Μια ιστορική μέρα σήμερα για την Αργεντινή, καθώς γίνεται μία από τις λίγες χώρες στη Λατινική Αμερική που νομιμοποιούν την άμβλωση. Τα ξημερώματα της Τετάρτης, η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που επιτρέπει την άμβλωση μέχρι την 14η εβδομάδα κύησης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από την Κάτω Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου, υπερψηφίστηκε από 38 γερουσιαστές, 29 ψήφισαν κατά και σημειώθηκε μία αποχή, μετά από 12ωρη συνεδρίαση του σώματος.

Την απόφαση έξω από το Κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες περίμεναν χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση οι οι οποίες ξέσπασαν σε χαμόγελα και δάκρυα χαράς, καθώς το φεμινιστικό κίνημα δικαιώθηκε μετά από έναν αγώνα χρόνων ενάντια στο ισχυρό καθεστώς που επέβαλε μέχρι χθες η καθολική εκκλησία. Αυτή τη φορά οι προσπάθειες της εκκλησίας να μπλοκάρουν το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων έπεσαν στο κενό.

Έτσι, η Αργεντινή, μετά την Ουρουγουάη, την Κούβα και την Γουιάνα αναγνωρίζει το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται νόμος στο Κογκρέσο για την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων. Τις προηγούμενες φορές είχαν μπλοκάρει το νομοσχέδιο συντηρητικοί και εκκλησία.

Μέχρι χθες, στην Αργεντινή η άμβλωση επιτρεπόταν μόνο εάν η γυναίκα υπέστη βιασμό ή κινδύνευε η ζωή της.

*Φωτογραφία εξωφύλλου: La Garganta Poderosa

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια