Ο κόσμος παράγει πάνω από δύο δισεκατομμύρια τόνους στερεών αστικών αποβλήτων κάθε χρόνο, αρκετά για να καλύψουν πάνω από 800.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων. Στη θλιβερή αυτή διαπίστωση κατέληξε μελέτη της Verisk Maplecroft, εταιρείας που ειδικεύεται στις έρευνες για τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη.

Οι χειρότεροι ρυπαντές σε κατά κεφαλήν όρους είναι οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί παράγουν τριπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και των τροφίμων.

Όσον αφορά την ανακύκλωση, η Αμερική μένει πολύ πίσω παναχρησιμοποιώντας μόνο το 35% των στερεών αποβλήτων. Στον αντίποδα η πιο αποτελεσματική χώρα είναι η Γερμανία, που ανακυκλώνει το 68% των υλικών.

Η Verisk Maplecroft έχει αναπτύξει δύο νέους δείκτες, σχετικά με την παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση. Η ερευνητική ομάδα της χρησιμοποιεί δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, καθώς και ακαδημαϊκά δεδομένα για να αναπτύξει μια συνολική εικόνα του τρόπου δράσης των χωρών σε μια εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη κρίση, κυρίως λόγω πλαστικού.

Ο δείκτης παραγωγής αποβλήτων παρουσιάζει κατά κεφαλήν ποσοστά αστικών στερεών αποβλήτων, πλαστικών, τροφίμων και επικίνδυνων υλικών. Τα αστικά στερεά απόβλητα είναι σκουπίδια που συλλέγονται από τις τοπικές αρχές από οικιστικές, θεσμικές και εμπορικές πηγές.

Ενώ ο κόσμος παράγει ετησίως 2,1 δισεκατομμύρια τόνους σκουπιδιών, μόνο το 16% ανακυκλώνεται, ενώ το 46% είναι μη βιώσιμα.Η Κίνα και η Ινδία που καλύπτουν το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνονται για το 27% των αποβλήτων.

Οι Αμερικανοί πολίτες παράγουν 773 κιλά ανά κάτοικο, περίπου το 12% του συνολικού συνόλου. Η παραγωγή τους είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη των Κινέζων τους και επτά φορές περισσότερο από ό, τι των κατοίκων της Αιθιοπίας.

Οι ΗΠΑ είναι το μόνο αναπτυγμένο κράτος με παραγωγή αποβλήτων που ξεπερνά την ικανότητά του να ανακυκλώνει.

Πηγή: BBC.com μέσω naftemporiki.gr

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια