Έχοντας συνηθίσει τους καλλιτέχνες να εμφανίζονται είτε μόνοι είτε σε μικρά σχήματα, μόνο έκπληξη μπορεί να μας προκαλέσει κάποια αφίσα μίας συναυλίας, η οποία περιέχει λίγο-πολύ 30 διαφορετικά ονόματα! Κάπου εκεί βρίσκεται όμως το αληθινό νόημα της τέχνης, όταν δηλαδή οι καλλιτέχνες αποφασίζουν να αγνοήσουν το εγωισμό τους και να ενωθούν, με σκοπό να βοηθήσουν -αφιλοκερδώς- κάποιον που το έχει ανάγκη. Στην περίπτωση μας, ο κάποιος ακούει στο όνομα Γιάννης, και πριν λίγες μέρες, ελάχιστα δευτερόλεπτα απροσεξίας στις ράγες του τρένου στο Γκάζι του στέρησαν τα δύο του πόδια. Ευτυχώς όμως ο Γιάννης, δεν αποτελεί την μοναδική περίπτωση, καθώς μεγάλες συναυλίες του παρελθόντος έρχονται να μας αποδείξουν ότι υπάρχουν καλλιτέχνες που προτιμούν την ανθρωπιά από το χρήμα και τη δόξα!

Live Aid (1985)

Μία “διπλή” συναυλία,  έλαβε χώρα σε δύο διαφορετικά στάδια και σε δύο διαφορετικές χώρες την ίδια στιγμή με σκοπό την ανακούφιση της Αιθιοπίας, η οποία εκείνη την περίοδο πληττόταν από λοιμό. Χιλιάδες κάτοικοι είχαν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες ακόμη κινδύνευαν να μολυνθούν.

Η συναυλία μεταδιδόταν παράλληλα σε παραπάνω από 150 χώρες και περίπου 1.9 δισεκατομμύρια τηλεθεατές την είχαν παρακολουθήσει από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες, κατατάσσοντας την ως μία με τις υψηλότερες τηλεθεάσεις της εποχής!

Βέβαια μία ματιά στο line-up της βραδιάς αρκεί για να δικαιολογήσει τα τεράστια αυτά νούμερα, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τόσοι πολλοί και συνάμα σημαντικοί καλλιτέχνες βρίσκονται στην ίδια σκηνή. H τεράστια λίστα περιελάμβανε από τους Queen, τους Dire Straits, τους νέους τότε U2, τους Τhe Who και τους Judas Priesτ, μέχρι τον David Bowie και τη Madonna. Μάλιστα  η 20λεπτη τότε εμφάνιση των Queen, είχε αφήσει εποχή και είχε ψηφιστεί μετέπειτα ως την καλύτερη live perfomance του συγκροτήματος!

Live 8 (2005)

Πολλοί θεώρησαν το live 8 ως τη συνέχεια του ιστορικού πλέον Live Aid, καθώς ο εμπνευστής και ο οργανωτής τους ήταν το ίδιο πρόσωπο (Bob Geldof). Ο ίδιος όμως είχε απορρίψει αυτό το χαρακτηρισμό και είχε δηλώσει ότι “το live 8 είναι η αρχή ενός μακρύ δρόμου προς τη δικαιοσύνη, του μοναδικού που μπορούμε όλοι να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν ενωμένες”!

Το γεγονός έλαβε χώρα στις 6 Ιουλίου, 4 μοναχά μέρες πριν τη συνεδρίαση των G8 στην Σκωτία. Δέκα ταυτόχρονες συναυλίες με παραπάνω από 1.000 καλλιτέχνες αποσκοπούσαν σε ένα μοναδικό σκοπό: την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας. Η αποστολή τους εν μέρει φαίνεται να στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι αρχηγοί των G8 έπειτα από τη συνεδρίαση τους, υποσχέθηκαν να διπλασιάσουν την οικονομική βοήθεια που έστελναν στις φτωχές χώρες από 25 δις δολάρια σε 50!

Μάλιστα 30 εκατομμύρια άτομα έδωσαν το όνομά τους στη λίστα του live 8 με μότο: «Ας κάνουμε την φτώχεια παρελθόν», η οποία παραδόθηκε στον Τοny Blair, πρόεδρο των G8, ως ένα μέσο άσκησης πίεσης για την επίτευξη του σκοπού τους.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν διασκεύασαν κομμάτια, και προέβησαν σε περίεργες και αναπάντεχες συνεργασίες, γεγονός που έκανε ακόμα πιο ξεχωριστή τη βραδιά. Μεταξύ πολλών άλλων, οι Pink Floyd, οι U2, οι Coldplay, ο Robbie Williams, o Stevie Wonder, η Μadonna και οι Gogol Bordello, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

A Concert for Hurricane Relief (2005)

Πάνε περίπου 7 χρόνια από τότε που  ο τυφώνας Κατρίνα διέλυσε σχεδόν ολόκληρες πολιτείες, παρέσυρε σπίτια και στέρησε τις ζωές πολλών ανθρώπων.

Η συναυλία που δόθηκε το καλοκαίρι του 2005  αποσκοπούσε στην οικονομική ενίσχυση όσων είχαν ζημιωθεί από το καταστροφικό αυτό καιρικό φαινόμενο. Οι τηλεθεατές μπορούσαν να καταθέσουν ποσά στον Ερυθρό Σταυρό της Αμερικής, και πράγματι με αυτόν τον τρόπο μαζεύτηκαν 50 εκατομμύρια δολάρια από περίπου 8.5 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλες τις Η.Π.Α.

Την παράσταση της βραδιάς όμως δεν έκλεψε κάποια αστρονομική κατάθεση ή η εμφάνιση ενός καλλιτέχνη, αλλά οι δηλώσεις του παρουσιαστή της βραδιάς Kanye West. Αγνοώντας τις καρτέλες με το έτοιμο σενάριο που κρατούσε στα χέρια του ο γνωστός μουσικός δηλώνει ότι ο τότε πρόεδρος των Η.Π.Α. George Bush, δεν σέβεται τους μαύρους. Η κάμερα αλλάζει κατευθείαν πλάνο, ο συμπαρουσιαστής παγώνει και δεν μπορεί να αντιδράσει αλλά ολόκληρη η Αμερική ακούει ή μαθαίνει μετέπειτα ότι ο Κanye West κατηγορεί τον πρόεδρο των H.Π.Α ως ρατσιστή!

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X