Νεκρός από πυρά αστυνομικών 21χρονος διαδηλωτής στη Χιλή σε συγκέντρωση κατά της κυβέρνησης του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Οι Χιλιανοί και οι Χιλιανές που προ πανδημίας διαδήλωναν για πολλές εβδομάδες ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούσαν για χρόνια κυβερνήσεις όπως αυτή του Πινιέρα, έχουν ξαναβγει στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι αυτή τη φορά και για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Χιλή ήδη μετρά πάνω από 288.000 κρούσματα και πάνω από 6.000 νεκρούς, με πολλούς ωστόσο να αμφισβητούν τον τρόπο καταγραφής περιστατικών και ιδιαίτερα των θανάτων.

Κατά τη δεύτερη νύχτα διαδηλώσεων, ένας 21χρονος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών ενάντια σε συγκέντρωση στη γειτονιά Μελιπίγια του Σαντιάγο.

Οι καραμπινιέροι επιβεβαίωσαν το συμβάν, αναφέροντας πως πρόκειται για άντρα αϊτινής καταγωγής, που σκοτώθηκε από πυρά στη διάρκεια της διαδήλωσης στην πόλη. Ο νεαρός μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου εξέπνευσε λόγω της βαρύτητας των τραυμάτων του.

Οι αστυνομικές αρχές ισχυρίζονται πως οι πυροβολισμοί προήλθαν από τους ίδιους τους διαδηλωτές, που, πάντα κατά τους ισχυρισμούς αυτούς, προσπάθησαν να επιτεθούν στους καραμπινιέρους, οι οποίοι είχαν φτάσει στην περιοχή εξοπλισμένοι με αντλίες νερού και δακρυγόνα. Σύμφωνα με τον στρατηγό Ενρίκε Μονράς, επικεφαλής του τμήματος δυτικής μητροπολιτικής περιοχής των καραμπινιέρων, τα drones της υπηρεσίας εντόπισαν “ένα τραυματισμένο άτομο που δεχόταν βοήθεια από πολίτες και στη συνέχεια μπήκε σε ταξί”.

Οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις εκτός από τη δυσαρέσκεια ενάντια στη διαχείριση της πανδημίας από τον Πινιέρα, πραγματοποιήθηκαν και με αφορμή την επέτειο των διαδηλώσεων στις 2 και 3 Ιούλη του 1986. Τοτε ο λαός της Χιλής διαδήλωσε ενάντια στη δολοφονία των Ροντρίγκο Ρόχας ντε Νέγκρι και Κάρμεν Γκλόρια Κιντάνα από το δικτατορικό καθεστώς του Πινοτσέτ.

Με πληροφορίες από telesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια