Κάθε σύλλογος έχει ανάγκη τους οπαδούς του. Όπως και κάθε φίλαθλος έχει ψύχωση με την ομάδα του. Αυτήν που υποστηρίζει, που έχει δεθεί, που έχει αγαπήσει, που έχει δακρύσει, που έχει πληγωθεί! Υπάρχει δηλαδή μια σχέση «πάθους». Μία σχέση… τρέλας. Ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον.

 

Τα παραδείγματα πολλά. Πάρα πολλά. Κάθε ομάδα κρύβει και μια πρωτότυπη ιστορία. Θα αναφέρουμε ένα πολύ πρόσφατο περιστατικό που έγινε στο γερμανικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα στον εντός έδρας αγώνα της Ντόρτμουντ με την Βέρντερ Βρέμης.
Οι φανατικοί οπαδοί των γηπεδούχων σήκωσαν ένα πανό με υβριστικό περιεχόμενο. Η διοίκηση της Ντόρτμουντ δεν έχασε χρόνο. Είδε από τις κάμερες ποιοι ήταν αυτοί που σήκωσαν το πανό, βρήκε τα ονόματά τους, δεν ασχολήθηκε με αστυνομία, δεν έβγαλε ανακοίνωση, δεν έφερε τον κόσμο ανάποδα και απλά τους έστειλε επιστολή στο σπίτι και τους ενημέρωσε πώς για τα τρία επόμενα χρόνια δεν θα μπορούν να βλέπουν την αγαπημένη τους ομάδα από το γήπεδο αλλά μόνο από την τηλεόραση. Στη Γερμανία μπορεί να είναι τόσο απλό. Στην Ελλάδα είναι σίγουρα… ουτοπικό!
Φαντάζεστε τι θα γίνει αν σπάσει καρέκλα, αν καεί κάθισμα, αν μπουν φίλαθλοι εντός αγωνιστικού χώρου; Ούτε το φαντάζομαι, ούτε θα γίνει ποτέ. Οι Γερμανοί, όπως και οι Άγγλοι, έχουν την δική τους κουλτούρα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Γι΄αυτό σε κάθε αγωνιστική υπάρχει sold out! Στην Βρετανία, η Θάτσερ άφησε τη δική της… στάμπα. Στην Γερμανία δεν υπάρχει Θάτσερ, υπάρχει απλά παιδεία. Δεν θέλω να βγάλω «κακούς» τους Έλληνες οπαδούς και καλούς τους ξένους. Εκτός γηπέδου, τόσο στην Γερμανία όσο και στην Αγγλία, πέφτει της…μπουνιάς το κάγκελο.
Οι γερμανικές ομάδες έχουν sold out σε κάθε αγωνιστική. Το γήπεδο της Ντόρτμουντ είναι χωρητικότητας 80.000 θέσεων και σε κάθε αγωνιστική δεν υπάρχει στα εκδοτήρια ούτε ένα εισιτήριο. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο με την πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, αλλά και με τις ομάδες που είναι στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Οι οπαδοί έχουν τρέλα, έχουν αγάπη. Φυσικά, οι διοικήσεις των ομάδων βάζουν φτηνά εισιτήρια, όχι όπως στην χώρα μας.
Ο καθένας που πάει στο γήπεδο είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Είτε κάθεται στη θύρα των οργανωμένων, είτε στα επίσημα, είτε στο τσιμέντο, είτε στα… χωράφια! Είναι οπαδός και αγαπάει σαν τρελός την ομάδα του. Πηγαίνει στο γήπεδο για να φωνάξει για την αγαπημένη σου ομάδα, να την εμψυχώσεις για να πάρει το θετικό αποτέλεσμα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Υ.Γ) Σαν νέο μέλος αυτής εδώ της παρέας θέλω να πω και εγώ λίγα λόγια για το 3point. Μερικοί άνθρωποι με κέφι και τρέλα έφτιαξαν ένα ηλεκτρονικό περιοδικό. Αυτοί μου έδωσαν μια μικρή γωνία να γράψω και εγώ μερικές αράδες. Θα καταθέτω και εγώ την… τρέλα μου και «κόλλησα» με αυτήν εδώ την παρέα γιατί έχουμε κάτι κοινό. Όνειρα για ένα καλύτερο αύριο!

 

 

Αδάμ Τσίκουρας

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X