Μια σπουδαία νίκη του φεμινιστικού κινήματος της Αργεντινής αλλά και παγκοσμίως ανακοινώθηκε στις 18 Νοεμβρίου. Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες νομιμοποίησε, ύστερα από σπουδαίες και μαζικότατες διαδηλώσεις των γυναικών ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τις αμβλώσεις οι οποίες είχαν ποινικοποιηθεί από το 1921 καθολικά σε όλη τη Λατινική Αμερική με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις.

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως το κράτος οφείλει να αντικρίζει την πραγματικότητα και να μην επιτρέψει να χαθούν άλλες ζωές γυναικών. Για πολλά χρόνια οι αμβλώσεις λάμβαναν χώρα μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας και όπως ήταν επόμενο γινόντουσαν παράνομα. Ετησίως καταγράφονται στην Αργεντινή περίπου 350,000 παράνομες εκτρώσεις με τεράστια επικινδυνότητα για τις ζωές των γυναικών. Έτσι πλέον κανονικά και με το νόμο θα καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας.

Η νομιμοποίηση των αμβλώσεων αποτελούσε προεκλογική δέσμευση για τον Φερνάντες ο οποίος είχε δηλώσει πως «το κράτος πρέπει να προστατεύει τους πολίτες και ειδικότερα τις γυναίκες, να σέβεται την ατομική επιλογή να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματα τους». Συμπληρωματικά ανακοίνωσε το «Πρόγραμμα των Χιλίων Ημερών», μια καινούργια πρωτοβουλία κοινωνικής και οικονομικής ενίσχυσης για νεαρές μητέρες και παιδιά μέχρι τριών ετών.

Το ζήτημα των αμβλώσεων στην Λατινική Αμερική αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα εδώ και πολλές δεκαετίες και έχει τραγικές συνέπειες όχι μόνο για την υγεία των γυναικών, συμβάλει ακόμη και στην βίαιη φτωχοποίηση οικογενειών και παιδιών, που σε πολλές χώρες στερούνται το νερό, το φαγητό ή το ηλεκτρικό ρεύμα. Μεγαλύτερο ζήτημα για την κοινωνία της Αργεντινής είναι η αδιαφορία από το κράτος για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και ενημέρωση της κοινωνίας ως προς τις πολλές μορφές αντισύλληψης. Όλο και περισσότερες γυναίκες, μην ξεχνάμε και τρανς άντρες, κάθε χρόνο αναγκάζονται να προβούν σε αμφιβόλου ασφάλειας παράνομη άμβλωση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα υγείας για την γυναίκα ή ακόμα και θάνατος.

*Από το Galopar

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια