glarosΌταν ένα κείμενο είναι αφιερωμένο στη λογοτεχνία,αυτό που περιμένουμε ως φυσικό επακόλουθο είναι η παρουσίαση ή η πρόταση ενός βιβλίου που μόλις έχει κυκλοφορήσει στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου. Η φαντασία όμως ποτέ δεν πρέπει να μπαίνει σε καλούπια και όρια και συνειρμικά με οδήγησε σε ένα παλιότερο θησαυρό,που οι σελίδες του πραγματεύονται ένα από τα πιο σημαντικά αγαθά. Αγαθό που βρίσκεται υπό εξαφάνιση εντούτοις και δεν είναι άλλο παρά αυτό της ελευθερίας.

Ένα βιβλίο που για μένα κρύβει μία πολύ μεγάλη ιστορία και βρέθηκε τυχαία σκονισμένο και παρατημένο στα ράφια της βιβλιοθήκης του σπιτιού μου. Όταν το έπιασα στα χέρια μου ένιωσα οτι κρατούσα κάτι πολύ σημαντικό,ένα μάθημα ζωής αποτυπωμένο σε λέξεις και εικόνες. Ο Γλάρος Ιωναθαν του Richard Bach, μετράει παραπάνω από 20 χρόνια ζωής,έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ,αλλά το νόημα του φαίνεται να διαφεύγει από τους περισσότερους μέχρι και σήμερα Γιατί αν λίγοι μόνοι από τους τόσους εκατομμύρια κατόχους του ακολουθούσαν το παράδειγμα του γλάρου Ιωνάθαν ο κόσμος θα αποτελούσε έναν καλύτερο τόπο, όπου οι άνθρωποι θα ήξεραν να πετάνε με προορισμό τα όνειρα τους!

Ένας γλάρος διαφορετικός από τους υπόλοιπους ήταν ο Ιωνάθαν. Γι αυτόν σκοπός της πτήσης δεν είναι απλά η αναζήτηση τροφής. Θέλει να μάθει να πετάει γρήγορα και να φτάνει στα σύννεφα,αυτός είναι ο στόχος του και το όνειρο του. Μόνο στα πιο μεγάλα ύψη βρίσκει την ευτυχία και την ελευθερία. Αρνείται να συμβιβαστεί και ζει κάθε στιγμή στο μέγιστο. Η ιστορία έχει δείξει ότι το διαφορετικό ξενίζει και διώκεται,έτσι και το σμήνος του τον περιφρονεί,τον χλευάζει και τον απομακρύνει.

Μένει μόνος, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Μοχθεί καθημερινά για την εσωτερική του εξέλιξη. Τραυματίζεται παμπολες φορές αλλά ποτέ δεν πτοείται ,τα βάζει με όλους και με όλα,ακόμα και με τον ίδιο του τον εαυτό. Φτάνει τις δυνάμεις του στα όρια τους,αλλά εν τέλει δικαιώνεται. Μαθαίνει να πετάει με τόση δεξιοτεχνία όσο κανένας άλλος όμοιος του μέχρι τώρα. Γίνεται ένα με τον ουρανό και απολαμβάνει την απόλυτη ελευθερία που έρχεται μαζί την εκπλήρωση του μεγαλύτερου του ονείρου και πόθου.

Ο Ιωνάθαν στο τέλος συγχωρεί το σμήνος παρόλο την εχθρική του συμπεριφορά και αποφασίζει να τους μάθει αυτό που οι ίδιοι αποκαλούσαν ακατόρθωτο και χαζό πριν λίγο καιρό .Ο επικίνδυνος γλάρος μετατρέπεται σε δάσκαλο .Μοιράζεται μαζί τους την ελευθερία,δίχως περιορισμούς . Πλέον δεν είναι μόνος αλλά αντίθετα αντιμετωπίζεται σαν ήρωας,χαρακτηρισμό που ο ίδιος απεχθάνεται όμως…

Η επιτυχία του βιβλίου εξηγείται στο γεγονός ότι μόλις σε 120 σελίδες ο Μπαχ καταφέρνει να αγγίζει, με απλά λόγια ,νοήματα πολύ βαθιά και προκαλεί τους ανθρώπους να αγωνίζονται για τα όνειρα τους και να ξεπερνούν τα όρια τους. Έξαλλου αυτά είναι για να καταρρίπτονται. Το μόνο που μένει είναι εμείς οι ίδιοι να πιστέψουμε σε αυτό και να κάνουμε την υπέρβαση. Τα όνειρα υπάρχουν για να υλοποιούνται άλλωστε,και όχι να μένουν στην άκρη του μυαλού μας.

Απόλυτη ελευθερία δεν γνωρίζω αν και πού υπάρχει, αλλά σίγουρα αξίζει να προσπαθήσουμε για να τη γευτούμε. ”Μην πιστεύεις σε ό,τι λεν τα μάτια σου. Δείχνουν μόνο τους περιορισμούς”. Ας τα κλείσουμε λοιπόν και ας πετάξουμε ψηλά στον ουρανό μαζί με τον πιο επαναστατικό γλάρο που γέννησε ποτέ ο κόσμος της λογοτεχνίας.!

 

 

Χριστιάνα Βουκελάτου

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X