Το βράδυ της Πέμπτης 15/4 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, ο Αιγύπτιος πρόσφυγας Μαχμούντ Κανού, μουσικός και μέλος της χιπ-χοπ ομάδας Radical Breaks τραμπουκίστηκε.
 
Ο αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, καλεί τους κατοίκους της γειτονιάς και το αντιφασιστικό κίνημα να μην ανεχτούν την φασιστικοποίηση και μην αφήσουν την πλατεία να στιγματιστεί από τις βίαιες πρακτικές κανενός!

H ανακοίνωση:

Το βράδυ της Πέμπτης 15/4 στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, ο Αιγύπτιος πρόσφυγας Μαχμούντ Κανού, μουσικός και μέλος της χιπ-χοπ ομάδας Radical Breaks, είχε βγει μαζί με την κοπέλα του για να κάνουν την βόλτα τους. Ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με ομάδα 20 ατόμων, όπως καταγγέλλουν. Η ομάδα αυτών των ατόμων μαζεύτηκε γύρω από το ζευγάρι και τους επιτέθηκε άγρια με χτυπήματα στο πρόσωπο και το σώμα, χωρίς να πούνε κουβέντα, με μόνη αφορμή… μια μπύρα που χύθηκε καταλάθος. Αναγνωρίζουμε σε αυτή την πρακτική της τυφλής βίας και της επιβολής σε πιο αδύναμους ανθρώπους μια ξεκάθαρα φασιστική συμπεριφορά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην πλατεία. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που τα θύματα τέτοιων πρακτικών είναι συνήθως μετανάστες και κόσμος που ανήκει στο πλέον αόρατο κομμάτι της κοινωνίας. Την περασμένη εβδομάδα, για κάτι παρομοίως αναίτιο, είχε καταγγελθεί αντίστοιχο περιστατικό, εκείνη την φορά ακόμη και με την απειλή όπλου στραμμένο προς πρόσφυγα. Αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει ένα μοτίβο σε συμπεριφορές που παραπέμπουν σε ματσίλα, τραμπουκισμούς, και φασιστικές πρακτικές, δυστυχώς, που συμβαίνει όλο και πιο συχνά στην περιοχή.
Η πλατεία του Αγίου Γεωργίου, και κάθε πλατεία σε καιρό πανδημίας και εγκλεισμού, είναι από τους λίγους δημόσιους χώρους που μας έχουν απομείνει στην πόλη, όπου μπορούμε να κυκλοφορούμε και να κοινωνικοποιούμαστε. Γι’ αυτό ζητάμε οι πλατείες και ο δημόσιος χώρος να είναι ασφαλείς και προσβάσιμες για όλους και για όλες. Δεν θα αφήσουμε τους δημόσιους χώρους στο έλεος τραμπούκων ή/και μπάτσους που εξασκούν την καφρίλα τους.
Ως αντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας-Πειραιά, καλούμε τους κατοίκους της γειτονιάς και το αντιφασιστικό κίνημα να μην ανεχτούν την φασιστικοποίηση και μην αφήσουν την πλατεία να στιγματιστεί από τις βίαιες πρακτικές κανενός! Τους/τις καλούμε να παίρνουν θέση δημόσια, να μιλάνε για τα καθημερινά περιστατικά που αναπαράγουν την αδικία, να παρεμβαίνουν, και να την αντιμετωπίζουμε συλλογικά.
Δημόσιοι χώροι ανοιχτοί και ασφαλείς για όλους και για όλες
Έξω οι τραμπούκοι, οι σεξιστές, κι οι ρατσιστές από τις πλατείες μας
Να μην ανεχτούμε οποιοδήποτε αποκλεισμό σε πρόσφυγες, μετανάσ(τρι)ες, και LGBT άτομα από τον δημόσιο χώρο
Σήμερα Κυριακή στις 17:00 θα πραγματοποιήσουμε αντιφασιστική μικροφωνική και συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και σας καλούμε όλες και όλους να στηρίξετε.
Aντιφασιστικός συντονισμός Αθήνας-Πειραιά

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια