Όσο δεμένη δουλειά κι αν κάνουν τα ΜΜΕ με ρεπορτάζ που δείχνουν fake κόσμο να τρέχει στις πλατείες, μέχρι λαιφσταιλ πρωτοσέλιδα που πουλάνε Χαρδαλιά και δημοσκοπήσεις με διαφορές μπάσκετ υπέρ του πρώτου την ώρα που ο κόσμος χάνεται, ποτέ δεν θα είναι αρκετή για να θεωρήσει η κυβέρνηση πως έχει σε απόλυτο έλεγχο τα πράγματα.

Ας δούμε τι συμβαίνει στην Ιταλία.
Με δεδομένο ότι βρίσκεται πιο μπροστά στην πορεία εξέλιξης του ιού, σημαίνει ότι βρίσκεται πιο μπροστά και στο πεδίο των κοινωνικών αντιδράσεων.

Η πληροφόρηση λοιπόν που φτάνει από εκεί, είναι ότι ο κόσμος έχει σταματήσει πια να τραγουδά κι έχει αρχίσει να διαμαρτύρεται. Κάποιος θα πεταχτεί τώρα και θα πει, ναι αλλά εκεί έχουν χιλιάδες νεκρούς και στην Ελλάδα 70.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο την αδυναμία της Ιταλίας ν’ αντιμετωπίσει την εξάπλωση του ιού, αλλά τα μεροκάματα που χάνονται, τις δουλειές, το φαγητό που δεν μπαίνει στο σπίτι. Ένα κλίμα εξέγερσης σιγοβράζει στα μπαλκόνια.

Στην Ελλάδα είμαστε μάξιμουμ 45 μέρες μακριά από την πείνα που βιώνουν οι Ιταλοί, όταν θα έχει τελειώσει δηλαδή η επιδότηση για τις αναστολές συμβάσεων. Μετά θα βρεθούν κάμποσοι χιλιάδες άνεργοι και πόσοι ακόμη με χειρότερα μεροκάματα, από τα ήδη αναξιοπρεπή που είχαν κουτσουρέψει πριν οι πολιτικές για την οικονομική κρίση. Ήδη βέβαια πολλοί συμπολίτες μας δεν ενισχύονται με κανέναν τρόπο από το κράτος και ήδη βιώνουν τις συνέπειες μιας πολιτικής που αντί να τους υποστηρίξει έστω αυτή την ύστατη ώρα, τους σπρώχνει στην απόλυτη απελπισία.

Το μόνο λοιπόν που πετυχαίνει η κυβέρνηση αυστηροποιώντας τα μέτρα για μια κοινωνία η οποία ήδη έχει δείξει μεγάλη υπευθυνότητα σε σημείο που γίνονται ανταποκρίσεις με βίντεο από διεθνή μέσα για τόσο πόσο έρημες δείχνουν οι πόλεις μας, είναι να πυροβολεί τα πόδια της.

Το μόνο που πετυχαίνει εντείνοντας την πίεση σε μια κοινωνία, που καθημερινά πιέζεται όλο και περισσότερο από την όλο και χειρότερη οικονομική της κατάσταση, είναι να σπαταλήσει σε πολύ λίγο χρόνο το πολιτικό κεφάλαιο που φέρεται να κέρδισε τις προηγούμενες ημέρες.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ΝΔ κέρδισε αυτό το κεφάλαιο κόντρα στη ροή των εξελίξεων. Την ώρα που ο νεοφιλελευθερισμός υφίσταται τη μεγαλύτερη κρίση του και ο κόσμος ζητά πολιτικές για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε θεσπίζοντας ακόμη σκληρότερο νεοφιλελευθερισμό εν μέσω κρίσης όχι μόνο να συντηρηθεί στα ίδια επίπεδα δημοτικότητας, αλλά και να τ’ αυξήσει σημαντικά.

Αυτό που ακόμη όμως δεν μπορεί να υπολογίσει και πόσω μάλλον να ελέγξει είναι η αντίδραση του κόσμου όταν οι συνέπειες απ’ όλα αυτά τα μέτρα που δήθεν ενισχύουν την κοινωνία γίνουν πραγματικότητα. Όταν οι αναστολές συμβάσεων θα είναι πια νέος ο άσος στο μανίκι του κάθε εργοδότη.

Τότε, όσο Χαρδαλιά και να πουλήσει στον απλήρωτο και άνεργο, δεν θα δει προκοπή. Ούτε βέβαια θα μπορεί να δικαιολογήσει τα μέσα που με χαρά αξιοποιεί σήμερα στο πλήρες εύρος του τώρα, με κυριότερο την απαγόρευση κυκλοφορίας, στο όνομα της επιστήμης.

Μέσα σε λίγους μήνες όλα μπορεί να έρθουν τούμπα κι η ΝΔ που ενώ δείχνει ότι σήμερα δεν έχει αντίπαλο, υποπίπτει στο λάθος, από τη δίψα της να κάνει την κρίση ευκαιρία, να διαμορφώσει το κλίμα εκείνο στην κοινωνία, που θα αποτελέσει το πλέον εύφορο έδαφος για τα νέα κινήματα των καιρών μας.

Θα γίνει η κυβέρνηση που δεν έπεσε από μια παγκόσμια πανδημία που διαφαίνεται ότι θα πλήξει όσο ποτέ άλλοτε τις εθνικές οικονομίες από τον Β’ Παγκόσμια κι έπειτα, αλλά από την απληστία και την ιδεοληψία ότι ο πλούσιος πρέπει να γίνεται πλουσιότερος, σε οποιαδήποτε συνθήκη, με οποιοδήποτε κόστος.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι αλήθεια μας κουνάνε το δάκτυλο;