Πολιτικό πραξικόπημα χαρακτήρισαν την καθαίρεσή τους τρεις δήμαρχοι στην Τουρκία. Οι τρεις δήμαρχοι που κατηγορούνται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) δήλωσαν πως θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν την καθαίρεσή τους.

Πρόκειται για τον Αντνάν Σελτζούκ Μιζρακλί, δήμαρχο του Ντιγιάρμπακιρ, τον Αχμέντ Τουρκ, δήμαρχο της Μαρντίν, και την Μπεντιά Οζγκιοκτσέ Ερτάν, δήμαρχο της Βαν. Και οι τρεις καθαιρέθηκαν από το αξίωμά τους στις 19 Αυγούστου. Η καθαίρεση των δημάρχων αυτών των τριών σημαντικών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου οι κάτοικοι είναι στην πλειονότητά τους Κούρδοι, μόλις μερικούς μήνες μετά τη νίκη τους στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, είχε προκαλέσει διαδηλώσεις οι οποίες κατεστάλησαν από την αστυνομία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπερασπιστεί την καθαίρεση των τριών δημάρχων, κατηγορώντας τους ότι τέθηκαν «στην υπηρεσία τρομοκρατών, αντί να υπηρετούν τον πληθυσμό». Το υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε πως δέχθηκε καταγγελίες ότι οι τρεις δήμαρχοι είχαν υποστηρίξει οικονομικά το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Οι δήμαρχοι χαρακτηρίζουν αβάσιμες αυτές τις κατηγορίες, με τον Ερντογάν να προχωρά στην αντικατάσταση των εκλεγμένων δημάρχων με διορισμένους από την Άγκυρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση του Ερντογάν κατηγορεί μέλη του HDP, καθώς δεκάδες στελέχη και αιρετοί αξιωματούχοι του αριστερού κόμματος-συμπεριλαμβανομένου των συμπροέδρων Ντερμιτάσ και Γιουκσεκνταγ- έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο των διώξεων που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AlJazeera

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια