Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πρωτοδικών Μυτιλήνης κατέθεσαν οι δικηγόροι πέντε Μη Kυβερνητικών Oργανώσεων για τη διερεύνηση των ακριβών αιτιών και συνθηκών θανάτου του 31χρονου Ιρανού υπηκόου που βρέθηκε απαγχονισμένος σε χώρο του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Μόριας.

Όπως αναφέρουν  οι δικηγόροι των οργανώσεων HIAS Ελλάδος, Fenix Humanitarian Legal Aid, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA),  Legal Centre Lesvos και Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών / CRWI Diotima:

«Η μηνυτήρια αναφορά θέτει υπόψη του αρμόδιου εισαγγελέα το θέμα των ανεπαρκών ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Μόριας. Συγκεκριμένα, η αποκλειστική πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στον χώρο του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α., η ΑΕΜΥ Α.Ε. από τον Απρίλιο του 2019 λειτουργεί μόνο με μια ψυχολόγο, ενώ δεν διαθέτει διερμηνέα για καμία γλώσσα για πάνω από ένα χρόνο. Όσον αφορά την περίπτωση του εν λόγω συμβάντος, από την επομένη της μεταφοράς του θανόντος Ιρανού υπηκόου στον χώρο του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. (18.12.2019) μέχρι τουλάχιστον και τη 31.12.2019 το μοναδικό μέλος του προσωπικού του αποκλειστικού φορέα παροχής ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στον χώρο του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α, ήταν σε άδεια, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για την αντικατάστασή της. Έτσι, οι περίπου 85 κρατούμενοι είχαν αφεθεί χωρίς πρόσβαση σε ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε, καθώς είχαν περάσει είκοσι ημέρες χωρίς η Ελληνική Αστυνομία να προβεί σε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες διερεύνησης της υπόθεσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το μακρύ ιστορικό των θανάτων στην Μόρια. Στις περιπτώσεις των τραγικών θανάτων του Ιανουαρίου του 2017, όπου σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από αναθυμιάσεις στις παγωμένες σκηνές της Μόριας, του θανάτου του 24χρονου από το Καμερούν τον Ιανουάριο του 2019, αλλά και στην περίπτωση του θανάτου της 49χρονης Αφγανής μητέρας λόγω πυρκαγιάς τον Σεπτέμβρη του 2019, δεν υπήρξε κατά τα φαινόμενα άμεση και έγκαιρη διερεύνηση των υποθέσεων, αλλά ούτε και επίσημη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των διαδικασιών και τα σχετικά πορίσματα.

Οι υπογράφοντες δικηγόροι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα σε χώρο ευθύνης των ελληνικών αρχών, καλούν την εισαγγελέα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες θανάτου του 31χρονου Ιρανού υπηκόου, υπό το φως των θετικών υποχρεώσεων της ελληνικής Πολιτείας με βάση το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της έκθεσης κατ’άρθρον ΠΚ 360».

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια