«Το δικαίωμα σε αξιοπρεπή θάνατο» ή «ευθανασία», αποτελεί πλέον νόμο του κράτους στην Ισπανία, καθώς υπερψηφίστηκε  στο κοινοβούλιο.

Μετά την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τον Καναδά και την Νέα Ζηλανδία, η Ισπανία είναι η έκτη χώρα στον κόσμο όπου το κοινοβούλιό της κατάφερε με άνετη πλειοψηφία να υπερψηφίσει την άσκηση του δικαιώματος της ευθανασίας.

Η πρόταση του Σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) έτυχε ευρείας αποδοχής εξασφαλίζοντας 198 ψήφους υπέρ, 138 κατά και 2 αποχές. Τον νόμο καταψήφισαν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (P.P.), το ακροδεξιό κόμμα Vox και Unión del Pueblo Navarro.

Ο νόμος, υπολογίζεται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2021 και η ψήφισή του θεωρείται ιστορικής σημασίας καθώς επιτρέπει σε άτομα με μη αναστρέψιμη ασθένεια να επωφεληθούν από αυτό το δικαίωμα. Προϋπόθεση είναι να έχουν επαναλάβει έως και τέσσερις φορές την επιθυμία τους να τερματίσουν τη ζωή τους και βέβαια με την προϋπόθεση της συνοδείας λεπτομερών ιατρικών αναφορών. Ο νόμος επίσης εγγυάται το δικαίωμα άρνησης εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού να προχωρήσει στην ευθανασία ασθενούς.

Ο υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Iγια, αναφέρθηκε στην υποστήριξη που έλαβε «πέρα από τις ιδεολογικές διαφορές» στο κοινοβούλιο, γεγονός που αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι η Ισπανία είναι «δημοκρατική και ώριμη κοινωνία». «Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς μπροστά στον ανθρώπινο πόνο», τόνισε ο υπουργός, για τον οποίο ο νόμος θα συμβάλει σε μια «πιο ανθρώπινη και δίκαιη κοινωνία». Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος είχε καταψηφιστεί τουλάχιστον τέσσερις φορές στο παρελθόν.

* Από την ΕΡΤ

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια