Με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot το οποίο κάνει το γύρο του κόσμου καθώς κυκλοφόρησε ακριβώς μετά την καταδίκη των μελών από το δικαστήριο της Μόσχας με την κατηγορία του χουλιγκανισμού!

Κι όμως 2 χρόνια φυλάκή για τα 3 κορίτσια, την 22χρονη Ναντιέζντα Τολοκονίκοβα, την Μαρία Αλεξίνα, 24 ετών, και την Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, 29 ετών, επειδή τον περασμένο Φεβρουάριο μπήκαν στην κεντρική εκκλησία της Μόσχας και τραγουδώντας την πανκ προσευχή. Η κινήσή τους θεωρήθηκε “βλάσφημη” και από τότε κρατούνται. παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Στην πραγματικότητα πίσω από την κατηγορία για διατάραξη της τάξης και την κατηγορία της βλασφημίας κρύβεται ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμίρ Πούτιν. Τα μέλη του συγκροτήματος αλλά και οι υποστηρικτές τους στην Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο μιλούν για καθαρή πολιτική καταδίκη καθώς στην πανκ προσευχή που τραγούδησαν τότε στο ναό οι στίχοι ανέφεραν: σώσε την Ρωσία από τον Πούτιν.

Ο Πούτιν τους τελευταίους μήνες έχει εξαπολύσει προσπάθειες να καταπνίξει όποια αντίδραση εκφράζεται εναντίον του. Μετά την εκλογή του και την αμφισβήτηση του αποτελέσματος από την Αντιπολίτευση και την Αριστερά και από χιλιάδες υποστηρικτές τους που μιλούσαν για νοθεία ο Πούτιν απαγόρευσε τις διαδηλώσεις χωρίς άδεια ενώ χιλιάδες συλλήψεις πολιτικών κρατουμένων πραγματοποιήθηκαν. Η καταστολή έχει ξεπεράσει κάθε όριο στην Ρωσία με αποκορύφωμα την δικαστική απόφαση για ένα τραγούδι!

Η δίκη των Pussy Riot θύμισε άλλες μαύρες εποχές για την Ρωσία. Τα 3 μέλη ήταν κλεισμένα σε γυάλινο κλουβί περικυκλωμένα από κάμερες και αστυνομικούς αποκομμένα από κάθε συμπαράσταση αποδεικνύοντας αυτό που αργότερα δήλωσε και η Τολοκονίκοβα “Η φυλάκισή μας είναι μια καθαρή απόδειξη ότι οι ελευθερίες σε αυτή τη χώρα έχουν καταπατηθεί”. Το πέπλο της δήθεν δημοκρατίας στην Ρωσία αρχίζει και πέφτει.

Kατερίνα Καραβία

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X