Ο Σέρβος άσος της Φενέρμπαχτσε, Μίλος Κράσιτς, έχει απασχολήσει την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες για μεταγραφικούς λόγους, αφού το όνομά του έχει ακουστεί για αρκετές ομάδες. Ο ίδιος, ωστόσο, φρόντισε οι δημοσιογράφοι της χώρας του να γράψουν για ένα μη αθλητικό επίτευγμά του.

Ο πρώην παίκτης της Γιουβέντους είναι Σέρβος, αλλά έχει γενvηθεί στην Κόσοβτσα Μιτρόβιτσα. Μία πόλη που μετά τον πόλεμο του Κοσόβου το 1999, έγινε σύμβολο του εθνικού διχασμού της χώρας. Κατά τη διάρκεια του πολέμου αποτέλεσε προπύργιο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, πριν περάσει υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια, περίπου 50.000 Αλβανοί μεταφέρθηκαν στην πόλη, μαζί με αρκετούς πρόσφυγες. Στο Βόρειο μέρος συγκεντρώθηκαν πολλοί Σέρβοι, που μετά τον πόλεμο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Και οι δύο πλευρές είχαν έντονα εξτρεμιστικά εθνικιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να είναι συχνές και σε πολλές περιπτώσεις τρομερά βίαιες. Μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, τα πράγματα έγιναν χειρότερα.

Ο Κράσιτς από όλα αυτά έχει αναμνήσεις. Η πρώτη ομάδα που έπαιξε μπάλα ως πιτσιρικάς, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος το 1999, ήταν τοπική ΚΦ Τρέπτσα, πριν πάει στη συνέχεια στη Βοϊβοντίνα. Δεν ξεχνάει την πατρίδα του, την οποία συχνά-πυκνά έχει βοηθήσει σε διάφορους τομείς. Οι συμπατριώτες του τονίζουν ότι πρόκειται για έναν παίκτη που δεν ξεχνά τις ρίζες του και δεν έχει αλλοιωθεί από τα χρήματα. Τελευταία του πράξη συμπαράστασης ήταν η στήριξη του νοσοκομείου της πόλης.

«Ας μην μιλήσουμε γι’ αυτό, ας μιλήσουμε για ποδόσφαιρο», είπε ο Κράσιτς όταν ρωτήθηκε για την ευγενική χειρονομία του, θέλοντας προφανώς να κρατήσει χαμηλά τη μπάλα. Δεν τα κατάφερε ωστόσο. Τον πρόδωσε ο Δρ. Ζλάτκο Έλετς, επικεφαλής του νοσοκομείου στη Μιτρόβιτσα.

«Είναι αλήθεια, ο Μίλος Κράσιτς αγόρασε ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο με τον τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό, αλλά η υποστήριξή του δεν μένει σε αυτό. Ο Μίλος θεωρεί υποχρέωσή του τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του χειρουργικού τμήματος του ιατρικού κέντρου και μας ρωτά αν έχουμε ξεκινήσει τις δουλειές», υποστήριξε και ουσιαστικά τον… έδωσε.

Όποιος κι αν είναι ο επόμενος προορισμός του Σέρβου, ο οποίος δείχνει θετικός στο να επιστρέψει στη Serie A, το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να ξεχάσει την ταλαιπωρημένη από τις διαμάχες ιδιαίτερη πατρίδα του. Ακόμα κι αν αυτά τα επιτεύγματά του σπάνια βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκτός Βαλκανίων…

Αναδημοσίευση από το www.othersidefootball.com

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

X