμε πιο πράσινο, πιο βιώσιμο και τελικά, ένα καλύτερο μέρος για να ζεις και να επισκέπτεσαι.

Η προσφορά προσιτής κατοικίας για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στα ΜΜΜ, τους εκπαιδευτικούς και όσους άλλους προσφέρουν ζωτικής σημασίας υπηρεσίες είναι εφικτή. Προτείνουμε να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες για να μετατρέψουν χιλιάδες βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σπίτια “εγγυημένου ενοικίου” για εργαζόμενους σε τομείς ζωτικής σημασίας.

Πρόκειται για μια τολμηρή στρατηγική που δίνει στους μεν ιδιοκτήτες μακροπρόθεσμο, σταθερό εισόδημα, αλλά και σε εμάς την ευκαιρία να ανασυστήσουμε μια πιο ζωντανή, πιο υγιή και πιο δίκαιη πόλη.

Από τη Μελβούρνη ως το Παρίσι, η τάση προς αστική διάχυση αναστρέφεται και δίνει τη θέση της σε αναζωογονημένα αστικά κέντρα όπου οι κάτοικοι θα μπορούν να βρίσκουν υπηρεσίες ζωτικής σημασίας όπως περίθαλψη, σχολεία και καταστήματα σε αποστάσεις 20 λεπτών με τα πόδια.

Με ολοένα και περισσότερο κόσμο να δουλεύει μόνιμα απ’ το σπίτι, είναι λογικό πολλοί κάτοικοι της Λισαβόνας να αφήνουν τα προάστια για το κέντρο, που τους προσφέρει δημόσια συγκοινωνία, υπηρεσίες και πολιτιστικές υποδομές δίπλα στα σπίτια τους.

Αυτή η προσέγγιση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και θα βελτιώσει τη δημόσια υγεία. Μια πιο πυκνοκατοικημένη πόλη σημαίνει λιγότερο κόσμο που μετακινείται προς και από το κέντρο καθημερινά. Λιγότερα οχήματα στο δρόμο σημαίνουν λιγότερη ρύπανση και μικρότερες εκπομπές βλαβερών αερίων που δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουμε και συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Σε πόλεις από όλο τον κόσμο είδαμε απίστευτη βελτίωση στην ποιότητα του αέρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Τώρα που οι πόλεις σταδιακά ξανανοίγουν, δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε στις παλιές μας συνήθειες.

Αυτός είναι ο λόγος που, στη Λισαβόνα, προσθέτουμε λωρίδες για τα ποδήλατα στους δρόμους και δημιουργούμε πράσινες περιοχές και δημόσιους χώρους ώστε οι κάτοικοι να έχουν περισσότερο χώρο για άσκηση και κοινωνικοποίηση. Ως δήμαρχος, είμαι αποφασισμένος να μετατρέψω την τραγωδία της πανδημίας σε ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

Με περισσότερους από 4 εκατ. τουρίστες το χρόνο, οι 500 χιλ. κάτοικοι της Λισαβόνας κινδυνεύουν με ασφυξία από τον μαζικό τουρισμό. Η μετατροπή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κατοικίες “εγγυημένου ενοικίου” είναι ένα τολμηρό σχέδιο αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος αναζωογόνησης του κέντρου της πόλης, όπου οι τιμές γης έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Συνεργαζόμαστε στενά με τις ιδιωτικές εταιρείες που ανακαινίζουν κάποια από τα παραμελημένα κτήρια της πόλης μας για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία αυτή θα προσφέρει προσιτή κατοικία που τόσο χρειαζόμαστε.
Για δεκαετίες, πολλοί από τους γηραιότερους συμπολίτες μας απειλούνταν με έξωση, καθώς αυξανόταν η πίεση μετατροπής των ιδιοκτησιών σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Έτσι, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που θα διασφαλίζει ότι θα μπορούν να μένουν στα σπίτια τους και δεν θα αναγκάζονται να αποκόβουν τους μακροχρόνιους δεσμούς τους με την πόλη.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θέλουμε τον τουρισμό ή ότι δεν χρειαζόμαστε τους επισκέπτες της Λισαβόνας να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν.

Είναι απλά καιρός να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά, και αυτό θα ευνοήσει σημαντικά και τους επισκέπτες. Επιστρέφοντας, θα βρουν μια πιο καθαρή, πιο πράσινη, πιο ζωντανή πόλη στη θέση εκείνης που κινδύνευε να μετατραπεί σ’ ένα όμορφο μουσείο.

Η πανδημία έφερε αβάσταχτες απώλειες και συμφορές στους κατοίκους της Λισαβόνας και του κόσμου ολόκληρου. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ταραγμένη, βαθιά τραυματική περίοδο να περάσει έτσι, κι εμείς να γυρίσουμε στις παλιές μας συνήθειες. Ζούσαμε σ’ έναν κόσμο που όδευε με σιγουριά στην κλιματική καταστροφή και την ακραία ανισότητα.

Στο διεθνές πεδίο, εργάζομαι μαζί με μια ομάδα συναδέλφων μου δημάρχων – του Μιλάνου, της Μελβούρνης, της Φρίταουν, της Σεούλ και πολλών ακόμα πόλεων που ανήκουν στο Δίκτυο C40 – για να καθορίσουμε πώς μπορεί να μοιάζει μια πράσινη και δίκαιη ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19.

Πίσω στη Λισαβόνα, είμαστε αποφασισμένοι να αδράξουμε τη στιγμή και να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο για την πόλη μας, που θα διασφαλίζει ότι αυτή θα παραμείνει υγιής, ζωντανή και ανοιχτή σε όλες και όλους.

*Το είδαμε πρώτα στην Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

[fbcomments width="100%" count="off" num="5"]