Σε θάνατο διά απαγχονισμού καταδικάστηκε νεαρός τραγουδιστής στη Νιγηρία, λόγω «βλασφημίας» του Προφήτη Μωάμεθ σε τραγούδι του, από το δικαστήριο της πόλης Κάνο, όπου εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος της Σαρία.

Ο 22χρονος Γιαχάγια Σαρίφ, κυκλοφόρησε μέσω της εφαρμογής«WhatsApp» ένα τραγούδι στο οποίο εξυμνούσε τον ιμάμη της αδελφότητας Μουσουλμάνων Τιγιανίγια, η οποία θεωρείται αίρεση.

Πολλοί ήταν αυτοί που εξοργίστηκαν ακούγοντας το τραγούδι και θέλησαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Πλήθος μαζευόταν έξω από την έδρα της Ισλαμικής αστυνομίας απαιτώντας τη σύλληψή του, ενώ κάποιοι διαδηλωτές έκαψαν το πατρικό του σπίτι.

Ο τραγουδιστής κρυβόταν από το οργισμένο πλήθος από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το κομμάτι, μέχρι που τον συνέλαβαν οι αρχές. Η δίκη του έγινε κεκλεισμένων των θυρών με τον κατηγορούμενο να δηλώνει «ένοχος» και να τελείται υπό κράτηση.

Σημειώνεται ότι ο νόμος της Σαρία επαναφέρθηκε το 1999 στην πόλη Κάνο. Από τότε έχουν επιβληθεί αρκετές ποινές θανάτου, τόσο για βλασφημία, όσο και για μοιχεία ιδιαίτερα στις γυναίκες, για δολοφονίες και για ομοφυλοφιλία, έχει εκτελεστεί μόνο μία το 2002.

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια