Ρατσιστική επίθεση κατά δύο μεταναστών στα Χανιά καταγγέλλει το Στέκι Μεταναστών Χανίων, αναφέροντας ότι ο ένας που ήταν μάλιστα ηλικιωμένος τραυματίστηκε σοβαρά αφού δέχτηκε χτυπήματα με σιδερολοστό.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση σε βάρος μεταναστών σε λιγότερο από δύο μήνες, καθώς το Στέκι Μεταναστών είχε καταγγείλει τον Οκτώβριο τον ξυλοδαρμό τριών μεταναστών από 6 μαυροφορεμένους και κουκουλωμένους άνδρες.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «ακόμα μία ρατσιστική κίνηση που δεν ερευνήθηκε/καταγράφηκε από τα τοπικά ΜΜΕ-έγραψαν μόνο για συμπλοκή μεταξύ 6 ατόμων, αόριστα και απολίτικα. Ακόμα μία φασιστική επίθεση με τραυματίες. Ακόμα μία φορά που η ευθυνοφοβία, η επίκληση στη νομιμότητα και η αδιαφορία των δημόσιων εμπλεκόμενων φορέων, της αστυνομίας και της Δημοτικής Αρχής μπορούν να αφήσουν μία ζωή να χαθεί στα αζήτητα».

Η ανακοίνωση-καταγγελία του Κοινωνικού Στεκιού-Στεκιού Μεταναστών στα Χανιά:

3 ερωτήματα και 1 κατάφαση: Για τη δολοφονική επίθεση σε μετανάστες στα Χανιά

Την Κυριακή 08/12, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στη Δημοτική Αγορά, δέχτηκαν επίθεση δύο μετανάστες, ο Μοχάμεντ και ο Φαρούκ. Ενώ μια ομάδα άνω των 20 ατόμων είχε συγκεντρωθεί στο χώρο, κάποιοι από αυτούς πλησίασαν τον Μοχάμεντ με ερωτήσεις όπως “από πού είσαι;” και εχθρικές διαθέσεις. Η πρώτη επίθεσή τους απέτυχε αφού ο Μοχάμεντ τους απώθησε και απομακρύνθηκε. Σύντομα όμως βρήκαν ‘πιο εύκολο’ στόχο, τον ηλικιωμένο Φαρούκ. Το χτύπημα ήταν αιματηρό καθώς είχαν μαζί τους σιδερένιο λοστό. Για μία ακόμα φορά αναρωτιόμαστε, ποια ήταν η στάση της αστυνομίας απέναντι σε ένας γεγονός ρατσιστικής βίας;

Ο Φαρούκ οδηγήθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση με σοβαρό τραύμα στο νεφρό, κατάγματα σε πλευρά, σπόνδυλο και πρόσωπο, κ.α. Λίγες μέρες μετά, όντας σε δυσχερή ψυχολογική κατάσταση απαίτησε και πήρε εξιτήριο με δική του ευθύνη, ενώ η ζωή του βρισκόταν και βρίσκεται σε κίνδυνο. Παρ’ όλο το φόρτο εργασίας και την έλλειψη προσωπικού στο Νοσοκομείο Χανίων, πώς είναι δυνατόν σε έναν άνθρωπο υπό αυτές τις συνθήκες να μην παρέχεται ψυχολογική στήριξη προτού αφεθεί εκτός ιατρικής παρακολούθησης;

Παράλληλα είναι άστεγος. Η απάντηση του Δήμου στο ότι ο άνθρωπος είναι σε κίνδυνο και χρειάζεται βοήθεια ήταν “κάνουμε το νόμιμο” και “δεν έχουμε αρκετά κονδύλια”. Στη στολισμένη πόλη των Χανίων όμως οι χριστουγεννιάτικες φιέστες, τα χωριά του Άγιου Βασίλη, τα ξύλινα σπιτάκια γεμάτα ζαχαρωτά, παιχνίδια και χαμόγελα μικρών και μεγάλων Χανιωτών, καλά κρατούν και αδρά πληρώνονται. Πόσο δύσκολο θα ήταν λοιπόν, η Δημοτική Αρχή να έδινε ένα κονδύλι για τη φύλαξη αυτού του ανθρώπου, για την πρόσληψη αποκλειστικών στο νοσοκομείο, ποιες είναι αλήθεια οι υποδομές που υποδέχονται τους άστεγους μετά την οποιαδήποτε νοσηλεία τους;

Ούτε 2 μήνες μετά από την τελευταία καταγγελία μας, βιώνουμε μία πολιτική προμνησία.

Ακόμα μία ρατσιστική κίνηση που δεν ερευνήθηκε/καταγράφηκε από τα τοπικά ΜΜΕ—έγραψαν μόνο για συμπλοκή μεταξύ 6 ατόμων, αόριστα και απολίτικα. Ακόμα μία φασιστική επίθεση με τραυματίες. Ακόμα μία φορά που η ευθυνοφοβία, η επίκληση στη νομιμότητα και η αδιαφορία των δημόσιων εμπλεκόμενων φορέων, της αστυνομίας και της Δημοτικής Αρχής μπορούν να αφήσουν μία ζωή να χαθεί στα αζήτητα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ-ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X