Η βρετανική εφημερίδα Guardian ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά να δέχεται διαφημίσεις από πετρελαϊκές και εταιρείες φυσικού αερίου και γίνεται έτσι το πρώτο μεγάλο διεθνές ΜΜΕ που καταργεί ολοκληρωτικά τα διαφημιστικά έσοδα από εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Η κίνηση αυτή, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας του οργανισμού να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα και να αυξήσει την κάλυψη με ρεπορτάζ και αναλύσεις την κλιματική αλλαγή, ανακοινώθηκε σήμερα και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή. Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί σε κάθε επιχείρηση που έχει σχέση με την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ρυπαντές.

«Η απόφασή μας οφείλεται στις μακροχρόνιες προσπάθειες πολλών επιχειρήσεων αυτού του κλάδου να εμποδίσουν την ουσιαστική κλιματική δράση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο» τονίζουν η εκτελεστική διευθύντρια, Άννα Μπέιτσον, και ο επικεφαλής του τμήματος εσόδων, Χαμίς Νίκλιν, σε κοινή τους δήλωση. Προσθέτουν ότι η ανταπόκριση στην υπερθέρμανση του πλανήτη είναι «η σημαντικότερη πρόκληση των καιρών μας» και εξηγούν ότι ο Guardian με τα ρεπορτάζ του δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες Ενέργειας ασκούν πιέσεις και έτσι βλάπτουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι οι εταιρείες Ενέργειας χρησιμοποιούν ακριβές διαφημιστικές καμπάνιες  για να «ξεπλύνουν με πράσινο τρόπο» τις δραστηριότητές τους, αλλά και για διαφημίσουν σχετικά μικρές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας, ενώ συνεχίζουν να αποκομίζουν τα περισσότερα έσοδά τους από την εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Καλούν μάλιστα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να απορρίψουν τέτοιου είδους διαφήμιση, παρότι μέχρι σήμερα μόνο μικρά πρακτορεία έχουν υιοθετήσει μια τέτοια προσέγγιση.

Η απόφαση αυτή της εφημερίδας έρχεται σε μια περίοδο δύσκολη για τον τομέα της ενημέρωσης, ενώ η διαφήμιση αποτελεί το 40% των εσόδων του Ομίλου, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει κομβική για τη χρηματοδότηση του δημοσιογραφικού προϊόντος που παράγουν ο Guardian και ο Observer σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες από Guardian

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια