Movie Galaxy: Όχι απλά ένα DVD Club, ένα σινεφίλ στέκι

Το σημαντικότερο είναι όταν ο πελάτης σε ρωτάει μια ταινία, να μην τον κοιτάς σαν χάνος να ξέρεις πάντα για τι πράγμα μιλάει

Όσοι ζουν στο κέντρο της Αθήνας και αγαπούν το σινεμά, έχουν σίγουρα περάσει μια βόλτα από το Movie Galaxy, το DVD club που βρίσκεται στον αριθμό 91 της οδού Ιπποκράτους. Το κατάστημα του Λευτέρη λειτουργεί από το 2006 και φιλοξενεί μια εξαιρετικά ευρεία ποικιλία ταινιών, αλλά και αφισών και άλλων αναμνηστικών αντικειμένων που σχετίζονται με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο Λευτέρης είναι ένας άνθρωπος που όχι απλώς ασχολείται με τις ταινίες, αλλά τις θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς του: «Τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής μου τα έχω περάσει εδώ μέσα», δηλώνει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο Movie Galaxy. Παρόλο που, όπως λέει, ανακάλυψε την απόλαυση του σινεμά με μια σχετική καθυστέρηση, στη συνέχεια ασχολήθηκε εντατικά με αυτό και φροντίζει να βλέπει συνεχώς καινούριες και παλιότερες κυκλοφορίες και να διαβάζει γύρω από τον κινηματογράφο: «Άρχισα ν’ αγοράζω βιβλία με φιλμογραφίες σκηνοθετών και σχετικά με την ιστορία του σινεμά. Να ψάχνω μανιωδώς να βρω ταινίες, ακόμη και γι’ αυτές που δεν υπήρχε τρόπος, έπαιρνα ταινίες από το εξωτερικό τις αγόραζα με αγγλικούς υπότιτλους έτσι έμαθα και αγγλικά», περιγράφει ο Λευτέρης.

Το Movie Galaxy αντανακλά αυτό το ενδιαφέρον και τη γνώση, όντας εξαιρετικά ενημερωμένο: «Το σημαντικότερο είναι όταν ο πελάτης σε ρωτάει μια ταινία, να μην τον κοιτάς σαν χάνος να ξέρεις πάντα για τι πράγμα μιλάει. Έχω αρκετό κόσμο που ζητάει διάφορα ‘περίεργα’, αλλά πλέον είναι πιο ‘περίεργο’ να βρεθεί κάποιος που να μου πει κάτι που δεν μου έχει πει προηγούμενος πελάτης», σημειώνει ο Λευτέρης, συμπληρώνοντας: «Το ψάχνω όμως και πολύ. Όταν θέλει κάτι ο πελάτης θα σκιστώ να το βρω αν δεν το έχω εδώ».

video-club-25

Ενδεικτικό του πόσο ενημερωμένο και σινεφίλ είναι το κατάστημα είναι επίσης ότι αρκετοί πελάτες του Movie Galaxy είναι γνωστοί επαγγελματίες του χώρου, σκηνοθέτες, ηθοποιοί κτλ. Αλλά, εκτός αυτών, υπάρχουν και άλλοι κάτοικοι του κέντρου, που εμπιστεύονται τους ανθρώπους του Movie Galaxy για τις επιλογές τους. Ο Λευτέρης τονίζει το στοιχείο όχι μόνο της γνώσης αλλά και της διάδρασης, της κουβέντας: «Προφανώς πολύς κόσμος θέλει την επαφή. Εκεί είναι το σημαντικό να είσαι εσύ απίκο να του μιλήσεις του άλλου, να έχεις καλή διάθεση, να πεις 1-2 πράγματα να κάνεις τον άλλο να νιώσει καλά. Και όταν σου ζητά να του προτείνεις καλή ταινία να μη του δίνεις μπαρούφες. Εισπράττω από πολλούς πελάτες ότι έχω δώσει καλή ταινία. Γι’ αυτό προσπαθώ πέρα από τις ώρες που διαθέτω εδώ στη δουλειά, προσπαθώ να διαθέτω γενικά όσες περισσότερες ώρες μπορώ για να βλέπω ταινίες και να έχω άποψη».

Το θέμα της κοινωνικής επαφής είναι κάτι που ενδιαφέρει από την πλευρά του και τον ίδιο τον Λευτέρη: «Μ’ αρέσει σε αυτή τη δουλειά ότι μπορώ να δω όποια ταινία θέλω, όποτε θέλω, αλλά μπορώ και να τη συζητήσω με πολύ κόσμο».

Ένα στοιχείο που συνέβαλε θετικά στο να πετύχει το Movie Galaxy ήταν η γειτονιά στην οποία βρίσκεται, η γειτονιά των Εξαρχείων: «Σίγουρα, για την επιτυχία του μαγαζιού, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι σε αυτή την περιοχή. Είναι μια περιοχή που συνεχώς ανακυκλώνει τον κόσμο της, έχω και καινούριους σίγουρα. Οι περισσότεροι αθηναίοι σε μια φάση της ζωής τους σίγουρα θα περάσουν από αυτή την περιοχή. Είτε ως θαμώνες είτε ως κάτοικοι. Σίγουρα είναι μια περιοχή στην οποία όταν ο άλλος δει κάτι ενδιαφέρον, θα το μοιραστεί και θα γίνει νταβαντούρι από στόμα σε στόμα». Και συνεχίζει: «Πολλοί πελάτες είναι αυτοί που έρχονται με τα σκυλιά τους. Έχουν στην ρουτίνα τους αυτή τη βόλτα. Είναι πέρασμα.
Μ’ αρέσει ότι θα χτυπήσει το κινητό του πελάτη και δεν θα πει ότι ‘είμαι στο video club, αλλά στου Λευτέρη’».

Ρωτάμε τον Λευτέρη για το ζήτημα του internet, του downloading και του streaming. Η απάντησή του είναι πως η πρόσβαση σε ταινίες μέσω διαδικτύου σαφώς και έχει επηρεάσει τα DVD club και σημειώνει πως κάμποσα τέτοια μαγαζιά στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων έχουν αναγκαστεί να κλείσουν λόγω αυτής της εξέλιξης – αλλά όχι μόνο. Σημειώνει πως πλέον σε όλη την επικράτεια υπάρχουν γύρω στα 300-400 DVD club και 4 εταιρείες διανομής. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα DVD club στην Ελλάδα κρατάνε, επειδή ο Έλληνας έχει καλή σχέση με τα μικρά, συνοικιακά μαγαζιά κι επειδή είναι σημαντική γι’ αυτόν η ανθρώπινη επαφή.

video-club-movie galaxy video 6

Ο Λευτέρης εξηγεί την προσέγγισή του: «Έρχονται και άνθρωποι που στο σπίτι τους έχουν υπολογιστή και κατεβάζουν ταινίες, αλλά έρχονται επειδή τους αρέσει η φάση. Πολλοί έρχονται και επειδή δεν μπορούν να βρουν στο internet κάποια πράγματα. Ένα από τα πλεονεκτήματα που έχω είναι ότι το έχω ψάξει αρκετά, έχω φέρει ταινίες ψαγμένες. Όταν μια ταινία μου χαλάει, θα την αντικαταστήσω άμεσα. Η κάθε ταινία είναι μια ξεχωριστή οντότητα. Δεν είναι ότι θα φέρω μια παρεμφερή ταινία και θα καλύψω έτσι το κενό της άλλης. Πάντα πρέπει να έχεις όλες τις ταινίες. Κι εγώ δηλαδή από την αρχή που άνοιξα, επειδή είχα ανταπόκριση, στην προσπάθειά μου να έχω σινεφίλ ταινίες συνεχώς επένδυα στο να εμπλουτίζω ανελλιπώς τη συλλογή μου με παλιές ταινίες. Εξάλλου, όπως γράφει στο πίσω μέρος των κουτιών για τις ενοικιαζόμενες ταινίες, το Movie Galaxy είναι το σινεφίλ video club». Σημειώνει δε πως αυτή η προσέγγιση και η γνώση έλειψε από αρκετούς ανθρώπους που προσπάθησαν να ασχοληθούν με το είδος του DVD club στην Ελλάδα: «Γενικά, όπως συμβαίνει και σε όλες τις δουλειές, ασχολήθηκαν με τα video club κάποιοι που δεν είχαν την αγάπη που έχει ένας σινεφίλ για το σινεμά. Ήταν από άσχετους κλάδους και όταν ο δικός μας κλάδος εκτινάχθηκε στα τέλη του ’90 ασχολήθηκαν γιατί ήταν καλή μπίζνα. Δεν ήταν σωστοί επαγγελματίες. Τους ζητούσε o κόσμος ποιοτικές ταινίες και εκείνοι του έδιναν Τσάκι Τσαν. Η ενασχόληση με το σινεμά προϋποθέτει μια διαδικασία να δεις κάποιες ταινίες, να μορφωθείς κτλ.»

Και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο, σχετικά με το Movie Galaxy: «Σε αυτά τα 10 χρόνια, στο μαγαζί μας έχουν εργαστεί εκτός από εμένα, η μητέρα μου, η αδερφή μου και αργότερα η γυναίκα μου. Όλοι μας γενικά είχαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό μια βαθιά αγάπη για το σινεμά – εξάλλου, νομίζω πως το μικρόβιο του σινεμά το κληρονόμησα από τη μητέρα μου».

Ποιες ταινίες, όμως, αρέσουν στον ίδιο; «Γενικά βλέπω περισσότερο κοινωνικές. Παλιά μου άρεσαν και οι περιπέτειες, πλέον δεν τις πολυβλέπω, γιατί οι περισσότερες έχουν μια λίγο-πολύ συνηθισμένη προσέγγιση. Μου αρέσουν περισσότερο οι κοινωνικές, απλά να μην είναι και ψυχοπλακωτικές τελείως να σε κάνουν κουρέλι, οι φαντασίας και οι κωμωδίες. Ειδικά το γαλλικό σινεμά μου αρέσει πολύ».

Κάνει ειδική μνεία στο Blade Runner, του Ridley Scott, μια παλιά αφίσα του οποίου κοσμεί τον τοίχο δίπλα στην πόρτα του μαγαζιού: «Την αφίσα την έχω από τότε που άνοιξα. Αυτή την αφίσα την είχα στο παιδικό μου δωμάτιο και την ξεκόλλησα και την έφερα εδώ. Και στέκεται ακόμη, απίστευτο. Είχα αισθητήριο από μικρός αν είναι κάτι καλό. Δηλαδή το Blade Runner το είχα δει με κάτι κολλητούς μου μικρός και σ’ εκείνους δεν είχε αρέσει καθόλου. Αλλά εγώ ήξερα ότι κάτι είχε. Και μετά διαβάζω και ανακαλύπτω ότι είναι μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Από τελευταίες κυκλοφορίες: «Είχα πάθει πλάκα με την τελευταία ταινία του Σορεντίνο (Youth). Κι η προηγούμενη δουλειά του (Η Τέλεια Ομορφιά) πάλι μου είχε αρέσει αλλά το Youth το σκεφτόμουν για μέρες μετά. Στις ταινίες φαντασίας, είχα ξεχωρίσει το Snowpiercer του Κορεάτη Joon-ho Bong. Γενικά, με στεναχωρεί να βλέπω μια ταινία που να μου αρέσει πολύ και μετά να αρχίζω να την προτείνω στους πελάτες μου και να βλέπω πως δεν τους αρέσει και πολύ».

video-club-2

Τι είναι αυτό που εν τέλει κερδίζει κάποιος βλέποντας ταινίες; «Η ενασχόληση με το σινεμά προϋποθέτει μια διαδικασία να δεις κάποιες ταινίες, να μορφωθείς κτλ. Μου αρέσουν ταινίες από χώρες περίεργες μέσα από τις οποίες βλέπεις πώς ζουν σε μια άλλη μεριά του πλανήτη οι άνθρωποι χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψεις εκεί πέρα. Πώς λειτουργούν άλλες κοινωνίες. Μέσα από τις ταινίες μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Μπορούν να σου δείξουν στοιχειώδεις τρόπους καλή συμπεριφοράς. Η αλήθεια είναι πως όταν εγώ ήμουν πιτσιρικάς και είχα τις μαύρες μου, όταν έβλεπα μια καλή ταινία, ξέφευγα και μετά ήμουν μια χαρά, τα είχα ξεχάσει όλα».

Ο τελευταίος λόγος ανήκει και πάλι στον Λευτέρη: «Εν κατακλείδει, παρά τις πολλές αντιξοότητες που βιώνει η χώρα γενικά, και τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένω αισιόδοξος για το μέλλον, κυρίως επειδή στο Movie Galaxy αυτό που κάνουμε το κάνουμε με πολλή αγάπη και αυτό είναι και το κυριότερο στοιχείο που αναγνωρίζουν σε εμάς οι πελάτες μας».

Info:

Movie Galaxy, Ιπποκράτους 91, Αθήνα. Τηλέφωνο: 2103614054

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα-Σάββατο: 11.00-00.30
Κυριακή: 14.00-00.30

Τιμές:

1,70 για μια μέρα
1,50 τριημερες
1,20 εβδομαδιαίες

Για το κείμενο συνεργάστηκαν οι: Κώστας Παπαντωνίου, Γιώργος Δρόσος, Αλέξανδρος Βάκουλας.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Βάκουλας

Πατήστε εδώ για οδηγίες από εκεί που βρίσκεστε, στο video club.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια