Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε την Πέμπτη το αίτημα για προσωρινή αναστολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του Δημήτρη Κουφοντίνα για λόγους υγείας, ενώ την ίδια στιγμή η γ.γ. Αντεγκληµατικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου ενημέρωσε τη Δικαιοσύνη πως το αίτηµα για τη µεταγωγή του απεργού πείνας, το οποίο είχε υποβληθεί από τις 28/12/20, δεν έχει ακόμη εξεταστεί και θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ) τις επόμενες ημέρες.

Από την απάντηση της Σ. Νικολάου προκύπτει πως μόλις χθες οι συνήγοροι του κρατούµενου ενημερώθηκαν ότι το αίτημα για τη µεταγωγή που υποβλήθηκε στις 28/12/20, κατατέθηκε τελικά προς συζήτηση στις 28/2. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μόνο εάν η απάντηση της ΚΕΜ δοθεί άµεσα, θα μπορούσε να γίνει δεκτή η αίτηση που έχει κατατεθεί στο ∆ικαστικό Συµβούλιο Εκτέλεσης Ποινών, για την επαναμεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Κορυδαλλού με την αιτιολογία πως δεν είναι σύννομη η απόφαση για την κράτησή του στις φυλακές Δομοκού.

Παρότι η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι πλέον οριακή καθώς σύμφωνα με ενημέρωση των γιατρών του Νοσοκομείου Λαμίας από το πρωί της Παρασκευής διαπιστώθηκε ότι τα νεφρά του δεν λειτουργούν, η Σοφία Νικολάου δήλωσε σε εκπομπή του Ant1 πως το σχετικό αίτημα δεν θα κριθεί σήμερα από την Επιτροπή Μεταγωγών. «Όποτε συνεδριάσει η Επιτροπή Μεταγωγών, θα συνεδριάσει και για αυτό το ζήτημα», είπε. Στην επισήμανση των δημοσιογράφων πως η απόφαση της Επιτροπής επείγει λόγω της κατάστασης του Δημήτρη Κουφοντίνα, η Σοφία Νικολάου απάντησε πως «θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες, αλλά πάντως όχι σήμερα».

Επιπλέον επέμεινε πως «δεν μπορεί κρατούμενος να επιλέγει τη φυλακή του», ενώ υποστήριξε πως «κανείς δεν θέλει νεκρό τον Κουφοντίνα, αλλά η ζωή του είναι στα χέρια του και ο μόνος δρόμος που έχει είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και όχι η απεργία πείνας».

Στον ισχυρισμό της πως οι φυλακές Κορυδαλλού είναι πλέον φυλακές μόνο υπόδικων, ο δημοσιογράφος υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλοι καταδικασμένοι για ανάλογα εγκλήματα στον Κορυδαλλό, με την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής να απαντάει πως «έχουν μείνει ελάχιστοι και αυτοί θα φύγουν». Παράλληλα υποστήριξε πως η μεταγωγή δεν μπορεί να γίνει και για υγειονομικούς λόγους, συγκεκριμένα λόγω της πανδημίας covid. «Μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες θα φύγουν και οι υπόλοιποι», είπε.

Καταλήγοντας ανέφερε πως υπάρχει απόφαση της εισαγγελίας Λαμίας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει και υποχρεωτική σίτιση, απάντησε: «Οτιδήποτε κριθεί αναγκαίο». Στην επισήμανση πως αυτό θεωρείται βασανισμός από το διεθνές δίκαιο, απάντησε πως «μπαίνουμε σε άλλα ζητήματα τα οποία έχουν λυθεί από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια και το υπέρτατο αγαθό είναι η ανθρώπινη ζωή και οι γιατροί οφείλουν να το διασφαλίσουν».

Η δήλωση του Θέμη Σοφού

Από τη μεριά του ο Θέμης Σοφός σχολίασε πως πρόκειται για απόδειξη για τον ισχυρισμό τον οποίο τέθηκε στην κρίση. Με όλο το σεβασμό στη μνήμη και τις οικογένειες των θυμάτων σημείωσε ότι «εδώ εφαρμόζουμε ποινική δικονομία και όχι τις εκάστοτε αντιλήψεις της εκτελεστικής εξουσίας, η οποία εφαρμόζει κατά το δοκούν τις απόψεις και τις αντιλήψεις της στην εφαρμογή των αρχών και των κανόνων της σωφρονιστικής επιστήμης».

Τέλος, τόνισε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας έχουν το χαρακτήρα της καταλλαγής, της κατανόησης και της κοινωνικής επανένταξης, όχι των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που δυστυχώς υπομένουμε. «Ο σωφρονιστικός κώδικας ισχύει για όλους ανεξαρτήτως της πράξης για την οποία καταδικάστηκαν. Η Δημοκρατία δεν συγκρίνει το αξιακό της σύστημα με κανενός άλλου διότι αυτοκαταργείται» είπε χαρακτηριστικά.

*Από το tvxs.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια