Ο Αργεντινός Πάπας μιλώντας στους πιστούς στο Βατικανό, δήλωσε ότι μια κοινωνία “μετριέται” από το πώς αντιμετωπίζει τις γυναίκες

Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε την Τετάρτη (Πρωτοχρονιά) κατά τη διάρκεια της πρώτης λειτουργίας για το 2020, τη βία κατά των γυναικών, την ίδια ημέρα που η Καθολική Εκκλησία γιορτάζει την Ιερότητα της Μαρίας, της μητέρας του θεού.

“Οι γυναίκες είναι η πηγή της ζωής. Όμως, συνεχώς προσβάλλονται, ξυλοκοπούνται, βιάζονται, εξωθούνται στην πορνεία και στον τερματισμό της ζωής που κουβαλούν στη μήτρα τους. Όλη η βία που επιβάλλεται στις γυναίκες είναι βεβήλωση απέναντι στο θεό, ο οποίος γεννήθηκε από μια γυναίκα”, δήλωσε ο ποντίφικας, προσθέτοντας ότι “η σωτηρία της ανθρωπότητας προήλθε από το σώμα μιας γυναίκας και το πώς αντιμετωπίζουμε το γυναικείο σώμα λέει πολλά για το επίπεδο του ανθρωπισμού μας”.

Το γυναικείο σώμα θα πρέπει να απελευθερωθεί από τον καταναλωτισμό καθώς υπήρξε η “ευγενής σάρκα” που συνέλαβε και γέννησε την αγάπη, υποστήριξε.

Παρόλο που το κήρυγμά του είχε καλές προθέσεις, ο Πάπας αναπαρήγαγε την κοινότυπη αλληγορία του να εκτιμώνται οι γυναίκες ως μητέρες σε αντιπαράθεση με την πόρνη, και αυτή η αντιπαραβολή παίζει σημαντικό ρόλο στην διαιώνιση της έμφυλης βίας.

Η λειτουργία της Πρωτοχρονιάς συνέπεσε με την 53η Παγκόσμια Ημέρα για την Ειρήνη, που φέτος είχε σλόγκαν “Η ειρήνη ως μονοπάτι ελπίδας: διάλογος, συμφιλίωση και οικολογική μετατροπή”.

Ο πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε ότι στις γυναίκες πρέπει να παρέχονται περισσότερες θέσεις ευθύνης και αποφάσεων. “Μια κατάκτηση για τις γυναίκες είναι κατάκτηση για όλη την ανθρωπότητα”, είπε στους χιλιάδες πιστούς που είχαν μαζευτεί για να τον ακούσουν.

Τέλος, κάλεσε τους λαούς να υπερνικήσουν τις διαφορές τους και να φροντίσουν ο ένας τον άλλο για να χτίσουν “έναν καλύτερο κόσμο που θα είναι το σπίτι της ειρήνης και όχι ένα πεδίο μάχης”.

*Με πληροφορίες από Τelesur

Το 3point magazine είναι ένα οριζόντια δομημένο μέσο που πιστεύει ότι η γνώμη όλων έχει αξία και επιδιώκει την έκφρασή της. Επικροτεί τα σχόλια, την κριτική και την ελεύθερη έκφραση των αναγνωστών του επιδιώκοντας την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Σε μια εποχή όμως που ο διάλογος τείνει να γίνεται με όρους ανθρωποφαγίας και απαξίωσης προς πρόσωπα και θεσμούς, το 3point δεν επιθυμεί να συμμετέχει. Για τον λόγο αυτόν σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού, σεξιστικού περιεχομένου θα σβήνονται χωρίς ειδοποίηση του εκφραστή τους.

Ακόμα, το 3point magazine έχει θέσει εαυτόν απέναντι στο φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, σχόλια ανάλογου περιεχομένου θα έχουν την ίδια μοίρα με τα ανωτέρω, τη γνωριμία τους με το "delete".

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του 3point.

Σχόλια

About The Author

Ηλέκτρα Ήλια Χατζηκάλφα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από μικρή θαύμαζε τους πολεμικούς ανταποκριτές και της άρεσαν τα ντοκιμαντέρ. Πιστεύει πως συνώνυμο του επαγγέλματος πρέπει να είναι η εργασία και όχι η δουλειά, γι’ αυτό επιδιώκει να ενεργεί μέσα σε αυτοδιαχειριζόμενα και συνεργατικά περιβάλλοντα. Αγαπά την πόλη της, την οποία συχνά εξερευνά περπατώντας. Συμμετέχει στο εγχείρημα του 3point magazine από τότε που ήταν blog γράφοντας κυρίως τη στήλη «Οι Ταινίες της Εβδομάδας» και ασχολούμενη με τα social media του περιοδικού. Μπορείς να την ακούσεις ζωντανά στο Music Society WebradiON στην εβδομαδιαία εκπομπή του 3point και «κονσέρβα» στο www.mixcloud.com/3pointmagazine.

Related Posts

X