Yanni. Όταν πρωτάκουσα το όνομα θεώρησα πως πρόκειται για κάποιο “ψώνιο” που πλασάρεται στο εξωτερικό με το μικρό του όνομα, για να ‘πουλήσει’. Και έτσι δεν το έψαξα παραπάνω.

Μετά από χρόνια και εντελώς τυχαία όταν άκουσα το Nostalgia, συγκινήθηκα και εντυπωσιάστηκα. Το είχα ακούσει και παλαιότερα, αλλά όπως ισχύει για πολλά κομμάτια, δεν γνώριζα το όνομα του συνθέτη. Δεν γνώριζα καν πως το κομμάτι αυτό, ανάλογο της αξεπέραστης -σε άλλο είδος βέβαια- μουσικής του Χατζιδάκι, είχε γραφτεί από Έλληνα συνθέτη.

Και κάπως έτσι άρχισα να “σκαλίζω” στο διαδίκτυο, σε παλιά περιοδικά, σε μουσικά forum, σε παλιές τηλεοπτικές εκπομπές, ώστε να μάθω και να ακούσω όσο το δυνατόν περισσότερα τραγούδια, συνθέσεις, συναυλίες ολόκληρες. Έτσι λοιπόν ο αρχικός μου ενθουσιασμός για το τραγούδι Nostalgia μετατράπηκε σε δέος για έναν άνθρωπο που όντως αυτοδίδακτος στο πιάνο, κατάφερε να συνθέσει αριστουργήματα και να κάνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο να τον θαυμάσουν και να αγαπήσουν τις μελωδίες του.

Το πώς ένας έφηβος κολυμβητής (είχε καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ κολύμβησης στα 50 μέτρα ελεύθερο) από την Καλαμάτα, πήγε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει ψυχολογία και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο προβεβλημένους μουσικοσυνθέτες παγκοσμίως, είναι άξιο θαυμασμού.

Βεβαίως η σχέση του με την 12 χρόνια μεγαλύτερή του, σταρ της αμερικάνικης σειράς “Δυναστεία”, Λίντα Έβανς, έκανε το ευρύ κοινό να τον μάθει, ωστόσο το ταλέντο του και οι μουσικοσυνθετικές του ικανότητες είναι αυτές για τις οποίες ο Γιάννης Χρυσομάλλης, έγινε αγαπητός στους θαυμαστές του, οι οποίοι τον ακολουθούν μέχρι και σήμερα σε sold out συναυλίες σε όλο τον κόσμο.

Παρά το γεγονός ότι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα, η καριέρα του εκτινάχθηκε ακόμα περισσότερο τον Μάρτιο του 1994, όταν και κυκλοφόρησε σε δίσκο αλλά και βίντεο η συναυλία – σταθμός που έδωσε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, στις 25 Σεπτεμβρίου του 1993, με τον τίτλο «Yanni in Concert: Live At The Acropolis» παρουσία 2.000 χιλιάδων θεατών. Λέγεται ότι τη συγκεκριμένη συναυλία την έχουν ακούσει πάνω από μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι!

Σημαντική πάντως είναι και η προσφορά του στην τηλεόραση και κυρίως σε αθλητικά events, με κομμάτια του να έχουν χρησιμοποιηθεί στα εξής γεγονότα: Tour de France, World Figure Skating Championships, U. S. Open Tennis Championship και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ανήμερα λοιπόν των 58ων γενεθλίων του, σήμερα 14 Νοεμβρίου, το 3pointmagazine θυμάται την ομορφότερη ίσως μελωδία που συνέθεσε ο Yanni, σε μία εμφάνιση που τον καθιέρωσε και τον “απογείωσε”…

 

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X