Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ισχυρίστηκε ότι ο ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο χρηματοδότησε εμπρησμούς στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, χωρίς να παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

«Αυτός ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο είναι ένας κουλ τύπος, σωστά; Δίνει χρήματα για να βάλει φωτιά στον Αμαζόνιο», υπσοτήριξε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής διαδικτυακής μετάδοση στο Twitter. Κατηγορώντας τη WWF, είπε χαρακτηριστικά: «Οπότε τι έκανε η ΜΚΟ; Ποιο είναι το ευκολότερο πράγμα; Να βάλει φωτιά στο δάσος. Να τραβήξει φωτογραφίες, να φτιάξει ένα βίντεο. (Η WWF) πραγματοποιεί μια εκστρατεία ενάντια στην Βραζιλία, επικοινωνεί με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο, εκείνος δωρίζει 500.000 δολάρια. Ένα μέρος αυτών των χρημάτων πήγε σε ανθρώπους που έβαζαν φωτιές. Λεονάρντο Ντι Κάπριο συνεισφέρεις στις φωτιές στον Αμαζόνιο… Αυτό είναι απαράδεκτο».

Οι ισχυρισμοί του Μπολσονάρου συνδέονται με την αμφιλεγόμενη σύλληψη την Τρίτη τεσσάρων εθελοντών πυροσβεστών της ομάδας «Ταξιαρχίας των Πυρκαγιών του Αλτέρ ντου Τσάου», με την αστυνομία να τους κατηγορεί -χωρίς στοιχεία- ότι έβαλαν τη φωτιά στο δάσος του Αμαζονίου, προκειμένου να αυξηθούν οι δωρεές στη WWF. Την Πέμπτη, μετά και από μεγάλες αντιδράσεις, αφέθηκαν ελεύθεροι με δικαστική εντολή.

Η WWF διέψευσε κατηγορηματικά ότι δέχθηκε δωρεά από τον Αμερικανό ηθοποιό και ότι απέκτησε φωτογραφίες από πυροσβέστες, αλλά και ο Ντι Κάπριο αρνήθηκε ότι έδωσε δωρεά στην εν λόγω οργάνωση.

Βέβαια, οι ισχυρισμοί του Μπολσονάρου έρχονται και μόλις μία μέρα μετά την καταγγελία μιας βραζιλιάνικης ένωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και προώθηση της γενοκτονίας των αυτόχθονων πληθυσμών του Αμαζονίου.

Κατηγορούν τον Μπολσονάρου ότι δεν έδρασε άμεσα για να σταματήσει τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στο δάσος του Αμαζονίου.

Με πληροφορίες από Guardian και Telesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια