Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στη Νιγηρία από τις αρχές Οκτωβρίου κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι σκοτώθηκαν διαδηλωτές χθες βράδυ, την ώρα που η κυβέρνηση στο Λάγος της Νιγηρίας ανακοίνωσε ότι ερευνά καταγγελίες για πυροβολισμούς στη διάρκεια διαδηλώσεων.

AP Photo / Sunday Alamba

Στην εμπορική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, το Λάγος, τέθηκε χθες σε ισχύ 24ωρη απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έχουν αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις κατά της αστυνομικής βίας. Παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας κάποιοι από τους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει εμπορικό κέντρο του Λάγος εδώ και δύο εβδομάδες δεν αποχώρησαν.

“Υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς (…) η κυβέρνηση της πολιτείας έχει ζητήσει να ερευνηθεί το περιστατικό”, δήλωσε ο Γκμπένγκα Ομοτόζο, υπεύθυνος Ενημέρωσης και Στρατηγικής της πολιτείας Λάγος, μετά τις καταγγελίες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος πυροβόλησε και πόσα θύματα υπάρχουν. Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία “για υπερβολική χρήση βίας που οδήγησε σε θανάτους διαδηλωτών”.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας -που εκτιμάται ότι αφορά 14 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλην την πολιτεία- επιβλήθηκε έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες συχνά βίαιων διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας στο Λάγος, αλλά και αλλού στη Νιγηρία.

Χθες ένα αστυνομικό τμήμα στο Λάγος πυρπολήθηκε και τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε, ενώ αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν. Παράλληλα μονάδες αντιμετώπισης ταραχών έχουν αναπτυχθεί για να φυλάξουν κρίσιμες υποδομές σε όλη τη Νιγηρία.

Γιατί ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις

Οι κινητοποιήσεις στη Νιγηρία ξεκίνησαν στις 8 Οκτωβρίου με αίτημα την κατάργηση της μονάδας SARS της αστυνομίας (ειδική μονάδα αντιμετώπισης ληστειών), την οποία οι διαδηλωτές κατηγορούν για υπερβολική χρήση βίας.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει μέλος της μονάδας SARS να πυροβολεί εναντίον ενός νεαρού στην πολιτεία Δέλτα της Νιγηρίας, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

https://twitter.com/DrOlufunmilayo/status/1318880120556392450

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας ανακοίνωσε στις 11 Οκτωβρίου ότι θα διαλύσει τη μονάδα, αλλά θα εντάξει τα μέλη της σε άλλες μονάδες της αστυνομίας εφόσον περάσουν από ψυχολογική αξιολόγηση.

Για τον λόγο αυτό συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλη τη Νιγηρία, με τους πολίτες να ζητούν βαθιές μεταρρυθμίσεις και νομικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας.

AP Photo / Sunday Alamba

Οι Νιγηριανοί κατηγορούν τη SARS επί χρόνια για ευρείες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων, αυθαίρετων συλλήψεων, παράνομων κρατήσεων και εκβιασμών.

Οι διαδηλώσεις έχουν κερδίσει στήριξη και δημοσιότητα μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, με το Twitter να δημιουργεί ένα ειδικό emoji –μια υψωμένη γροθιά στα χρώματα της σημαίας της Νιγηρίας. Εξάλλου διάφορες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στο κίνημα αυτό, όπως ο ράπερ Κάνιε Γουέστ.

AP Photo / Sunday Alamba

*Από την ΕΡΤ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια