Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΜΚΟ Άρσις στη Βικτώρια και στην οδό Μαυρομματαίων πραγματοποιεί αυτή την ώρα το πρωτοβάθμιο σωματείο των εργαζομένων. Το σωματείο έχει καλέσει σε πανελλαδική απεργία και καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση εργαζομένου και συνολικά τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο ειδικά διάστημα.

Όπως τονίζεται οι εργαζόμενοι/ες υποχρεώνονται σε επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ζουν με τον διαρκή φόβο της απόλυσης ή τη «λήξη συνεργασίας» – σύμφωνα με τη γλώσσα της Διοίκησης – το φακέλωμα των εργαζομένων και τις νέες μορφές πειθάρχησης και καταπάτησης των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων μέσω της ένταξης στο μητρώο ΜΚΟ, τη διακριτική μεταχείριση συνδικαλιστών αλλά και την εντατικοποίηση της εργασίας με ελλιπές προσωπικό.

Επιπροσθέτως, οι εργαζόμενες/οι αρκετά συχνά έχουν να αντιπαλέψουν και την μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους αφού η πολύμηνη καθυστέρηση, όπως τονίζουν, αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που απασχολούνται στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ΙΙ, βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες απλήρωτοι/ες, με θολό το πεδίο σχετικά με την καταβολή των μισθών τους.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι/ες στο πρόγραμμα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Θεσσαλονίκη (SIL), οι οποίοι παρέμεναν μέχρι πρόσφατα απλήρωτοι/ες από το Σεπτέμβριο του 2020, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας την 1η Δεκέμβρη διεκδικώντας συλλογικά τα αυτονόητα. Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και την έγκαιρη μηνιαία καταβολή των μισθών τους. «Δεν έχουμε παρά να χαιρετίσουμε τη νίκη τους και να την φυλάξουμε ως παρακαταθήκη για το μέλλον, θυμίζοντας σε όλους και όλες μας, ότι οι νίκες, οι άλλοτε μικρές, oι άλλοτε μεγάλες ή ακόμα και οι συμβολικές, έρχονται πάντα μέσα από αγώνα και συλλογικές διεκδικήσεις», σημειώνουν οι συνάδελφοί τους.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί η αιφνίδια απόλυση του εργαζόμενου Α. Γκ. ιδρυτικού μέλους του Σωματείου Εργαζομένων Άρσις.

Στις 31/12 ενημερώθηκε για την απόλυση του χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, έπειτα από τρία χρόνια εργασίας στην ΑΡΣΙΣ, με πρόφαση ότι έληξε η χρηματοδότηση του προγράμματος που ήταν δηλωμένος.

“Η ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ φαίνεται ότι δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα, καθώς ο συνάδελφος μετά από αγώνα τόσο του ίδιου όσο και του Σωματείου Εργαζομένων, κατόπιν προηγούμενης παράνομης και εκδικητικής απόλυσης του λόγω συνδικαλιστικής δράσης, το καλοκαίρι του 2018, επαναπροσλήφθηκε και αναγνωρίστηκε ως εργαζόμενος αορίστου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες της ΑΡΣΙΣ, ανεξάρτητα από τη ροή χρηματοδότησης και του προγράμματος που τυπικά ήταν δηλωμένος.

Ο συνάδελφος παρόλο που ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους συναδέλφους/ισσες του και δεν είχε υπάρξει κανένα παράπονο, υφίστατο συνεχώς εκδικητικά διακριτική μεταχείριση από τη Διοίκηση. Ο συνάδελφος δεν απολύθηκε επειδή έληξε η χρηματοδότηση, αφενός γιατί υπήρχαν ευκαιρίες μετακίνησής του και αφετέρου γιατί δεν είχε σύμβαση ορισμένου χρόνου, αλλά γιατί συμπυκνώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά και ως προς τη σχέση εργασίας του (αορίστου χρόνου σύμβαση) αλλά και ως προσωπικότητα (ιδρυτικό μέλος του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων), που η Διοίκηση δράττοντας την ευκαιρία με πρόσχημα την χρηματοδότηση και δρώντας καθαρά εκδικητικά, δε θέλει να υπάρχουν ως παράδειγμα”, αναφέρει το σωματείο και συνεχίζει στέλνοντας μήνυμα στη διοίκηση της οργάνωσης ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι.

«Κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης των εργατικών μας δικαιωμάτων θα μας βρίσκει πάντα απέναντι», είναι το μήνυμά τους. Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι ζητάνε με την κινητοποίησή τους την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, την άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου συναδέλφου τους και να μπει τέλος στις πρακτικές πειθάρχησης και επεξεργασίας των προσωπικών τους δεδομένων.

*Δημοσιεύθηκε πρώτα στην Αυγή

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια