Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδιώξει κρυφά περισσότερους από 1.000 πρόσφυγες εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων τους τελευταίους μήνες, οδηγώντας πολλούς από αυτούς εκτός των ελληνικών χωρικών υδάτων και στη συνέχεια εγκαταλείποντάς τους σε φουσκωτά και μερικές φορές σε υπερφορτωμένες σχεδίες. Η αποκάλυψη «βόμβα», έρχεται από τους New York Times και την ανταπόκρισή τους από το νησί της Ρόδου.

Η εφημερίδα που προχώρησε, όπως αναφέρει, σε ανάλυση αποδεικτικών στοιχείων από τρία ανεξάρτητα παρατηρητήρια, δυο ακαδημαϊκούς ερευνητές και την τουρκική ακτοφυλακή, τονίζει ότι από τον Μάρτιο τουλάχιστον 1.072 αιτούντες άσυλο ρίχτηκαν στη θάλασσα από Έλληνες αξιωματούχους σε 31 διαφορετικά επεισόδια απελάσεων. Οι Times πήραν συνεντεύξεις από επιζώντες πέντε εξ αυτών και εξέτασαν φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό αποδεικτικό υλικό και από τα 31 επεισόδια.

«Ήταν πολύ απάνθρωπο», δηλώνει η Najma al-Khatib, 50χρονη Συρία δασκάλα, η οποία λέει ότι Έλληνες αξιωματούχοι με καλυμένα πρόσωπα την πήραν μαζί με ακόμη 22 άτομα, μεταξύ τους και δυο μωρά, μέσα στη νύχτα από ένα κέντρο κράτησης στο νησί της Ρόδου, στις 26 Ιουλίου, και εν συνεχεία τους εγκατέλειψαν σε μία σχεδία χωρίς πηδάλιο και κινητήρια, προτού τελικά διασωθούν από την τουρκική ακτοφυλακή. «Έφυγα από τη Σύρια υπό το φόβο του βομβαρδισμού, αλλά όταν συνέβη αυτό ευχόμουν να είχα πεθάνει από τη βόμβα», υποστηρίζει η γυναίκα.

«Αυτή η πρακτική είναι εντελώς άνευ προηγουμένου στην Ελλάδα», δηλώνει η Niamh Keady-Tabbal, διδακτορική ερευνήτρια στο Ιρλανδικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μία από τους πρώτους που τεκμηριώνουν το φαινόμενο. «Οι ελληνικές αρχές χρησιμοποιούν τώρα τον εξοπλισμό διάσωσης για να εκδιώξουν παράνομα τους αιτούντες άσυλο σε ένα νέο, βίαιο και εξαιρετικά ορατό μοτίβο pushbacks που χρησιμοποιείται σε πολλά νησιά του Αιγαίου», τονίζει.

Στις 13 Μαΐου, ο Amjad Naim, ένας 24χρονος Παλαιστίνιος φοιτητής νομικής, ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα 30 μεταναστών που στάματησαν Έλληνες αξιωματούχοι καθώς πλησίαζαν στις ακτές της Σάμου. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν γρήγορα σε δύο μικρές σωσίβιες σχεδίες που άρχισαν να ξεφουσκώνουν κάτω από το βάρος τόσων πολλών ανθρώπων, λέει ο Naim. Στη συνέχεια ρυμουλκήθηκαν προς την Τουρκία. Βίντεο που τράβηξε με το κινητό του δείχνουν τις δυο σχεδίες να ρυμουλκούνται από ένα μεγάλο λευκό σκάφος. Πλάνα που δόθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή έδειχναν τις δυο ίδιες σχεδίες κατά τη διάσωση αργότερα ήταν ίδια ημέρα. Η εφημερίδα προσθέτει ότι τουλάχιστον δυο φορές μετανάστες έχουν εγκαταληφθεί στο Σιπλάκ, ένα ακατοίκητο νησί μέσα στα τουρκικά νερά, αντί να φορτωθούν σε βάρκες. «Τελικά, η τουρκική ακτοφυλακή ήρθε για να μας πάρει», λέει ένας Παλαιστίνιος που βρισκόταν μεταξύ μίας ομάδας που εγκαταλείφθηκε στο νησί στις αρχές Ιουλίου και έστειλε βίντεο από το σημείο.

Όπως γράφουν οι Times, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κάθε παράνομη πράξη. «Οι ελληνικές αρχές δεν συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Η Ελλάδα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό όσον αφορά την τήρηση του διεθνούς δικαίου, των συμβάσεων και των πρωτοκόλλων, αυτό περιλαμβάνει την μεταχείριση των προσφύγων και των μεταναστών».

Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο στο tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια